2024. július 17., szerda
VAJDASÁGIAK A MAGYAR FOCIBAN

„Ősztől szeretnék első számú kapus lenni Kaposváron”

Véget értek az őszi-tavaszi lebonyolítású európai bajnokságok, köztük a magyarországi pontvadászatok küzdelmei is. Ennek apropóján egy rövid sorozat erejéig felkeressük a vajdasági származású, Magyarországon játszó játékosokat, akiktől azt kívánjuk megtudni, hogyan értékelik saját idényüket, maradnak-e jelenlegi csapatuknál, vagy klubot váltanak, illetve a június 12-én kezdődő brazíliai világbajnokságról is kikérjük a véleményüket.

Eme sorozat harmadik részében a tornyosi kapust, Rusák Edvárdot kerestük fel, akit ebben az idényben többször meghívtak a korosztályos válogatottba, illetve az idény végén bemutatkozhatott a Kaposvár színeiben az NB I-ben is. Habár csapata kiesett, Edvárd reméli, hogy az új edzői stáb számít majd rá, és angol-szimpatizánsként reméli, hogy a szigetországiak egy remek világbajnokságot futnak majd.

Bemutatkoztál az ifjúsági válogatottban, és lehetőséget kaptál az NB I-ben is. Mennyire vagy elégedett a mögötted álló idénnyel?

– Nagyon elégedett vagyok, elvégre, ahogy te is kiemelted, meghívót kaptam többször egymás után a korosztályos válogatottba, és nagy álmom teljesült azzal, hogy bemutatkozhattam a felnőtt NB I-ben. Erre már évek óta vártam, és célul is tűztem ki, amikor idejöttem Kaposvárra. Mégis van némi hiányérzetem, mert a szezon vége felé már sérülésekkel – apróbb húzódássokkal és bokaízületi problémákkal – bajlódtam, még ha ezek nem is túl komolyak, és úgy érzem, hogy maradt bennem teljesítmény terén egy kevés, amit ki tudtam volna hozni magamból, ha kicsit jobb állapotban vagyok.

A továbbiakról mit tudsz mondani, maradsz Kaposváron?

– Az az igazság, hogy most még elég bizonytalan a helyzet Kaposváron, nem tudni még biztosan, hogy kikből áll majd az edzői stáb és az is kérdéses, hogy érkezik-e új befektető. Engem még szerződés köt a klubhoz, és azt kell mondanom, hogy valószínűleg maradok, mert szeretnék NB II-ben folyamatosan védeni, és azt hiszem, ha sikerülne egy évet végigvédenem a másodosztályban, az nagyban hozzájárulna a fejlődésemhez. Erre törekszem, hogy megszerezzem az első számú kapus pozícióját ősztől a csapatban.

Pár nap van még a világbajnokságig. Kinek drukkolsz, kiket vársz az elődöntőbe?

– Nehéz kérdés. Én angol-szimpatizáns vagyok, de sajnos a legutóbbi világversenyek nem úgy alakultak, ahogy én szerettem volna. Titkon nekik szurkolok, és mindig bízom benne, hogy odaérnek a legjobb négy közé. Remélem, hogy idén majd sikerül is nekik, bár a németekkel mindig számolni kell, illetve mostanában a spanyolokkal is. Remélem, hogy lesz majd egy meglepetéscsapat is, amelynek majd a semleges szurkolók drukkolhatnak.

Szerbia ma este éppen a házigazdával csap össze. A szerb csapat jobban járhat, mint Panama a minap, amelyet könnyedén vertek 4:0-ra a brazilok?

– Persze, mindenképpen jobban járnak majd, és sokkal szorosabb mérkőzésre számítok. A szerbeknek most ez egy jó lehetőség, hogy megmutassák, igenis ott lenne a helyük a világversenyen. Mert a keret és a játékosok kvalitása alapján mindenképpen elférne a szerb csapat a vb-mezőnyben.