2024. július 17., szerda
LABDARÚGÁS - BAJNOKOK LIGÁJA

Az Olympiakosz futballórája a Vörös Ördögöknek

Óriási meglepetés történt a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőinek keddi játéknapján, a görög Olympiakosz ugyanis hazai pályán 2:0-ra legyőzte a sokkal esélyesebbnek tartott, de ezen az estén vajmi keveset mutató Manchester Unitedet, így fontos lépést tett a negyeddöntő felé – igaz, a manchesteri visszavágón várhatóan nehéz lesz megőrizni az előnyt. Az angol csapat árnyéka sem volt önmagának, a mérkőzés egyes szakaszaiban csak annyit tettek a Vörös Ördögök, hogy pánikszerűen próbálták megállítani a görögök támadásait. Pontatlanok, dekoncentráltak és hitehagyottak voltak, amit a hazai együttes ki is használt, Domínguez és Campbell révén lőtt két gólt, számos egyéb helyzetet dolgozott ki, Manchesterben pedig vélhetően a szurkolók nagy része azóta is azon gondolkozik, hogy mi történt a bajnoki címvédő együttesükkel, hol a tűz, az akarat, az önfeláldozás, ami nélkül egy ilyen párharcban nehéz pozitív eredményt elérni. A görögöket ráadásul fanatikus szurkolótáboruk is hajtotta előre, a nevesebb együttes pedig hagyta őket játszadozni, csak elvétve támadták le őket, így az Olympiakosz vehette át a kezdeményezést, és élt is vele. Akár úgy is fogalmazhatunk, hogy immár a görögök a párharc esélyesei. Az Olympiakosz és a Manchester United egyébként ötödször találkozott egymással, ez volt a görögök első sikere, a BL negyeddöntőjébe a hellének történetük során másodszor juthatnak be.

David Moyes, a United edzője a meccs után természetesen magára vállalta a vereség miatti felelősséget: „Az európai kupaporondon még soha nem játszottunk ennyire rosszul. Meglepődtem, mert nem erre a teljesítményre számítottam a játékosoktól, akiknek szintén nagyon fáj ez a vereség.” A győztes görögöket irányító egykori Real Madrid- és spanyol válogatott támadó, Míchel szerint tanítványai megragadták a kínálkozó alkalmat: „Egészen különleges így megverni egy olyan jó csapatot, mint a United, ezért nem akarom és nem is tudom eltitkolni, mennyire büszke vagyok a játékosaimra” – fogalmazott, majd felhívta mindenki figyelmét arra, hogy nem szabad abba a hitbe ringatniuk magukat, hogy a kétgólos előny elég lesz a továbbjutáshoz: „Egy teljesen másik Unitedre számítunk az Old Traffordon, sokat kell dolgoznunk ahhoz, hogy ott is történelmet írjunk.”

A játéknap másik mérkőzése gólzáport hozott, az utóbbi időben gyengélkedő Borussia Dortmund kiváló játékkal rukkolt elő, már az 5. percben kétgólos előnnyel bírt, és hiába talált be a Zenit is kétszer a végéig, a gyógyszergyáriak Robert Lewandowski révén rúgtak még két gólt, így 4:2-re nyertek, és igencsak kényelmes pozícióból várják visszavágót. Jürgen Klopp, a dortmundiak trénere lelkendezve beszélt csapata teljesítményéről a meccs után: „Közel voltunk a tökéleteshez. Remekül támadtunk le egy tehetséges csapat ellen. Megvoltak a jó pillanataink, sok jó dolgot mutattunk, ez nem kétséges. A csapatomból nem hiányzik a karakter, egyértelmű volt, hogy könnyen tudom motiválni őket a Hamburg elleni vereség után. Ennyire jó teljesítményre azonban én sem számítottam.” Luciano Spaletti, a szentpétervári együttes szakvezetője szerint a két korai gól eldöntötte a meccs sorsát, különösen a sok hiba miatt bosszankodott: „A két korai gól komoly hatást gyakorolt a meccsre, mondhatjuk, hogy el is döntötte. Túl sok naiv hibát követtünk el, ezért megbüntettek minket. Nem engedhetünk meg ilyeneket egy Dortmund kaliberű csapat ellen. Az ilyen elképesztő hibáknak nagy az áruk. Ez után azonban küzdöttünk egy jó eredményért. De nem tudtunk a Dortmund szintjén játszani 90 percig. Ők voltak az erősebbek. És azok a hibák...”

Mindkét párharcban március 19-én rendezik meg a visszavágót, a Borussiát szinte továbbjutónak tekinthetjük, és a kétgólos előny birtokában az Olympiakosz is fél lábbal már a legjobb nyolc között érezheti magát, három hét múlva meglátjuk, be tud-e lépni a másikkal is, vagy előzékenyen átengedi helyét a megtépázott bajszú oroszlánnak.