2024. augusztus 6., kedd
LABDARÚGÁS – BAJNOKOK LIGÁJA

„Aki szívből futballozott, rászolgált a sikerre”

José Mourinho, a Chelsea vezetőedzője szerint csapata megérdemelte a továbbjutást a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében, amelyben az idegenbeli 3:1-es vereséget követően kedd este 2:0-ra nyert a PSG ellen Londonban.

Az a gárda, amely csak a védekezésre törekedett, elbukott, az pedig, amelyik szívből futballozott, rászolgált a sikerre – foglalta össze gondolatait a mérkőzés után Mourinho, aki hozzátette, három különböző taktikát gyakoroltak be és mindegyiket fel is használták. A portugál tréner szerint a második félidő elejétől csapata eleget tett azért, hogy megszerezze a második gólt, még ha az csak az utolsó pillanatokban sikerült is. Úgy vélte, teljes mértékben fölényben volt a Chelsea, a játékosai pontosan tudták, mit kell tenniük, többet birtokolták a labdát, de nehéz volt feltörniük a PSG védelmét. Az 51 éves szakember elmondta, a második, továbbjutást érő gól szerzőjének – az egyébként párizsi születésű – Demba Bának önbizalmat adott, hogy kevesebb mint fél órával a lefújás előtt nem Fernando Torrest, hanem őt küldte a pályára. Mourinho a szenegáli származású csatár mellett az első találatot szerző német Andre Schürrlét is dicsérte.

El akartam mondani, hogy a hátralévő időben mit kell tenniük. Három perc volt hátra a rendes játékidőből, s ahogyan addig felálltunk, az túl kockázatos volt – mondta Mourinho arról, hogy a második gól után miért futott oda a szögletzászlónál Demba Bát ölelgető játékosaihoz.

Laurent Blanc, a PSG – játékosként világ- és Európa-bajnok – vezetőedzője a Chelsea-t dicsérte kiemelve, hogy a londoniak a lefújásig nem adták fel a küzdelmet. Meglátása szerint gyakorlatilag azon múlt a továbbjutás, hogy a második félidőben csapata többször is gólt szerezhetett volna ellentámadásokból, de ez nem sikerült.

A másik keddi negyeddöntőben a Borussia Dortmund az idegenbeli 3:0-s vereség után 2:0-ra nyert a Real Madrid ellen, s bár így is kiesett, Jürgen Klopp, a hazaiak vezetőedzője a meccs után arról beszélt, büszke a sérülések miatt megtizedelt, kicsit tartalékosan felálló együttesére.

Azok a játékosok, akik bizalmat kaptak, bebizonyították, hogy elképesztően jók – utalt az először kezdő 22 éves Miloš Jojićra, valamint Oliver Kirchre és Manuel Friedrichre, akik Dortmundban már a veteránok közé tartoznak, így kevés alkalommal kapnak lehetőséget.

Kirch 31 éves kora ellenére lenyűgöző fejlődésen ment keresztül, Friedrich pedig 34 évesen olyan erőben van, hogy csodálkoznék, ha nem hosszabbítanánk vele – mondta, s hozzátette, a mérkőzésről készült videófelvételt bármelyik csapatnak meg lehetne mutatni, amelyik a párharc első összecsapásán 3:0-s vereséget szenved:

A játékosaim tovább akartak jutni, mindent megtettek ezért, fogalmam sincs, mennyit futottak a meccsen, de hiányzott az az egy gól, amelyet Madridban nem tudtunk megszerezni.

Carlo Ancelotti, a Real olasz vezetőedzője nem dicsérte meg futballistáit, azt mondta, a számukra küszködős, szenvedős meccs után örülhetnek, hogy bejutottak az elődöntőbe.

Nagyon lassan, sok hibával és hitehagyottan játszottunk, a kihagyott tizenegyes után pedig mintha még egy kis félelem is rátelepedett volna a fiúkra – elemezte a látottakat Ancelotti, aki elárulta, az aranylabdás Cristiano Ronaldo bevethető volt, de kockázatos lett volna pályára küldeni.

Bajnokok Ligája, negyeddöntő, visszavágók: Borussia Dortmund–Real Madrid 2:0 (Reus 24., 37.) – továbbjutott: a Real Madrid 3:2-es összesítéssel, Chelsea–PSG 2:0 (Schürrle 32., Ba 87.) – tj.: a Chelsea 3:3-mal, idegenben lőtt góllal.