2024. augusztus 6., kedd
CSÓKA

Lehetőség a fiatalok előtt

A magyarországi Puskás Ferenc Akadémia megtette az első lépéseket annak érdekében, hogy a tehetséges fiatal vajdasági labdarúgókat is a soraiban tudhassa. Szombaton a Csóka Labdarúgóklub stadionjában megtartották az első felmérést, melyre a fiatalok a tartomány több településéről érkeztek. Környékünkön a megfigyelő szerepét a csókai Piri Ottó töltötte be. Célja az volt, hogy a tehetségeknek lehetővé tegye a további tanulmányokat és a labdarúgó-karrierjük fejlődését.

– Sokáig játszottam Magyarországon, s a barátaim szerint alkalmas vagyok arra, hogy a tartományban felfedezzem a tehetséges fiatal labdarúgókat, és figyelemmel tudom kísérni a fejlődésüket. Az első megmérettetésen harminc fiatal jelent meg. Sajnos első alkalommal nem tudtuk lefedni az egész tartományt, de lesz még erre lehetőségünk – mondta Piri

A fiatalok Csókáról, Zentáról, Tornyosról, Horgosról, Adáról, Óbecséről, Királyhalomról, Muzslyáról és más településekről érkeztek. Az edzéseket és a próbamérkőzéseket két korcsoportban szervezték meg: a pioníroknak, valamint a 2000 előtt született idősebb generációknak. A válogatást a hódmezővásárhelyi labdarúgóklub edzői, Jenei Péter, Kandó Róbert és Varga Máté végezték. A hódmezővásárhelyiek 2008 óta sikeres együttműködést folytatnak a felcsúti Puskás Akadémiával. Horváth Zoltán, a Hódmezővásárhely Labdarúgóklub elnöke elmondta, hogy nemcsak a dél-alföldi, hanem a határon túli, elsősorban a vajdasági tehetséges fiatal labdarúgókat is szeretnék összegyűjteni és elősegíteni a fejlődésüket.

– Az első lépéseket megtettük Csókán. Meg szeretném köszönni a Csóka Labdarúgóklubnak, hogy biztosította ehhez a feltételeket és a rendelkezésünkre bocsátotta a pályáját. Megköszönjük a szülőknek és a gyerekeknek is, akik érdeklődést mutattak és eljöttek Csókára – mondta Horváth.

Saša Dulka, a Csóka elnöke elmondta, hogy Piri Ottó edző kapcsolatainak köszönhetően alakult ki az együttműködés a felcsúti akadémiával, valamint a hódmezővásárhelyiekkel.

– Piri Ottó edző szerződtetésétől azt várjuk, hogy a fiatalokkal folytatott munka az elkövetkezendő időszakban szervezettebb legyen. Távollétében sajnos az ifjúsági csapatok felkészítésében hiányosságok jelentkeztek. Múlt nyáron sikerült rábeszélnünk Pirit, hogy visszatérjen a klubhoz, s az első csapat mellett az ifjúsági korosztályokkal is dolgozni fog. Korábban nagy sikereket ért el, hiszen fiataljaink közül többen a Zentába mentek, Krmar pedig a Spartacushoz írt alá. Az a célunk, hogy hosszabb távon köreinkben tudhassuk Piri edzőt, akinek nemcsak a labdarúgó-karrierje volt sikeres, hanem edzőként is hírnévre tett szert. A Puskás Ferenc Akadémiával való együttműködést a csókai önkormányzat is támogatja – tette hozzá Dulka.

A gyerekek edzését a szülők is figyelemmel kísérték. A horgosi Fehér Károly reméli, hogy Flórián fia, aki idén fejezi az általános iskolát, s már bő három éve a horgosi pionírok védelmét erősíti, felhívja magára a figyelmet.

– Azt szeretnénk, ha Flórián folytatná a tanulmányait és tovább focizna, úgy gondoltuk, ehhez ideális lenne a Puskás Ferenc Akadémia. A feleségemmel otthon sokat beszélgettünk erről, s véleményünk szerint meg kell ragadni ezt az alkalmat, hiszen gyermekünk rajong a fociért, s emellett a tanulmányait is befejezheti. Voltunk Tóthfaluban is, ahol a Bolyai-gimnázium sporttagozata felől érdeklődtünk, azonban Hódmezővásárhely számunkra jobban megfelelne, hiszen nincs messze Horgostól – fejtette ki Fehér Károly.

Az első edzések és mérkőzések után a magyarországi szakemberek a harminc megjelentből kiválasztottak tízet, akikkel a héten Hódmezővásárhelyen tovább folytatják a munkát.

– Azok, akiket ezúttal nem választottak ki, a következő alkalommal bizonyíthatják tehetségüket. A legközelebbi válogatót is valószínűleg Csókán tartjuk majd. Azok a gyerekek, akik eljutnak Hódmezővásárhelyre, még nem biztos, hogy nagy labdarúgók lesznek, azonban olyan lehetőséget kapnak, amiben korábban a fiataloknak nem volt részük – zárta gondolatait Piri Ottó

A Csóka felkészülése

A Csóka első csapata elkezdte a felkészülést a Szabadkai Liga tavaszi folytatására. Saša Dulka elnök szerint a játékoskeret szűkös, mert Liptai és Trenka visszatértek a padéi Tiszába, Šoklovački a törökkanizsai Obilićhez, Győri pedig a tiszaszentmiklósi Slogához igazolt. A csapat Pavlov és Simić visszatértével kissé megfiatalodott.

Az a célunk, hogy biztosítsuk bennmaradásunk a ligában, ezzel párhuzamosan megfiatalítsuk, valamint felkészítsük csapatunkat a következő idényre – mondta Dulka.