2024. július 17., szerda
2016-OS EURÓPA-BAJNOKSÁG

A magyaroknak könnyebb, a szerbeknek nehezebb

Vasárnap délben Nizzában megtartották a 2016-os franciaországi labdarúgó-Európa-bajnokság selejtezőcsoportjainak sorsolását, amely Magyarországnak viszonylag könnyű, Szerbiának viszont nehezebb csoportot hozott. A magyar válogatott az F csoportban Görögországgal, Romániával, Finnországgal, Észak-Írországgal és a Feröer szigetekkel vív majd meg az idén szeptember 7-én kezdődő selejtezősorozatban, a szerb csapat pedig az egyetlen öttagú csoportban, az I jelű ötösben Portugáliával, Dániával, Örményországgal és Albániával – valamint az itt versenyen kívül helyet kapó házigazdával, Franciaországgal – találkozik majd.

A sorsolással mindenképpen a magyar együttes lehet elégedettebb, hiszen az 1. kalapból a leggyengébbnek tartott Görögországot kapta, és a 3. kalapból sem Románia volt a legrettegettebb ellenfél, a biztos Eb-részvételt jelentő első két hely megszerzése reális elvárásnak tűnik. Szerbia viszont a Cristiano Ronaldo vezette Portugália és a 2. kalapból melléjük sorsolt Dánia társaságában nehezebb kijutásra számíthat.

Mivel ezúttal nem a szövetségek közötti egyeztetések során, hanem egy program segítségével készítették el a csoportmeccsek időbeosztását, már tudni lehet, hogy a selejtezősorozat elején, szeptember 7-én a magyar válogatott Észak-Írország ellen hazai pályán kezdi meg szereplését, október 11-én Romániába látogat, majd a Feröer szigeteken vendégeskedik, hogy az évet a Finnország elleni hazai meccsel zárja. 2015. október 11-én, a Görögország elleni idegenbeli összecsapással zárulnak Pintér Attila együttese számára az F csoport küzdelmei.

Szerbia októberben kezdi meg szereplését a selejtezősorozatban, először 11-én Örményországba látogat, majd egy nagy rizikófaktorral járó összecsapás, az Albánia elleni hazai találkozó vár rá 14-én. A csoportfavorit Portugáliával először jövő év március 29-én idegenben mérkőzik meg a szerb együttes, és a magyar csapathoz hasonlóan éppen a csoportelsőségre legesélyesebb együttes ellen zárja kvalifikációs szereplését 2015. október 11-én, hazai környezetben.

A címvédő spanyol armada a C csoportba került, és a legnehezebbnek tűnő ellenfele Ukrajna lesz. A legkiegyensúlyozottabb csoportnak egyébként az olaszokat, a horvátokat, a norvégokat és a bolgárokat is tartalmazó H csoport tűnik, de a D csoport Németország, Írország, Lengyelország, Skócia vagy az A csoport Hollandia, Csehország, Törökország, Izland négyese sem egy leányálom, ahogy ugyanez elmondható a G csoportban található Oroszország, Svédország, Ausztria, Montenegró kvartettről is.

Az első 24 csapatos Európa-bajnokságra a kilenc csoportelső és csoportmásodik, a legjobb csoportharmadik automatikusan kvalifikálja magát, a további nyolc csoportharmadik pedig pótselejtezős párharcokon dönt a fennmaradó négy hely sorsáról. A házigazda Franciaország automatikus résztvevő, de versenyen kívül besorolást nyert az egyetlen öttagú csoportba, Szerbia társaságába.

A 2016-os Eb csoportbeosztása:

A csoport: Hollandia, Csehország, Törökország, Lettország, Izland, Kazahsztán.

B csoport: Bosznia-Hercegovina, Belgium, Izrael, Wales, Ciprus, Andorra.

C csoport: Spanyolország, Ukrajna, Szlovákia, Fehéroroszország, Macedónia, Luxemburg.

D csoport: Németország, Írország, Lengyelország, Skócia, Grúzia, Gibraltár.

E csoport: Anglia, Svájc, Szlovénia, Észtország, Litvánia, San Marino.

F csoport: Görögország, Magyarország, Románia, Finnország, Észak-Írország, Feröer szigetek.

G csoport: Oroszország, Svédország, Ausztria, Montenegró, Moldova, Liechtenstein.

H csoport: Olaszország, Horvátország, Norvégia, Bulgária, Azerbajdzsán, Málta.

I csoport: Portugália, Dánia, Szerbia, Örményország, Albánia, Franciaország (utóbbi versenyen kívül).

A magyar válogatott menetrendje:
Szeptember 7.: Magyarország–Észak-Írország, 18.00

Október 11.: Románia–Magyarország, 18.00

Október 14.: Feröer szigetek–Magyarország, 20.45

November 14.: Magyarország–Finnország, 20.45

2015. március 29.: Magyarország–Görögország, 20.45

Június 13.: Finnország–Magyarország, 18.00

Szeptember 4.: Magyarország–Románia, 20.45

Szeptember 7.: Észak-Írország–Magyarország, 20.45

Október 8.: Magyarország–Feröer szigetek, 20.45

Október 11.: Görögország–Magyarország, 18.00.

A szerb válogatott menetrendje:

Október 11.: Örményország–Szerbia, 18.00

Október 14.: Szerbia–Albánia, 20.45

November 14.: Szerbia–Dánia, 20.45

2015. március 29.: Portugália–Szerbia, 20.45

Június 13.: Dánia–Szerbia, 20.45

Szeptember 4.: Szerbia–Örményország, 20.45

Október 8.: Albánia–Szerbia, 20.45

Október 11.: Szerbia–Portugália, 18.00.

Pintér Attila, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: – Magyarországon mindig az ellenfelekkel foglalkoznak. Teljesen mindegy, kit sorsoltak mellénk, a fontos az, hogy úgy kell összerakni a válogatottat az adott mérkőzésre, hogy nyerési esélye legyen. Minél több pontot kell szereznünk, hogy esélyünk legyen a továbbjutásra. Ehhez sok közös munkára van szükség. A múltban is mindig akkor volt eredményes a válogatott, amikor sokat tudott együtt dolgozni. A meccsek előtti napok alatt nem lehet rendesen felkészülni. Minden számításba jöhető játékosra szükségünk van, hiszen formaingadozás és sérülés bármikor közbejöhet, ezért lényeges, hogy a beszállók ismerjék a rendszert és a stratégiát. Jól fel kell készülni az aktuális ellenfélből. A románokat ismerjük a közelmúltból, a finnek is egységes, fegyelmezett csapatot alkotnak, ráadásul velük márciusban is találkozunk. Kérem a szurkolók segítségét is, mi mindent el fogunk követni, hogy bizonyítsunk nekik. Biztos lesz mélypontunk, ezért fontos, hogy megmaradjon a támogatás, és adják meg nekünk a sanszot a sorozat végéig.

László Csaba, a magyar válogatott korábbi másodedzője, a Ferencváros és a Sopron volt vezetőedzője: – Az első kalapból kiemelt görög, valamint a magyar és a román válogatott közül kerül ki az első két helyen automatikusan továbbjutó két válogatott. A görögök más szinten vannak, az esélyeik persze nagyobbak – de közel sem annyira biztos a csoportelsőségük, mint más első kalapos válogatottaknak –, a magyar és a román együttes pedig a finnekkel folytathat szinte ki-ki versenyfutást. Az északír és a feröeri válogatott szerintem érdemben nem tud beleszólni a kvalifikációba, meglepetésekkel még a mérleg nyelvét sem jelenthetik. A sors picit kegyes volt hozzánk, lehet örülni, hogy reális az esélyünk a továbbjutásra. Sokkal erősebb csoportokba is kerülhettünk volna.

Victor Piturca, a román válogatott szövetségi kapitánya: – A magyar válogatottnak nagyon komoly múltja van, de jelenleg nagyjából hasonló játékerőt képvisel, mint a román csapat. Úgy gondolom, hogy akár mi is nyerhettünk volna Budapesten, de ha Gera vagy Juhász pályára tudott volna lépni Bukarestben, egész másképp alakult volna az a mérkőzés is. Hasonló a helyzetem, mint Pintér Attilának, nálunk is erősen limitált a válogatottban szóba jöhető labdarúgók száma. Az egymás elleni meccsek során kulcsfontosságú lehet, hogy a selejtezők melyik szakaszában találkozunk egymással.

Fernando Santos, a görög válogatott szövetségi kapitánya: – Nem könnyű, de nem is nehéz a sorsolás, nem minősítem a csoportot, ahogy egyébként sem szoktam. Megint a legerősebb kalapból húztak minket, de ez önmagában nem jelent semmit. A pályán kell bebizonyítanunk a csoportellenfeleinknek, hogy tényleg jobbak vagyunk. A románok elleni vb-pótselejtezők nem számítanak, most egészen más meccseket várok. Nem csak a románokra kell figyelni: a csoport minden válogatottja veszélyes, és mindegyiküket becsüljük.

Mixu Paatelainen finn szövetségi kapitány: – Örülök a sorsolásunknak, de ebben a csoportban nem várható egyszerű mérkőzés, mindvégig maximálisan koncentrálnunk kell. Ha a legjobbunkat nyújtjuk, akkor van esélyünk, hogy kijussunk az Európa-bajnokságra.

Michael O’Neill északír szövetségi kapitány: – Őszintén szólva örülök a csoportbeosztásunknak. Ha rápillantunk a sorsolást az első kalapból váró csapatok listájára, akkor valószínűleg a görögöket választottuk volna, de nagyon kemény meccseink lesznek ellenük. Magyarország, Finnország és Románia ellen is van esélyünk pontokat szerezni, a feröeriek ellen nyilván szintén, csak velük meggyűlt a bajunk a közelmúltban. Otthon minél több pontot kell szereznünk, a Magyarország-, Finnország- és Románia-szintű válogatottak ellen reális esélyünk van. A mezőny bővítése reális esélyt ad, a játékosok és a szurkolók ebből meríthetnek hitet. A harmadik hely szerintem már 14 ponttal elérhető.

Ljubinko Drulović ideiglenes szerb szövetségi kapitány: – Tíz évet töltöttem el Portugáliában, s most a sorsolás szeszélye folytán egy selejtezőcsoportba kerültünk. Úgy vélem, rendkívül nehéz a csoportunk.

Slobodan Santrač egykori jugoszláv szövetségi kapitány: – A portugálokkal fogunk nagy csatát vívni az első helyért, a többiek a harmadik helyért küzdenek majd. Úgy vélem, kiváló csapatunk van, amely simán kijut a kontinensviadalra.

Milan Živadinović, a Crvena zvezda korábbi edzője, Ghána, Irak és Jemen volt szövetségi kapitánya: – A portugál válogatott már nem az a félelmet keltő alakulat, amely korábban volt. Ezenfelül a portugál liga legjobb játékosai a szerb válogatott tagjai. A dánoknak szintén csak a múltjuk a tiszteletreméltó. Úgy vélem, könnyed győzelmeket aratunk majd ebben a csoportban, s visszaállítjuk a szerb válogatott tekintélyét. Örményországtól és Albániától nincs miért tartanunk, 95%-os esélyt látok a franciaországi tornára való kijutásunkra.

Milovan Rajevac, Ghána szövetségi kapitánya: – A csoport megfelel Szerbiának, se nem könnyű, se nem nehéz. Nagyon nagy esélyünk van arra, hogy kijussunk Franciaországba. A játékoskeretünk kiváló, s nem szabad megengednünk, hogy az esetleges egyéni sérelmek rányomják bélyegüket a szereplésünkre. Nagyon sokat veszítettünk azzal, hogy nem jutottunk ki a brazíliai világbajnokságra, itt az ideje, hogy jóvátegyük hibáinkat.

Paolo Bento, a portugál válogatott szövetségi kapitánya: – Ebben a csoportban Dániával és Szerbiával fogunk megküzdeni a csoport első két helyéért. Szerbiával a 2008-as Európa-bajnoki selejtezők során két döntetlent játszottunk, a dánokkal a 2010-es világbajnoki és a 2012-es Európa-bajnoki selejtezők során is egy csoportban szerepeltünk, s csak egyetlen alkalommal tudtunk nyerni ellenük, így elmondhatom, ők rendkívül kellemetlen ellenfelek a számunkra. Az örményekkel és az albánokkal szemben kifejezetten esélyesek vagyunk, de nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy az Albánia elleni legutóbbi mérkőzést csak az utolsó percben tudtuk megnyerni. Mindazonáltal úgy vélem, jó esélyünk van kiharcolni részvételünk a 2016-os Európa-bajnokságon.

Morten Olsen, a dán válogatott szövetségi kapitánya: – Kiváló ez a csoport, régi ismerősökkel találkozunk. A portugálokkal már a korábbi két selejtezőciklusban is egy csoportban voltunk. Az örményeknek van miért visszavágnunk, hiszen legutóbb a 2014-es világbajnoki selejtezők során otthonunkban győztek le minket 4:0-ra. Albánia ellen vendégként mindig nehéz játszani. Szerbia rejtély számomra. Fiatal csapatuk van, amely egyre jobb eredményeket ér el.