2024. augusztus 6., kedd
F CSOPORT

Egy öngól és Messi okozta a bosnyákok vesztét

A bosnyák labdarúgó-válogatott a világbajnokság F csoportjának nyitómérkőzésén 2:1 arányban kikapott a Lionel Messi vezette argentinoktól. Bosznia-Hercegovina első gólját Sead Kolašinac szerezte a 3. percben, a vb-történet leggyorsabb öngólja fűződik a nevéhez – ez már a torna harmadik öngólja volt, korábbi vébéken maximum kettő esett, ez is rekord tehát. Szerencsétlen mozdulattal gyorsan hátrányba kerültek Safet Sušić játékosai, ami meghatározta a mérkőzés további részét is. Az első félidő további részében egyenrangú ellenfél volt Bosznia, de csak egyetlen igazán veszélyes helyzetet tudott kialakítani, Senad Lulić fejesét Sergio Romero tolta szögletre.

A második félidőben már több helyzetet láthattunk. Izet Hajrović 25 méteres szabadrúgásával kezdődött, amit Romero fogott magabiztosan a 49. percben. Az 55.-ben Messi szép passzát helyezte fölé Sergio Agüero, a következő két megindulásnál előbb Angel di María, majd Marcos Rojo beadását kellett tisztáznia a bosnyák védelemnek.

Negyedóra eltelt a félidőből, egy óra a találkozóból, Boszniának egyre sürgetőbb lett a helyzet, de lehetőségekig csak az argentinok jutottak el. Messi egyre szabadabban mozoghatott a középpálya és a támadósor között, ebből előbb egy Asmir Begović által lehúzott beadást, majd egy Agüero által ismét elpuskázott passzt, aztán egy 25 méterről fölévágott szabadrúgást, a 65. percben pedig gólt láthattunk: a Barcelona sztárja a tőle oly megszokott cselekkel átszlalomozta magát jó néhány bosnyák játékoson, és ballal kettőre növelte Argentína előnyét, a labda a kapufáról pattant a gólba.

A társak nem tudták Messi nívóját nyújtani, a 78. percben Gonzalo Higuaín ügyetlenkedte el egy újabb remek passzát.

A 84. percben aztán a kósza bosnyák támadások egyikéből megszületett a bosnyák futballtörténet első találata is: a csereként beállt Vedad Ibišević lőtt gólt Lulić passzából. Több erő viszont nem volt már a csapatban, a koncentráció is egyre többször hagyott ki, az egyenlítés nem sikerült, a mérkőzést Argentína nyerte. Jellegzetes jelenettel zárult az események sora, a 90+2. percben Messi lőtt az oldalhálóba.

Bosznia-Hercegovina tisztességgel helytállt, de a szerencse is elpártolt mellőle, meg a csapat nagy részének teljesítményén is meglátszott az első vb-meccs miatti megilletődöttség. Argentína a 2. fordulóban szombaton 18 órakor Irán ellen lép pályára, míg Bosznia Nigériával csap össze vasárnap éjfélkor.

A mérkőzés jegyzőkönyve

Argentína–Bosznia-Hercegovina 2:1 (1:0)
Rio de Janeiro, Maracana (Estádio Jornalista Mário Filho), 74 738 néző, vezette: Joel Aguilar (salvadori). Góllövők: Kolašinac (öngól) a 3., Messi a 64., illetve Ibišević a 84. percben.
Argentína: Romero – Garay, Campagnaro (Gago, a szünetben), F. Fernández – Zabaleta, Rodríguez (Higuaín, a szünetben), Mascherano, Rojo – Agüero (Biglia, 87.), Messi, Di María. Szövetségi kapitány: Alejandro Sabella
Bosznia-Hercegovina: Begović – Mujdža (Ibišević, 69.), Bičakčić, Spahić, Lulić – Kolašinac, Bešić – Pjanić, Misimović (Medunjanin, 74.), Hajrović (Višća, 71.) – Džeko. Szövetségi kapitány: Safet Sušić