2024. augusztus 5., hétfő

Nekik 8, de csak hetet kaptak

Csíkszeredában járt focizni a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola veteráncsapata

Valamikor március elején különös társaság érkezett Zentára. Majd 700 kilométert megtéve Csíkszeredáról jöttek, mert hallották, hogy csodálatos kisváros ez a Zenta, s a baráti társaság mindenképpen meg akarta nézni, megkóstolni ízeit, beszívni a gesztenyefák illatát a Tisza partján. Nem volt tehát nekik nyolc, pedig a baráti társaság neve pont a Nekem 8, amely most a bácskai kis küldöttséget fogadta Székelyföld szíveben, s olyan programot rittyentett a zentaiaknak (Tusnádfürdőn volt a szállás, ott meg dübörgött a 25 éves Bálványos), hogy azt nyilván soha nem feledik el.

De azért a focira is összpontosított a gárda, hiszen a zentaiak mindig komolyan veszik a sportot, s jelentem, ezúttal sem hoztak szégyent az iskolára, a Stevan Sremac Iskolaközpontra és Zenta városára, mert a minitornát megnyerték, még akkor is, ha korosabbak voltak az ottaniaknál, és épphogy csak kivolt a csapat, amelyet Horti Vince kapus, Török Tibor, Szabó Palóc Nándor, Tandari Ferenc, Nagy Lajos és Csanádi István alkotott. Az első meccset 3:1-re nyerték meg, s már akkor sejteni lehetett, hogy Csanádi viszi majd a főszerepet, hiszen az apró termetű és vékony játékost egyszerűen nem tudták tartani a szeredaiak, s a gólgyártást megkezdve gólpasszt adott Tandarinak, majd még egy találattal le is zárta a meccset. Ez a csíkszeredai összeállítás aztán 6:1-re győzte le a másikat. A zentaiak második mérkőzésén Csanádi aztán teljesen átvette a főszerepet. Volt olyan gólja, hogy félpályáról emelte át a kapust, volt olyan, hogy szögletből rúgta, s egyet háttal a kapunak be is sarkazott, tehát a foci minden szépségét megmutatta, de meg kell dicsérni a többieket is, hiszen például Török, a mezőny legidősebb tagja (minden csíkszeredai ellenfélnél legalább hat évvel volt öregebb) állta a sarat a védelemben, Szabó Palóc és Nagy bátran ütközött (ez utóbbi végül meg is járta, mert majdnem ott kapott egy rúgást, ahol a férfiember a legkevésbé szereti), az örökmozgó Tandari pedig hol a pálya egyik, hol a másik végében volt. A legfiatalabb Vince, a kapus volt közöttük, de ő is megállta a helyét, s a másik meccsen csak kétszer babráltak ki vele a vendéglátók, így 4:2 lett a végeredmény. A Nekem 8 gárda két szekciója tehát összesen 7 gólt kapott, de a harmadik félidőben, jó pörkölt mellett viccmesélésben kiegyenlítettek, sörivásban meg már talán vezettek is.

Fantasztikusan telt tehát el ez a két nap messzi földön, ahol a zentaiak a foci mellett megcsodálhatták Csíkszereda központjának teljesen felújított palotáit, élőben meghallgathatták Orbán Viktor magyar miniszterelnök beszédét Tusványoson, ahol „ismerőssel” is találkozhattak, hiszen előző este Rúzsa Magdi, a mi kishegyesi csillagunk fényesítette Tusnádfürdő egét.