2024. július 17., szerda
LABDARÚGÁS – EL CLÁSICO

„Tizenkét ember ellen játszottunk”

Ismét fej fej mellett halad a három dobogós a spanyol bajnokságban, miután vasárnap este a madridi Santiago Bernabéu Stadionban a mérkőzés előtt a hazai Reallal szemben négypontos hátrányban lévő Barcelona egy rendkívül izgalmas összecsapáson 4:3-ra nyert, és egy pontra megközelítette a két madridi együttest. A találkozó után továbbra is a királyi gárda áll a tabella élén jobb gólkülönbségének köszönhetően, de azonos pontszám esetén a bajnokság végén az Atlético lenne a bajnok, mivel jobbak a Real elleni eredményei.

Igazán változatos mérkőzést láthattunk, előbb a Barcelona vezetett, majd a Real, végül a katalánok fordítottak. A 7. percben Andrés Iniesta lőtt látványos gólt, a 24. percben viszont már a Real vezetett, Karim Benzema ugyanis kétszer is betalált, mindkét esetben a bal szélen kiválóan játszó Angel di María beadását váltotta gólra. A szünetre végül 2:2-es döntetlennel vonultak a csapatok, ugyanis egy lepattanóból Lionel Messi megszerezte első gólját a meccsen. 35 éve történt legutóbb olyan, hogy a szünetig mindkét gigász betalált legalább kétszer egy El Clásicón.

A második félidőt jobban kezdte a Real, az 55. percben Cristiano Ronaldo értékesített egy büntetőt, amelyet a Dani Alves által vele szemben elkövetett szabálytalanság miatt ítélt meg a játékvezető – nehéz eldönteni, hogy az eset a tizenhatos vonalán belül vagy kívül történt. Hasonlóan kérdéses büntetőkkel végül a Barca nyerte meg a találkozón, a 63. percben Neymar buktatásáért járt tizenegyes és piros lap Sergio Ramosnak, majd a 83. percben Iniesta eséséért ítélt büntetőt Alberto Undiano Mallenco. Mindkét büntetőt Messi váltotta gólra, aki így mesterhármast szerzett a találkozón, amivel immár 236 gólnál jár a spanyol pontvadászatban, megelőzte a vonatkozó ranglistán Hugo Sánchezt, és csak 15 gól választja el Telmo Zarra 251 gólos rekordjától. Ráadásul az El Clásicók történetének legeredményesebb játékosává is vált az argentin klasszis, 20 gólnál jár, amivel átadta a múltnak Alfredo di Stéfano 18 gólos csúcsát.

A találkozó eredménye azt jelenti, hogy ismét lehetetlen megjósolni, melyik együttes nyeri a bajnokságot, ahogy Gerardo Martino, a Barca mestere nyilatkozott, mintha újrakezdődött volna a szezon: „Újrakezdődött a bajnokság. Senki sem adott nekünk esélyt, de ismét versenyben vagyunk az aranyért. Hosszú időszakokban irányítottuk a játékot. A Real Madrid az egyik legjobb klub Európában, bármikor legyőzhetnek bárkit, ez teszi még értékesebbé a győzelmet.” A Realt irányító Carlo Ancelotti szerint a hibáik miatt maradtak alul: „Jó mérkőzés volt, elöl nyomást gyakoroltunk az ellenfélre, próbáltuk irányítani a játékot és megakadályozni a Barcelona labdabirtoklását. Úgy vélem, jól tettük a dolgunkat, de vétettünk néhány kisebb hibát, ezért nem nyertünk. Már sokszor elmondtam, a La Liga az utolsó fordulóban ér véget. Most el kell felejtetünk ezt a találkozót, a szerdára kell fókuszálnunk, ami kulcsfontosságú meccs lesz a szezonban.” Nemhiába emlegette a Sevilla elleni idegenbeli hétközi bajnokit Ancelotti, az ellenfél ugyanis kirobbanó formában van, sorozatban ötödik meccsét nyerve jött fel vasárnap az 5. helyre a tabellán, a nagy riválisok közül az Atlético és a Barca is hazai pályán szerepelnek, és sokkal könnyebbnek ígérkezik a dolguk a Granada és a Celta Vigo ellenében.

A meccs után a realosok nagy része a játékvezető ítéleteivel foglalkozott. C. Ronaldo szerint 12 ember ellen kellett játszaniuk: „Lehet, hogy azt szerették volna a játékvezetők, hogy a Barca ismét beszálljon a bajnoki címért folyó versenyfutásba. Ha nyertünk volna, a Barcelona esélyei elszálltak volna. Öt éve vagyok a Real Madrid játékosa, de még soha nem kedveztek nekünk a játékvezetői ítéletek.” Sergio Ramos tagadta, hogy bármi köze lett volna Neymar felbukásához: „Nem bántottam Neymart, jobban szerettem volna, ha berúgja a helyzetet, mint hogy kiállítsanak és tizenegyeshez jusson az ellenfél.” Talán egyedül Marcelo kereste magukban a hibát: „Nem fogok a játékvezetőről beszélni, teljesen fölösleges. Át kell gondolnunk, milyen hibákat követtünk el, hogy ezek többé ne forduljanak elő.”

Lionel Messi szerény maradt, szerinte a csapatjáték volt a siker kulcsa: „Fontos győzelem volt. Ez a csapat a nagy alkalmakkor mindig megmutatja, hogy mire képes, de nem szabad leállnunk a folytatásban sem. Nem szabad sokáig a győzelemmel foglalkoznunk, hamar el kell felejtenünk, ami történt, és a folytatásra kell koncentrálnunk. Egyénileg nem játszottam rosszul, de csapatként kell futballoznunk az ilyen nagy mérkőzéseken.”

Madrid: Real Madrid–Barcelona 3:4 (2:2)

Santiago Bernabéu Stadion, 88 ezer néző, vezette: Mallenco. Góllövők: Benzema 20., 24., C. Ronaldo 55. – 11-esből, illetve Iniesta 7., Messi 42., 65., 85. – a másodikat és a harmadikat 11-esből. Kiállítva: Sergio Ramos a 63. percben.

Real Madrid: D. López, Carvajal, Pepe, S. Ramos, Marcelo, Modrić (Morata, 90.), Xabi Alonso, Di María (Isco, 85.), Bale, Benzema (Varane, 66.), C. Ronaldo.

Barcelona: V. Valdés, D. Alves, Piqué, Mascherano, J. Alba, Xavi, Busquets, Iniesta, Messi, Fàbregas (Alexis Sánchez, 88.), Neymar (Pedro, 69.).