2024. július 17., szerda

Stanojević a legesélyesebb

A Partizan korábbi edzője, Aleksandar Stanojević a legkomolyabb jelölt a szerb válogatott szövetségi kapitányi posztjára. A Sportski žurnal információi szerint a Pekingtől a sikeres szereplés – 3. hely a bajnokságban – ellenére elküldött tréner az első számú jelöltje a Szerbiai Labdarúgó-szövetség (FSS) vezetőségének, és csak valami előre nem tervezett körülmény hiúsíthatja meg a közeljövőben a kinevezését.

A 40 éves Stanojević 2010 áprilisáig az ifjúsági válogatottat irányította, a 2009-es ukrajnai Európa-bajnokságon elődöntőt játszottak tanítványai, de dolgozott 2007 vége és 2008 augusztusa között a felnőtt válogatott szövetségi kapitánya, Miroslav Đukić segítőjeként is, úgyhogy jól tudja, mi vár rá, ha elfogadja a megbízást. „Nem én vagyok az egyetlen jelölt, sok edzőt emlegetnek ebben a szerepkörben” – nyilatkozta az edző, aki addig nem szeretne a válogatott átvételéről beszélni, amíg nem rendezett minden, szerződésbontásra vonatkozó részletet a kínai csapattal: „Várhatóan a következő két hétben megegyezem a volt klubommal.”

A szerbiai futball fő szerve az utóbbi napokban intenzívebben dolgozott azon, hogy a kapitánykérdést végre levegye a napirendről. Tomislav Karadžić, az FSS elnöke a hírek szerint többször is beszélt Siniša Mihajlovićtyal, de egy hete nyilvánosan elismerte, hogy kevés az esély a megegyezésre. Nemhivatalosan azt lehetett hallani, hogy a jelenleg a Sampdoriát vezető Miha nem akart ráállni a fizetéscsökkentésre, így az elképzelés automatikusan dugába dőlt. Stanojević mellett egy időben Dragan Stojković Piksi is komoly kapitányjelölt volt, de az ő esélyei az utóbbi napokban jelentősen csökkentek.

Stanojević egyébként Szerbia hetedik szövetségi kapitánya lesz, amennyiben valóban őt nevezik ki. Előtte a szerb válogatottat Javier Clemente (2006 júliusa–2007 decembere), Miroslav Đukić (2007 decembere–2008 augusztusa), Radomir Antić (2008 augusztusa–2010 szeptembere), Vladimir Petrović (2010 szeptembere–2011 októbere), megbízottként Radovan Ćurčić (2011 októbere–2012 februárja) és Siniša Mihajlović (2012 májusa–2013 novembere) vezette, közülük Antić volt a legeredményesebb, aki 17 győzelemmel, 3 döntetlennel és 8 vereséggel zárt, illetve kijuttatta a csapatot a 2010-es világbajnokságra, ahol a csoportküzdelmek után búcsúzni kényszerült a válogatott.

A szerb válogatott március 5-én, Dublinban, Írország ellen játssza idei első mérkőzését, éppen ezért itt lenne az ideje végre pontot tenni ennek a több hónapja húzódó történetnek a végére.