2024. augusztus 6., kedd
LABDARÚGÁS – BAJNOKOK LIGÁJA

„Münchenben pokol vár a Real Madridra”

Arjen Robben ígérete szerint a pokolban fogja érezni magát a Real Madrid ma este a Bayern München stadionjában a Bajnokok Ligája elődöntőjének visszavágóján.

Az „ördögi környezetben” a bajor együttes holland csatára szerint nyerhetnek két góllal a spanyol királyi gárdával szemben, amely a múlt heti első összecsapáson, odahaza 1:0-ra győzött.

A mi stadionunkban játszunk, s azt akarjuk, hogy pokollá változzon a Real számára az Allianz Arena – nyilatkozta a Bildnek Robben. – Olyan akarattal és akkora szívvel kell futballoznunk, hogy utóbb senki ne mondhassa: nem tettünk meg mindent. Hiszem, hogy mi utazunk Lisszabonba, a BL-döntőre.

Ha tényleg finalista lesz, az első csapat lehet az eddig öt európai kupaelsőséget számláló Bayern, amely megvédi a címét, már ha a döntőben legyűri a másik – a 0:0-s spanyolországi nyitány után a saját visszavágóját szerdán vívó – páros továbbjutóját, azaz vagy a másik madridi élalakulatot, az Atléticót, vagy a londoni Chelsea-t. Ám előbb még az elődöntős továbbjutást kell kiharcolniuk a münchenieknek, ami számukra is „pokolian” nehéz feladatot kínál. Már csak azért is, mert az együttesen kilenc BEK- és BL-győzelemnél tartó rivális jó formában van, s önbizalom dolgában sem áll rosszul.

Nemcsak védekezni megyünk Münchenbe, gólt is akarunk szerezni – jelentette ki a Real olasz vezetőedzője, Carlo Ancelotti közvetlenül útnak indulás előtt. – Bízunk magunkban, s nagyon motivált az egész társaság.

Más kérdés, hogy a múlt nem a madridiak optimizmusát erősíti. A Real tudniillik korábban a német együttesek elleni idegenbeli fellépéseken csupán kétszer tudott győzni, s hat döntetlen mellett 19 alkalommal volt kénytelen vesztesként távozni. A Bayern elleni előző csaták statisztikai összképe még kevésbé biztató a vendégek számára, merthogy – egyetlen döntetlen mellett – a müncheni csapat hazai pályán nyolcszor verte meg a Realt. Pep Guardiola, a bajorok katalán vezetőedzője hasonló folytatást vár ma is:

Teljes mértékben bízom a csapatomban, s remélem, együtt képesek leszünk elérni a döntőbe jutást – jelentette ki.

Egyperces csend Boškov és Vilanova emlékére

A mai Bayern München–Real Madrid és a szerdán sorra kerülő Chelsea–Atlético Madrid Bajnokok Ligája visszavágó mérkőzések előtt is egyperces hallgatással emlékeznek majd a pénteken elhunyt Tito Vilanovára, valamint Vujadin Boškovra, aki vasárnap távozott az élők sorából. Boškov gazdag edzői pályafutása alatt hét éven át az újvidéki Vojvodina edzője volt, többek között holland, spanyol, olasz és svájci klubokat is vezetett, például a Real Madridot (1979–1982), a Feyenoordot (1976–1978), a Romát (1992–1993), a Napolit (1994–1996) és két ízben a Sampdoriát is. Spanyol és jugoszláv bajnok is volt, a Sampdoriával 1990-ben KEK-et nyert. Vilanova játékos-pályafutása befejezése után Pep Guardiola segédje volt a Barcelonánál, a főedző távozása után 2012-ben ő vette át a csapat irányítását, és a csapattal spanyol bajnokságot nyert.