2024. július 17., szerda

„Aki száz százalékot nyújt, az fog játszani”

Január elején az újdonsült magyar szövetségi kapitány, Pintér Attila összetartásra hívott össze 32 játékost a magyar bajnokságból, akiket elmondása szerint azért kívántak megnézni a szakmai stábbal, hogy lássák, kire számíthatnak később, a válogatottmeccseken. Meghívót kapott erre, a második és a harmadik összetartásra is a szombathelyi Haladás nemrégiben magyar állampolgárrá lett, szerb származású védője, Predrag Bošnjak is. A 28 éves hátvéd korábban a Kikinda, a Novi Sad, az újvidéki Proleter, a Nyíregyháza és a Veszprém együttesében szerepelt, 2013-ban került Szombathelyre. Vele beszélgettünk el a válogatott meghívójáról, az új kapitány elképzeléseiről, elvárásairól.

Számított-e a válogatottmeghívóra?

– Mindegyik játékosnak számítania kell egy ilyen meghívásra. Ez a munkám, teszem a dolgom, szívesen megyek, ha hív a magyar válogatott.

Egy elég váratlan kapitánykinevezés után ez volt az első válogatott-összetartás. Milyen volt a hangulat?

– Én nagyon jól éreztem magam, nem tapasztaltam semmilyen kellemetlenséget. Szerintem az új kapitány, Pintér Attila nagyon jó edző, és úgy vélem, jó kapitány is lesz. A hangulat kiváló volt, mindenki örült, hogy együtt lehetünk, hogy lehetőségünk van együtt dolgozni. Nem volt elégedetlenség, mindenki tette a dolgát, minden rendben volt.

Említette-e a kapitány, hogy miért hívott össze ennyi NB I.-es játékost, elvégre könnyen elképzelhető, hogy a későbbiekben nem mindannyian lesznek kerettagok?

– Ezzel kapcsolatban nem mondott semmit, de én mint játékos úgy gondolom, hogy neki most nincs sok ideje a selejtezőkig, gyorsan kell dolgoznia, eredményt kell produkálnia, ezért is szeretne több játékost megnézni. Szerintem jó lesz, hogy sok NB I.-es játékos kerül a képbe, bővebb játékosállományból válogathat, elvégre ő dönt, hogy ki játsszon.

Követte-e a kapitányválasztást, és mi a véleménye arról, hogy külföldi helyett végül magyar edző mellett döntött az MLSZ?

– Olvastam, hogy több külföldi szakembert megkerestek a megüresedett kispad ügyében, de szerintem a magyar futballnak az a jó, ha magyar szövetségi kapitány van, aki ismeri a játékosokat az NB I.-ben és külföldön is. Neki nem most kell megismerkednie a magyar focival, a magyar futballisták nagy részével.

A magyar válogatott keretének másik szerb származású játékosa Nemanja Nikolić. Vele milyen a kapcsolata?

– Tényleg jó barátságban vagyunk, mindig segítjük egymást, kiválóan megértjük egymást a fociban is. Ismerjük egymást egy ideje, szoktunk beszélgetni. Szerintem egyébként is ez a legfontosabb, a leglényegesebb, hogy meglegyen a barátság a játékosok között, hogy jó legyen a hangulat a csapatban, megértsék egymást a futballisták a pályán kívül is, mert akkor a pályán is jobban működnek a dolgok.

Arról esett-e szó, hogy a kapitány hogyan képzeli el, hogy a magyar bajnokságban szereplő kerettagok kéthetente találkozzanak?

– Ezt nem részletezte. A kapitánynak meg kell ismernie a csapatot, ki mire képes, melyik pozíción a leginkább bevethető. Majdnem minden pozícióra legalább két ember van, a szakmai stábnak a látottak alapján kell eldönteni, ki fog játszani, ki marad egyáltalán a keretben. Nehéz lesz bekerülni, de a kapitány úgy fogalmazott, hogy aki a legtöbbet teszi le az asztalra, aki a száz százalékot adja, az fog játszani.

Követte-e korábban is a magyar válogatottat?

– Persze, követtem, néztem a meccseket. Volt egy jobb időszak, kedvező eredmények, de az utóbbi pár hónapban a szerencse is hiányzott, a világbajnoki selejtezősorozatban nem sok hiányzott a második helyhez.

Ha játszana egymás ellen a magyar és a szerb válogatott, akkor Ön kinek szurkolna?

– Nem nézném a meccset… Viccet félretéve, miután már magyar kerettag vagyok, Magyarországnak drukkolnék. Jobb esetben pedig ott lennék a pályán a magyar csapatban.