2024. július 17., szerda
A HÉTVÉGE SZTÁRJA

Alex Oxlade-Chamberlain

Hárman is versenyben voltak hosszan pihentetett rovatunk főszerepéért. Szép teljesítmény volt Wesley Sneijder mesterhármasa is, de az egy 6:0-s meccsen született, és nem is volt különösebb kihatása a Galatasaray bajnoki pozíciójára, illetve felhívta magára a figyelmet a Stoke City középpályása, Charlie Adam is, aki két góljával eldöntötte a Manchester United elleni mérkőzést. Végül azért döntöttünk az Arsenal hétvégi győzelmét két góljával meghozó Alex Oxlade-Chamberlain mellett, mert rendkívül fiatal, perspektivikus játékos, és a Crystal Palace elleni 2:0 létfontosságú siker lehet az Ágyúsok bajnoki címért folytatott harcában.

Az alacsony növésű, a középpályán és a támadórészlegben egyaránt bevethető Alex 1993. augusztus 15-én született az angliai Portsmouthban, Mark Chamberlain és Wendy Oxlade gyermekeként. Apja, Mark ismert labdarúgó volt, a múlt század 80–90-es éveiben a Stoke City, a Sheffield Wednesday és a Portsmouth színeiben szerzett hírnevet magának, 8-szor az angol válogatott mezét is magára húzhatta. Később edzőként is kipróbálta magát a Southampton akadémiáján, így érthető módon 7 éves korában fiát is ebbe a fociiskolába íratta be. Kevesebb mint 10 évvel később, 2010. március 2-án már nevelőegyesülete felnőttcsapatában is bemutatkozott a Huddersfield Town elleni 5:0-s siker során, amivel a klub történetének második legfiatalabb pályára lépője lett Theo Walcott után. A 2010/2011-es idény során 10 gólt szerzett, amivel jelentős része volt abban, hogy csapata feljutott a Championshipbe – az ifjú titánt pedig beválasztották az idény League One-os álomcsapatába. Habár 2010. augusztus 10-én kötötte első profi szerződését, három évre írt alá a Southamptonhoz, nem sokáig maradt a Szenteknél, elvégre 2011. augusztus 8-án 12 millió font ellenében szerződtette az Arsenal, amely így Walcott után a Southampton másik csillogó gyémántját is megszerezte.

Arsenalos bemutatkozó meccse nem sikerült túl fényesre, a 62. percben lépett pályára a Manchester United elleni siralmas, 8:2-es vereség során. Nem sokat kellett azonban várnia a szebb momentumra, 2011. szeptember 20-án, a Shrewesbury Town elleni ligakupameccsen megszerezte első gólját az Arsenal mezében, majd egy hónappal később az Olympiakosz ellen belőtte első Bajnokok Ligája-gólját is, amivel a legrangosabb európai kupasorozat történetének legfiatalabb angol gólszerzője lett. A 2011/2012-es idény kiválóan sikerült számára, 26 tétmeccsen 4 gólt szerzett, a szezon végén megválasztották a Premier League legjobb fiatal játékosának. A következő idényben tovább fejlődött, Arsène Wenger elég bizonyítási lehetőséget nyújtott számára, amit 33 tétmeccsen 3 góllal és 7 gólpasszal hálált meg. A 2013/2014-es idény előtt az Arsenal egyik legnagyobb fegyvereként tekintettek rá, de az Aston Villa elleni nyitómeccsen bokasérülést szenvedett, ami miatt a teljes őszi szezont ki kellett hagynia, újév után tért vissza a csapatba, és ezért is különösen értékes a hétvégén elért két gólja.

Teljesítményére a válogatottakban is felfigyeltek, 2010-ben játszott egy meccset az U18-as csapatban, 2011-ben három meccset az U19-esben, majd 8 meccsen lőtt 4 gólt az U21-es csapatnál, 2012-ben pedig a felnőttválogatottban is bemutatkozhatott, játszott a 2012-es Európa-bajnokságon is, eddig 13 meccsen 3 gólnál és 2 gólpassznál jár.

Szélvészgyors szélső, nagyon labdabiztos, bivalyerős lövése van, és jó esze a futballhoz, Robin van Persie, az egykori csapattárs szerint ő jelenti az Arsenal és az angol futball jövőjét, míg Marco van Basten egyszer úgy fogalmazott vele kapcsolatban, hogy igazi csiszolatlan gyémánt, akiről még sokat fogunk hallani. A The Ox becenévre hallgató játékos példaképe Gianfranco Zola, elmondása szerint elégedett lenne, ha megközelítőleg olyan jó futballista válna belőle, mint az egykori olasz sztárból: „Mindig is szerettem Zolát, mert hozzám hasonlóan ő is alacsonyabb játékos volt. Nagyon jól bánt a labdával, és mindenféle szituációból képes volt gólt rúgni. Fent volt a képe a szobám falán. Fantasztikus párost alkottak Jimmy Floyd Hasselbainkkel, és ha valaha hasonlóan jó játékos leszek, mint Zola, akkor nagyon boldog lehetek.”

NÉVJEGY

Név: Alexander Mark David Oxlade-Chamberlain

Születési idő: 1993. augusztus 15.

Születési hely: Portsmouth (Anglia)

Poszt: szélső

Klubjai: Southampton (2000–2011), Arsenal (2011–)

Mérkőzések/gólok/gólpasszok: 107/19/18

Válogatottak: 13/3/2