2024. július 17., szerda
LABDARÚGÁS – EB-SELEJTEZŐK

Bukarestbe és Jerevánba a pontokért

Magyarország és Szerbia is pályára lép az Európa-bajnoki selejtezősorozat küzdelmeinek hétvégi fordulójában, előbbi szombaton Romániába látogat, utóbbi pedig Örményországban próbálja begyűjteni a pontokat.

Az ellenfeleket elnézve Szerbia dolga ígérkezik könnyebbnek, habár nem szabad elfelejteni, hogy az örmény válogatott az utóbbi években szolgáltatott néhány meglepetést, pozitív és negatív értelemben egyaránt. Habár a világbajnoki selejtezők során csak az 5. helyen végeztek a B csoportban, hazai pályán legyőzték Bulgáriát, idegenben Csehországot és Dániát, illetve döntetlent játszottak Olaszországgal, de hazai környezetben kikaptak Máltától. Az Eb-selejtezőket vereséggel kezdték, kikaptak Dániában 2:1-re, így győzelmi kényszerben lépnek pályára, de hasonló helyzetben lesz a szerb csapat is, ugyanis Szerbiában a közvélemény elvárja, hogy Dick Advocaat megnyerje első tétmeccsét a válogatott kispadján. A két együttes korábban háromszor találkozott egymással, a 2008-as Eb-selejtezők során hazai pályán 3:0-s győzelmet aratott a szerb csapat, figyelmeztető jel lehet viszont, hogy idegenben csak 0:0-s döntetlent sikerült elérni, 2012-ben barátságos meccsen Limasszolban 2:0-s szerb győzelem született.

A holland kapitány a válogatottszerepléshez való nem megfelelő hozzáállással magyarázta, hogy nem postázott meghívót Adem Ljajićnak és Neven Subotićnak, Aleksandar Radović kihagyásához pedig azt a megjegyzést fűzte, hogy az ő pozícióján van megfelelő alternatívája bőven. Fejtörést okozhat a szakvezetőnek, hogy nagy valószínűséggel se Örményországban, se kedden Albánia ellen nem léphet pályára bokasérülés miatt a csapatkapitány Branislav Ivanović, a védelem oszlopos tagja, helyét nagy valószínűséggel a szintén komoly nemzetközi tapasztalattal bíró, a Fiorentinában remek idénykezdetet produkáló Nenad Tomović veszi át. Miloš Jojić, a Borussia Dortmund középpályása nehéz összecsapásra számít: „Nem lesz könnyű meccs, nehéz vendégszereplés vár ránk, annak ellenére, hogy Örményország nem a legerősebb összeállításában lép majd pályára, különösen mert a legjobb játékosukra, a csapattársamra, Mkitarjanra nem számíthatnak. Néztem őket a dánok ellen, vannak jó játékosaik, de ha engem kérdeznek, amondó vagyok, hogy a pozitív eredmény nem maradhat el, ha a legjobbunkat hozzuk ki magunkból. Rendkívül fontos lenne számunkra, hogy a ránk váró két meccsen begyűjtsük mind a hat pontot.”

A magyar nemzeti csapat nagy presztízsmeccsre készül, Bukarestben lép pályára szombaton, és miután még Pintér Attila irányítása alatt kikapott hazai pályán Észak-Írországtól, rendkívül fontos lenne, hogy kedvező eredményt érjen el Dárdai Pál szövetségi kapitány első mérkőzésén. Kezei alatt ismét kerettagok lettek a németországi légióskontingens tagjai, de kevesen léphetnek majd pályára közülük, elvégre Stieber Zoltán és Korcsmár Zsolt is megsérült a csütörtöki edzésen. Ennek ellenére Dárdai elégedetten nyilatkozott, úgy fogalmazott, néha már-már attól fél, nehogy túlmotiváltak legyenek játékosai: „Nyugodt vagyok, mert jól elvégeztük a munkát, már várom a pillanatot, hogy elkezdődjön a meccs. Úgy látom, a csapat koncentrált, kicsit túlmotivált is… Azt szeretném, hogy ne legyen a motiváltságból túlmotiváltság, csak egészségesen legyünk koncentráltak.”

A két együttes korábban 21 alkalommal mérte össze erejét, 10 magyar siker mellett 6 döntetlen és 5 román győzelem szerepel az örökmérlegben. A kép azonban csalóka, mert Magyarország legutóbb az 1982-es vb-selejtezők során, 1981 májusában tudott nyerni a románok ellen, azóta három döntetlen mellett öt vereség jutott a magyarok osztályrészéül. Egyszer minden sorozat véget ér, remek lenne, ha ezúttal ez a negatív széria zárulna le…

Korcsmár Zsolt és Stieber Zoltán is játékra kész állapotban várja a románok elleni szombati Európa-bajnoki selejtezőt, ugyanakkor szerepeltetésükről Dárdai Pál, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya még nem döntött. A bukaresti Nemzeti Stadionban megtartott pénteki edzést követően a szakember elmondta: mindkét futballista esetében olyan sérülésről van szó, amely miatt csak szombaton véglegesítheti a kezdő tizenegy összetételét.
A gyakorlással kapcsolatban Dárdai Pál megjegyezte: az első percekben a játékosok mintha kicsit megilletődöttek lettek volna.
"Ez azonban jókor jött, pont erre vártam. Megilletődve kezdték a labdatartást, de aztán belejöttek" - mondta a tréner.
A szövetségi kapitány szombat délelőtt közli a játékosokkal, kikre számít kezdőként, ugyanakkor hozzátette: azok, akik várhatóan kifutnak majd a gyepre, már érzik a lehetőséget.

Szombat:

D csoport: Írország–Gibraltár (18.00), Skócia–Grúzia (18.00, Sport2, Sportklub 2), Lengyelország–Németország (20.45, Sport1, Sportklub 3).

F csoport: Románia–Magyarország (18.00, m1, Sportklub 1), Finnország–Görögország (20.45, Sport2), Észak-Írország–Feröer szigetek (20.45).

I csoport: Örményország–Szerbia (18.00, RTS1, Sport2), Albánia–Dánia (20.45, Sportklub 2).

Vasárnap:

C csoport: Ukrajna–Macedónia (18.00), Fehéroroszország–Szlovákia (20.45), Luxemburg–Spanyolország (20.45, Sportklub 3).

E csoport: Észtország–Anglia (18.00, Sportklub 1), Litvánia–Szlovénia (20.45, Sportklub 1).

G csoport: Ausztria–Montenegró (18.00), Oroszország–Moldova (18.00, Sportklub 2), Svédország–Liechtenstein (20.45, Sportklub 2).