2024. augusztus 6., kedd

Kenőpénzen vett katari vb-rendezés?

Az egyik angol hetilap, a The Sunday Times legutóbbi számában hozta a hírt, miszerint egyértelmű bizonyítékai vannak arról, hogy Katar egykori legmagasabb rangú sportdiplomatája, Mohamed bin Hammam kenőpénzekkel vásárolta meg országa számára a 2022-es futball-világbajnokság rendezési jogát. A lap úgy fogalmazott, hogy irdatlan mennyiségű, néhány millió olyan dokumentumnak – többek között e-mailek, bankszámla-kimutatások, átutalási elismervények – jutott a birtokába, amelyek a korrupciót egyértelműen alátámasztják.
A tényfeltáró írás szerint az ázsiai fociszövetség (AFC) volt elnöke és a nemzetközi szövetség (FIFA) egykori alelnöke – akit korrupciógyanús tevékenység miatt a FIFA már korábban eltiltással sújtott – több mint ötmillió dollárt fizetett főként afrikai futballszövetségek irányítóinak a katari pályázat támogatásáért. A cikk szerint a dokumentumok tömkelege érthetővé teszi a sokak számára rejtélyesnek tűnő kérdést, hogy egy ilyen apró, sivatagi klímájú ország, amelynek korábban szinte semmilyen futballinfrastruktúrája nem volt, miképpen kaphatta meg a világ legnagyobb focitornájának rendezési jogát.
A katari pályázati bizottság illetékesei természetesen rögtön közölték a brit lappal, hogy semmilyen kapcsolatban nem állnak Mohamed bin Hammammal, és nem követtek el semmilyen törvénysértést. Ennek ellenére sportági vezetők, politikusok, korrupcióellenes szakértők máris a 2022-es vb rendezési jogát odaítélő eljárás újraindítását szorgalmazzák.
Hétfőn már az első beugró is jelentkezett: az ausztrál szövetség szóvivője közölte, hogy hónapok óta figyelemmel követik a helyszínkijelölés vitatott eseményeit, és ha a FIFA elvenné Katartól a 2022-es világbajnokság rendezési jogát, komolyan elgondolkoznának azon, hogy jelentkezzenek „beugró” házigazdának.

Az összes zvezda-játékos távozással fenyegetődzik

A Crvena zvezda labdarúgóklub védője és egyik vezére, Nikola Mijailović kijelentette a Mozzart Sportnak adott interjúban, hogy a bajnoki cím ellenére nem javult a helyzet a vezetőség és az öltöző között. Úgy fogalmazott, hogy a játékosok összetartanak, és elképzelhető, hogy csoportosan távoznak a klubtól. „A bajnoki cím megszerzése miatti eufória csak az OFK elleni mérkőzés záró sípszaváig tartott. Másnap mindez feledésbe merült. Jómagam a következő idényről, a Bajnokok Ligájáról kezdtem gondolkozni, de a vezetőségi tagok nem követték a példámat. Elkezdtek háborúzni, a saját hiúságukat helyezik előtérbe. Ha folytatják az effajta hozzáállást, ezúton is üzenem nekik: az egész csapat a szerződése felbontását fogja kérni!” – jelentette ki Mijailović.
A legnagyobb problémát a klub tartozásai okozzák, a védő szerint már arra sem emlékeznek, mikor kaptak utoljára fizetést.