2024. augusztus 6., kedd
BAJNOKOK LIGÁJA

Nem sokon múlt

A Real begyűjtötte a tizedik trófeát

A Real Madrid a futballtörténelem első együttese, amely tíz alkalommal nyerte meg a legrangosabb európai kupasorozatot, a Bajnokok Ligáját, illetve annak elődjét, a bajnokcsapatok Európa-kupáját, miután a szombat esti döntőben hosszabbítást követően 4:1-re legyőzte városi riválisát, az Atlético Madridot. Ez volt a BEK/BL történetében az első olyan finálé, amelyben egy város két csapata vívott meg egymással, és sokáig úgy tűnt, hogy a piros-fehérek nyernek, ugyanis annak a Diego Godínnak a fejesével már a 36. perctől vezettek, aki egy héttel korábban a Barcelona elleni meccsen a bajnoki címet érő gólt szerezte. Már a rendes játékidő hosszabbításának 3. percében jártunk, amikor a kiváló idényhajrát produkáló Sergio Ramos érkezett Luka Modrić szögletére, és védhetetlenül a jobb alsóba fejelt, hosszabbításra mentve a finálét. A ráadás két félidejében már egyértelműen a Real dominált, és Gareth Bale, Marcelo, valamint Cristiano Ronaldo góljával végül megnyerte a találkozót, és 2002 után ismét Európa trónjára ült.

A Real Madrid a futballtörténelem első együttese, amely tíz alkalommal nyerte meg a legrangosabb európai kupasorozatot (Fotó: Beta/AP)

A Real Madrid a futballtörténelem első együttese, amely tíz alkalommal nyerte meg a legrangosabb európai kupasorozatot (Fotó: Beta/AP)

A találkozó nagy részében enyhe mezőnyfölényben játszott a Real, de gólig a bizonyos szakaszokban fel-feltámadó Atlético Madrid jutott korábban. Ehhez kellett Iker Casillas óriási hibája is, aki egy jobb oldali beadásra rosszul jött ki, így Diego Godín nem túl erős fejesét már csak a gólvonal mögött tudta utolérni. Történt mindez a 36. percben, és a Real hiába kísérletezett kétségbeesetten, az Atlético állta a sarat, nem hagyta ősi riválisát kibontakozni. Végül a legnagyobb fegyverükkel fogta meg őket a királyi gárda, egy pontrúgást követően egyenlített a 90+3. percben, amikor már mindenki az Atlético kezében látta a trófeát.

Az Atlético ekkor már jócskán megtizedelt csapat volt, elvégre sérülés miatt eleve nem számíthatott Arda Turanra, a leggólerősebb játékosuk, Diego Costa pedig gyorsan mehetett az öltözőbe, sérült combizma csak 7 percig bírta a megterhelést. Talán a korai kényszerű csere is közrejátszott abban, hogy a piros-fehérek a rendes játékidő végére igencsak elkészültek erejükkel, a hosszabbítás egyértelmű irányítója így a Real lett. Kapujukhoz szegezték Ronaldóék az ellenfelet, amely a ráadás második félidejéig tartott ki, Gareth Bale 110. percbeli góljánál azonban kapitulálni kényszerült. Nem látszott az Atléticón az egyenlítéshez szükséges energia, ennek megfelelően továbbra is a Real volt veszélyesebb, és Marcelo 118. percben lőtt góljával eldöntötte a találkozót. Cristiano Ronaldónak a hosszabbítás hosszabbításában lőtt gólja már csak a kegyelemdöfést jelentette.

A döntő hozott tüzes pillanatokat is, voltak időszakok, amikor a felek nem igazán kímélték egymást, gyakori kakaskodás jellemezte a mérkőzést, amit bizonyít, hogy Björn Kuipers játékvezető 12 sárga lapot osztott ki. A mérkőzés krónikájához mindenképp hozzátartozik, hogy az Atlético trénerét kiállította, mivel az a hosszabbításban beszaladt hozzá tiltakozni Rafael Varane provokáló viselkedéséért.

A Real Madrid 1956, 1957, 1958, 1959, 1960, 1966, 1998, 2000 és 2002 után nyerte meg az elitsorozatot, amivel tovább növelte az általa tartott rekordot. Carlo Ancelotti beállított egy csúcsot, ugyanis a Liverpoollal 1977-ben, 1978-ban és 1981-ben BEK-et nyerő Bob Paisley után ő a második edző, aki háromszor is csúcsra ért a BEK/BL-ben: az olasz tréner korábban a 2002/2003-as és a 2006/2007-es idényben zárt az élen a Milannal.

A Milannal játékosként is két BEK-et nyerő tréner természetesen az egyenlítést nevezte meg a döntő kulcsmomentumaként: „A legnehezebb az volt, hogy egyenlítsünk. Nagyon boldog vagyok, mert egy igen fontos trófeát nyertünk a klub számára. Büszkék lehetünk az általunk elért eredményekre, én személy szerint nagyon-nagyon örülök a sikernek. A Madrid rajongói elképesztően boldogok, és ez tesz engem is boldoggá.”

Korábban hat BL-döntő torkollott hosszabbításba, de egyiken sem született találat a kétszer tizenöt perc alatt, Gareth Bale szerezte tehát a BL-finálék első hosszabbításbeli gólját. A walesi támadó a gólról is szót ejtett a meccs után: „Négyszer játszottunk ebben az idényben az Atlético ellen, és mindig kemény és szoros mérkőzéseket, mert ha lendületbe jönnek, nehéz megállítani őket. Gólunk nagy lökést adott nekünk a hosszabbításra. Ha játszhatjuk játékunkat, megnyerjük a mérkőzést, tudtuk, ha folyamatosan támadunk, győzhetünk. A korábbiakban megtapasztaltam már, hogy nem szabad a kihagyott helyzetekre gondolni, csak menni előre. Hogy mire gondoltam a fejes gólomnál? Hogy ki ne hagyjam, szó szerint erre! Nagyszerű érzés volt látni a hálóban a labdát.”

Hiába szerezte meg a vezető gólt Bale, a döntő egyértelmű hőse a remek fejessel egyenlítő Sergio Ramos volt, aki szerint ez a momentum is a csapatmunkájuk kiforrottságát támasztja alá, de dicsérte az Atléticót és a Sevillát is: „Az egész csapat hősökből áll. A siker kulcsa a csapatmunka volt, a gólom sem csak az enyém, hanem minden madridistáé; azoké is, akik eljöttek ide, és azoké is, akik odahaza maradtak. Régóta várunk már erre a sikerre, ki kell ezt élveznünk. Őrületes érzés, mindenért kárpótol ez a siker. Az utolsó pillanatig harcoltunk, megvolt az önbizalmunk is. Abszolúte megérdemeljük ennyi év után a sikert; hajrá, Madrid, hajrá, Andalúzia és hajrá, Sevilla! Az Atlético megérdemelte a bajnokságot, most azonban mi örülhettünk a végén.”

Az ellenfél edzője, Diego Simeone a piros lapot megelőző szituációról nem beszélt, de elismerte, hibát követett el Diego Costa hadba állításával: „Be kell látnunk, a Real jobban játszott a második félidőben, nem tudtunk kijönni a térfelünkről. Az emberek azt mondják, a legfontosabb a győzelem, de az a támogatás, amit a hétköznapi emberektől kapunk, egészen más történet. Azt mondtam a játékosoknak, hogy emeljék fel a fejüket, és már a következő szezonra gondoljanak. Lehet veszíteni és nyerni – most rajtunk volt a sor, hogy kikapjunk, de mindent beleadtunk. Az én felelősségem és döntésem volt, hogy Diego Costát játszattam, nyilvánvalóan hibát követtem el. Egymás szemébe néztünk, és arra jutottunk, hogy nem akarjuk eggyel kevesebb játékossal folytatni a küzdelmet.”

Bajnokok Ligája-döntő
Real Madrid–Atlético Madrid 4:1 (0:1, 1:1, 1:1) – hosszabbítás után

Lisszabon, Estadio da Luz (Fény Stadionja), 60 976 néző. V.: Kuipers (holland). Gólszerzők: Sergio Ramos (90+3.), Bale (110.), Marcelo (118.), C. Ronaldo (120.), illetve Godin (36.).
Real Madrid: Casillas, Carvajal, Sergio Ramos, Varane, Fabio Coentrao (Marcelo, 59.), Khedira (Isco, 59.), Modrić, Di María, Bale, Benzema (Morata, 79.), C. Ronaldo. Edző: Carlo Ancelotti.
Atlético Madrid: Courtois, Juanfran, Godin, Miranda, Filipe Luis (Alderweireld, 83.), Gabi, Tiago, Koke, Raúl Garcia (Sosa, 66.), Villa, Diego Costa (Adrián López, 9.). Edző: Diego Simeone.

Ronaldo újabb rekordja

A portugál válogatott és a Real sztárja, C. Ronaldo a döntő utolsó pillanataiban lőtt tizenegyesgóljával tovább javította a BEK/BL vonatkozó rekordját, 17 góllal zárt a sorozatban – 11 meccsen lőtte ezeket, 58 percenként talált be a kapuba.

Jócskán lemaradva a második helyen zárt Zlatan Ibrahimović 10 góljával, a 8-8 gólos Diego Costa és Lionel Messi a harmadik helyen osztozik. A legjobb tizenkettőbe befért még Lewandowski és Reus a Borussiából, Agüero és Negredo a Manchester Cityből, Bale és Benzema a Realból, Müller a Bayernből és Vidal a Juventusból.

A BL góllövőlistája, 2013/2014:

1. Cristiano Ronaldo 17

2. Zlatan Ibrahimović 10

3–4. Diego Costa, Lionel Messi 8

5–7. Robert Lewandowski, Gareth Bale, Sergio Agüero 6

8–12. Marco Reus, Karim Benzema, Álvaro Negredo, Thomas Müller, Arturo Vidal 5 gól

Ronaldo beérte Messit

A portugál támadó a BL góllövőinek örökranglistáján beérte a második helyen álló Lionel Messit a fináléban lőtt góljával. A rangsort még mindig az egykori Real-sztár, Raúl vezeti 142 meccsen lőtt 71 góljával, Lionel Messi és Ronaldo egyaránt 67 találatnál jár – előbbinek 86, utóbbinak 103 mérkőzés kellett ehhez a teljesítményhez.

Idei teljesítményével az aktív játékosok közül még Zlatan Ibrahimović és Didier Drogba előzött, Ibra a 8., Drogba pedig a 9. helyre jött fel.

A BL-történet összesített góllövőlistája:

1. Raúl 71

2–3. Lionel Messi, Cristiano Ronaldo 67

4. Ruud van Nistelrooy 56

5. Thierry Henry 55

6. Andrej Sevcsenko 48

7. Filippo Inzaghi 46

8. Zlatan Ibrahimović 45

9. Didier Drogba 42

10. Alessandro Del Piero 41 gól
Ivanović, Modrić és Ibra is az év csapatában

Az egyik legismertebb szakportálon, a goal.com-on vasárnap megjelent a Bajnokok Ligája Év Csapata összeállítás. A legjobb 11-ben négy játékos a Realt, három az Atléticót, 1-1 futballista pedig a Bayern Münchent, a Borussia Dortmundot, a Chelsea-t és a PSG-t képviseli.

A Bajnokok Ligája Év Csapata: Thibault Courtios (Atlético), Branislav Ivanović (Chelsea), Sergio Ramos (Real), Miranda (Atlético), Filipe Luis (Atlético), Luka Modrić (Real), Philipp Lahm (Bayern München), Angel di María (Real), Marco Reus (Borussia Dortmund), Zlatan Ibrahimović (PSG), Cristiano Ronaldo (Real).