2024. július 17., szerda
LABDARÚGÁS – EURÓPA-LIGA

Három meglepetés: Dnyipro, Ludogorec, Salzburg

Csütörtökön lejátszották a labdarúgó-Európa-liga kieséses szakaszának első meccseit, a legjobb 16-ba jutásért zajló párharcok első felvonásai során a legtöbb esélyes hozta is a papírformát, de egyes csapatokat rendkívül kellemetlen meglepetés ért.

A BL-ből való kiesése után a sorozat egyik fő esélyesévé előlépett Juventus viszonylag könnyedén nyert 2:0-ra a Trabzonspor ellen, de a rettegett törökországi visszavágó nem lesz gyerekjáték a torinóiak számára. Az esélyesek közé tartozó csapatok közül nyert még a Fiorentina, a Valencia és a Benfica is, a Lyon, a Porto, a Napoli és a Sevilla csak döntetlent értek el – utóbbi Mariborban, a szlovén csapat kitett magáért a sokkal jobb játékerőt képviselő ellenféllel szemben.

Rosszul járt és veszélybe sodorta továbbjutását a Tottenham, a Lazio és az Ajax is. Leginkább a Tottenham továbbjutására lehet esély, elvégre ők idegenben kaptak ki 1:0-ra Dnyepropetrovszkban. Nehezebb helyzetben van a Lazio, ők ugyanis óriási meglepetésre hazai pályán kikaptak az ebben a kupasorozatban eddig is remeklő Ludogorectől, és kiugró teljesítményre lesz szükségük a visszavágón a továbbjutáshoz. Legrosszabbul azonban mindannyiuk közül az Ajax járt, amelyet Soriano duplájával és Sadio Mané góljával a Salzburg győzött le 3:0-ra Amszterdam szívében.

A Salzburg eredménye sokak számára meglepetés lehet, elvégre az Ajax kiesett ugyan a BL-ből, de pl. győzni tudott hazai pályán a Barcelona ellen, ám az osztrák együttes már az Európa-liga csoportköre során is jelezte, hogy komolyan kell venni, az osztrák bajnokság éllovasa ugyanis az egyetlen százszázalékos csapatként jutott be a kieséses szakaszba. A Salzburg a 3. selejtezőkörben indult az Európa-ligában, összességében kilencmérkőzéses győzelmi szériánál jár a második számú európai kupasorozatban.

Európa-liga, a legjobb 16-ba jutásért, első mérkőzések: Anzsi–Genk 0:0, Dnyipro–Tottenham 1:0, Juventus–Trabzonspor 2:0, Csernomorec–Lyon 0:0, Esbjerg–Fiorentina 1:3, Dinamo Kijev–Valencia 0:2, PAOK–Benfica 0:1, Slovan Liberec–AZ Alkmaar 0:1, Real Betis–Rubin Kazany 1:1, Swansea City–Napoli 0:0, Maribor–Sevilla 2:2, Viktoria Plzeň–Sahtar Donyeck 1:1, Lazio–Ludogorec 0:1, Ajax–Salzburg 0:3, Maccabi Tel-Aviv–Basel 0:0, Porto–Eintracht Frankfurt 2:2.