2024. július 17., szerda
A HÉTVÉGE SZTÁRJA

Daniel Sturridge

Az angol bajnokság futó idényében a Liverpool játssza a leggólzáporosabb mérkőzéseket, amit jól bizonyít, hogy 27 forduló alatt 70 gólt lőttek és 35-öt kaptak. A hétvégén is izgalmas találkozót játszottak, 3:2-es félidő után 4:3-ra verték a Swansea Cityt. A meccsen három játékos, a vendég Wilfred Bony, illetve a hazaiaknál Jordan Henderson és Daniel Sturridge is duplázott. Mi az utóbbi labdarúgót választottuk rovatunk főszereplőjének, ugyanis kiosztott még egy gólpasszt is, illetve mert kimagaslóan teljesít az egész idényben.

Amíg Luis Suárez eltiltás miatt nem léphetett pályára az idény elején, egyedül vitte a hátán a csapatot, ám azóta sem hagyott alább a lendülete, miután a gólerős argentin visszatért. A Swansea elleni duplával egyébként rekordot állított be, nyolcadik Premier League-mérkőzésén talált be sorozatban, ami korábban csak Ruud van Nistelrooynak sikerült.

Daniel Sturridge 1989. szeptember 1-jén született az angliai Birminghamben, hatévesen a helyi Cadbury Athleticben kezdett el megismerkedni a sportág fortélyaival, de érthető okokból egy évvel később már a város legismertebb klubjánál, az Aston Villánál tanulta a focit. Igazi vándor volt korosztályos játékosként, hiszen az Aston Villa után a Coventry City, majd 2003-ban a Manchester City akadémiáján kötött ki. 16 évesen a City ifijeivel megnyerte az angol szövetség ifjúsági kupáját, mint a csapat legfiatalabb játékosa 4 góllal vette ki a részét a döntőbe jutásból, majd a fináléban kétszer is betalált a Liverpool elleni 3:2-es vereség során. Azon a nyáron alá is írta első profi szerződését, amely 17 éves kora betöltésével vált aktívvá.

A 2006/2007-es idényben Sturridge már a City első csapatával edzett, de a tartalékok között szerepelt, egészen addig, amíg egy tartalékbajnokin lőtt mesterhármast követően 2007 februárjában, a Reading ellen jutalomból nem debütált a Premier League-ben. Korántsem lett ekkor még a kezdőcsapat tagja, de lehetőséget kapott a fejlődésre. Első gólját a Sheffield United elleni FA-kupa-meccsen lőtte 2008 januárjában, majd három napra rá a Derby County ellen a bajnokságban is debütált. 2007/2008-ban ő lett az első játékos, aki egy idényben betalált az ifjúsági kupában, az FA-kupában és a Premier League-ben is.

Amikor lejárt a szerződése a Citynél, a Chelsea-be igazolt, de mivel a klubok nem tudtak megegyezni az akkor még 24 év alatti játékos áráról, erről egy bíróság döntött – 3,5 millió fontért jutott a Chelsea táborába, és minden tizedik pályára lépéséért plusz félmilliót kapott a City.

A Chelsea-ben góllal debütált, a Seattle Sounders elleni felkészülési meccsen, de tétmeccseken nem ment neki túlzottan, habár az is igaz, hogy nagyrészt csere volt. Első góljait tétmeccsen a Chelsea kötelékében 2010. január 3-án, a Watford elleni FA-kupa-meccsen szerezte – a Chelsea végül megnyerte a kupát, és Sturridge lett a legeredményesebbje a sorozatban.

Didier Drogba mellett azonban nem tudott állandó szerepben jutni, így 2011 januárjában fél idényre a Boltonhoz szerződött kölcsönbe. Visszatérte után azonban André Villas-Boasnak megtetszett a játéka, így egyre több szerepet kapott a Chelsea-nél, 30 meccsen 11 gólig és 4 gólpasszig jutott a 2011/2012-es idényben, a nyári olimpián is rész vett, de sérülés miatt nem sokat szerepelt a 2012/2013-as idény első felében. Utána viszont már nem kék mezbe, hanem pirosba kellett öltöznie, ugyanis 2013. január 2-án átigazolt a Liverpoolba, a hírek szerint 12 millió font ellenében. Láthatóan jól érzi magát az Enfield Roadon, itt már felnőttként kezelik, senkinek sem a cseréje, a maga ura, teljesítményével pedig hétről hétre bizonyítja, hogy ott a helye a pályán, lehet rá számítani. A szélvészgyors támadó 28 tétmeccsen 28 gólnál jár az idényben, ilyen szezonja még ifi korában sem volt neki, ha így folytatja, még évekig rettegésben tarthatja Angliát és Európát egyaránt.

A korábbi edzője, Villas-Boas nagyon szerette az agresszív, hipergyors stílusát: „Danielnek hasonló jellemzői vannak, mint amilyeneket Hulknál láttam, míg a Portóban dolgoztam. Extrém gyors, van technikája és sebessége is.” Habár Sturridge jobban szeret klasszikus középcsatárként, örömmel fogadja azt is, ha szélsőként kell játszania. Hasonló stílusuk miatt gyakran váltogatják egymást középen és a széleken Luis Suárezzel, edzőjük, Brendan Rodgers úgy fogalmazott, Sturridge egy kilenc és feles, utalván arra, hogy a stílusa mennyire a klasszikus 9-es és 10-es közé esik.

NÉVJEGY

Név: Daniel Andre Sturridge

Születési idő: 1989. szeptember 1.

Születési hely: Birmingham (Anglia)

Poszt: csatár

Klubjai: Manchester City (2006–2009), Chelsea (2009–2013), Bolton (2011, kölcsönben), Liverpoool (2013–)

Mérkőzések/gólok/gólpasszok: 279/70/25

Válogatott: 9/2/1