2024. augusztus 6., kedd
BRAZÍLIA–KOLUMBIA

Védők góljaival elődöntős Brazília!

Thiago Silva és David Luiz találataival a házigazda 2:1-re verte meg Kolumbiát

Brazília 64 éve vár arra, hogy hazai földön világbajnok legyen a válogatottja, a Selecaotól 200 millió brazil várja a titulust, Brazíliának nem szabad buknia a negyeddöntőben! Ilyen teher nehezedett a házigazda csapatra a Kolumbia elleni mérkőzésen, olyan előzményekkel, hogy bizony arról szivárogtak ki hírek a brazilok táborából, a fiúk nagyon nehezen viselik a terhet, a kritikus pillanatokban – himnusz, gól, tizenegyesek – elsírják magukat, s a legjobb nyolc között olyan csapattal kell felvenniük a harcot, amelynek eddig tökéletesre sikeredett a világbajnokság. „Brazíliának harcoló férfiakra, nem pedig sírdogáló kisfiúkra van szüksége” – írta az egyik brazil újságíró a blogján.

Mint az várható is volt, Scolari és Pékerman nem sokat változtatott az eddigi csapatán, Scolari például önszántából csak Dani Alvest vette ki az eddigi kezdőcsapatából, s Maicont rakta be a helyére, de a nagy teljesítményt hátul Thiago Silvától és David Liuztól várták, ők voltak azok, akiknek a szomszéd legjobbját, Rodríguezt kellett semlegesítenie. Nos, Thiago Silva tényleg főszerepet vállalt, csak nem a védekezésben, hanem a támadásban: a folyamatos brazil támadás a 7. percben szöglettel végződött. Neymar ívelte be a labdát, de az kikerülte a kapu előtti bojt, s pont a védő elő esett, aki térddel bekotorta a kapuba! Felrobbant a fortalenzai stadion, de még abba sem hagyhatták az ünneplést, mert a másik oldalon sem tétlenkedtek, s a 11. perc elején Cuadrado került tiszta helyzetbe, ám a 12 méterről elengedett lövése a kapu mellett centikkel süvített el. Ezt követően azonban ismét a brazilok vették kezükbe a mérkőzés irányítását, az eddigi teljesítményükhöz képest lendületesebben, jobban fociztak, s ez a 19. percben hozta meg ismét a gyümölcsét, amikor egy kényszerítő után Hulk lövését Ospina bravúrral védte. Ezekben a percekben az önfeledten játszó brazilok domináltak, csak épp a védekezésről feledkeztek meg, így a 21. percben négy kolumbiai támadó indult meg két brazil védő ellen, de a beadásba a gólszerző.

Thiago Silva bravúrosan belenyúlt. Intő jel volt ez a házigazda csapatnak, s egy kicsit le is ült a meccs, bár a 28. percben ismét Hulk próbálkozott, de Ospina újfenn leért a lövésére. A félidő további részében is a brazilok voltak az aktívabban, jobban játszottak az ellenféltől, immár nem csak Neymarra nehezedett minden, hanem a szélek is működtek, Hulk is elemében volt, ezért a kolumbiaiaknak a fordulás után ki kellett valamit találni, mert így nem lehetett semmi a brazilverésből.

Pékerman a szünet után mindjárt cserélt, Ibarbo helyett Ramos érkezett, aki az 59. percben kapáslövésből hasonló gólt akart szerezni, mint Rodríguez Uruguay ellen, de kísérlete magasan fölé szállt. A kolumbiaiak igyekeztek, de a brazilok apró szabálytalankodással szétszaggatták a támadásaikat és az egész meccset, a fő esemény pedig az volt, hogy a gólszerző buta módon egy kilövésnél az ellenfél kapusát támadta meg, amiért sárga lapot kapott, így úgy állt, hogy továbbjutás esetén nem játszhat a németek ellen. A 65. percben aztán Júlio César kapuja előtt nagy kavarodás támadt, Yepes betalált, de a játékvezető nem adta meg a találatot. Ezek után kezdtek elszabadulni az indulatok, Rodríguez is sárgát kapott, s ebből a szabadrúgásból David Luiz majd 30 méterről, a sorfal mellett erővel egy hihetetlenül nagy gólt rúgott a bal felső sarokba! A brazilok legszívesebben már be is fejezték volna a találkozót, azonban korántsem volt vége: a 78. percben a szintén csereként beállt Bacca egyedül tört a kapura, s a brazil hálóőr elkaszálta, amiért Velasco mindjárt a 11-es pontra mutatott, és sárgát adott Júlio Césárnak. A büntetőt Rodríguez magabiztosan értékesítette, s a kolumbiaiaknak volt még bő tíz percük az egyenlítéshez. A brazilok elfáradtak, gödörben voltak, s Scolari mindjárt cserélt is, Hulk helyett Ramires, Paulinho helyett pedig Hernanes érkezett, mert frissíteni kellett a középpályán. A 86. percben meghűlt a brazil szurkolókban a vér, mert Neymart Zuniga háton rúgta, s a hazai csapat csillagát hordágyon az öltözőbe vitték. A ráadást öt percben határozták meg, ennyi reményük volt a kolumbiaiaknak, de komoly helyzetük már nem akadt, hanem csak beívelgettek, a brazilok pedig kivédekezték a végét, s jöhet a sokak által döntő előtti döntőnek is nevezhető Brazília–Németország elődöntő!

A mérkőzés jegyzőkönyve:

Fortalenza: Brazília–Kolumbia 2:1 (1:0)

Estádio Castelão, 60 342 néző, vezette: Carlos Velasco (spanyol). Góllövők: Thiago Silva a 7. és David Luiz a 69., illetve Rodríguez a 78. (11-esből) percben.

Brazília: Júlio César, Maicon, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo, Paulinho (Hernanes), Fernandinho, Oscar, Hulk (Ramires), Neymar (Henrique), Fred. Szövetségi kapitány: Luiz Felipe Scolari.

Kolumbia: Kolumbia: Ospina, Zapata, Yepes, Armero, Zuniga, Sánchez, Cuadrado (Quintero), Rodríguez, Guarin, Gutiérrez (Bacca), Ibarbo (Ramos). Szövetségi kapitány: José Pékerman.