2024. július 17., szerda

Stanojević Mihajlović miatt lépett vissza?

Zajlik az élet a szerbiai futballéletben. Hétfőn már arról szóltak a hírek, hogy Aleksandar Stanojević, a Partizan korábbi edzője lesz a válogatott új szövetségi kapitánya, a Sportski žurnalban már a fizetésére vonatkozó információk is megjelentek, ám kedden a jelölt visszalépett, mondván, a Szerbiai Labdarúgó-szövetség (FSS) elnökének, Tomislav Karadžićnak továbbra is Siniša Mihajlović az első számú jelöltje, ami arra késztette, hogy megköszönje az ajánlatot.

Szerdára hívták össze az FSS végrehajtó bizottságának ülését, amelyen a tervek szerint bemutatták volna az új kapitányt, de miután az FSS végül lemondta ezt az összejövetelt, Stanojević felfogta, hogy nem ő Karadžić első számú jelöltje, hanem Mihajlović.

A Mondo értesülései szerint az FSS szakmai tanácsa négy jelöltet tartalmazó listát adott át a végrehajtó bizottságnak, Karadžić pedig a kezdetektől azon ügyködött, hogy Mihajlović neve is rajta legyen eme listán, amelyen a korábbi szövetségi kapitányé mellett Stanojević, Aleksandar Janković és Ljubinko Drulović neve szerepelt még. Stanojević ideális megoldás lett volna abban az esetben, ha Mihajlović eláll a visszatérésre vonatkozó ötletétől, ami a Partizan egykori trénerének nem tetszett. Ennek ellenére türelemmel és megértéssel viseltetett az FSS vezetői iránt, akik végül kedden „elárulták” őt, azon a napon, amikor a lapok már azt is megjelentették, hogy Mihajlović 380 ezer eurós fizetésének kb. a harmadát 144 ezret keresett volna, az Eb-részvétel kivívásáért pedig 300 és 400 ezer euró közötti prémium járt volna neki.

Stanojević soha nem titkolta, hogy élete egyik nagy vágya, hogy egyszer Szerbia szövetségi kapitánya legyen, vasárnap már egyes FSS-tagok gratuláltak is a kinevezéséhez, és habár a labdarúgó-szövetség próbálta úgy beállítani a dolgokat, hogy a végrehajtó bizottság ülése nem is volt szerdára tervezve, hanem a média találta ki, de eközben Jagodinán az FSS alelnöke, Zoran Milanović így nyilatkozott: „Értesítettek, hogy az FSS végrehajtó bizottsági ülése elmarad, és valamikor a jövő héten tartják meg.”

Tegnap aztán már olyan hírek keltek életre, hogy Stanojević azért gondolta meg magát, mert egyes klubok vezetőinek nem tetszett a személye – a Crvena zvezdára gondolhattak, a piros-fehér klubnál ugyanis sokak szemét szúrja, hogy Stanojević a 2011-es rangadón aratott győzelem után csapata öltözőjében a Zvezdát gyalázó dalt énekelve ünnepelt.

A szövetségből nem kívánták kommentálni egyik információt sem, hanem elmondásuk szerint új jelöltek keresésébe kezdtek. Ljubiša Tumbakovićon kívül, akit a szakmai tanács javasolt, újra a jelöltek között említik Aleksandar Jankovićоt, akit egykori Zvezda-edzőként viszont épp a Partizan-szimpatizánsok miatt lenne kellemetlen kispadra ültetni, de állítólag ő még kollégájánál is korábban kapott ígéretet arra, hogy ő lesz a kapitány, és a megválasztására már csak Karadžićnak kellene rámondani az áment.

Február 23-án, Nizzában megejtik a 2016-os franciaországi Európa-bajnokság csoportsorsolását. Az ilyen eseményeken a legtöbb szövetségi kapitány részt szokott venni, Szerbiában viszont az sem biztos, hogy addig Tomislav Karadžić marad az FSS élén. Hogy Zoran Laković főtitkáron kívül ki utazik Nizzába? Jó kérdés...