2024. július 17., szerda
LABDARÚGÁS – EB-SELEJTEZŐK

„Nem megoldás a két-három csatár”

A magyarok Feröeren játszanak, a szerbek Albániát fogadják

Miután szombaton a magyar és a szerb válogatott is 1:1-es döntetlen játszott idegenben Románia, illetve Örményország ellen, ma este ismét pályára lép mindkét együttes. Magyarország dolga lényegesen könnyebbnek ígérkezik, elvégre a nagyrészt félprofikból álló Feröer szigetek vendége lesz, és kötelező a győzelem számára, ha életben akarja tartani az Eb-részvételről szőtt álmokat. Szerbia ellenben kemény ellenféllel, az utóbbi időben szinte mindenkivel szoros meccseket vívó Albániával csap össze – ráadásul az albánokkal ápolt nem túl baráti viszony miatt is felfokozott hangulat várható Belgrádban.

A magyar válogatott az F csoport leggyöngébb együttesének lesz a vendége, amely tétmeccsen legutóbb közel egy éve, tavaly október 13-án tudott pontot szerezni, hazai pályán, Kazahsztán ellen végzett 1:1-re. A 10 vb-selejtezőn ez volt az egyetlen begyűjtött pontjuk, ami nem is meglepő, elvégre a válogatott nagy része félprofi játékos, azaz a futball mellett a civil életben legtöbbjük dolgozik is. A játékosok munkahelyén a hírek szerint nem csinálnak gondot abból, hogy pár napra elengedjék őket, a szövetség pedig napidíjjal kompenzálja a játékosokat. Tehát a keret futballistái legtöbbjének polgári foglalkozása is van: Jónas Tór Naes nemrég fejezte be a jogi egyetemet, Atli Gregersen korábban újságíróként tevékenykedett, Hallur Hansson útépítő, Fródi Benjaminsen építkezési vállalkozó, Kaj Bartalstovu óvodában dolgozik, Pól Jóhannus Justinussen pedig villanyszerelőként keresi a kenyerét. Ha mindezt figyelembe vesszük, érthető, hogy miért gondol erre a kirándulásra mindenki úgy, mint aminek kizárólag vendégsiker lehet a végkimenetele. Hasonlóan áll hozzá Dárdai Pál szövetségi kapitány is, aki szerint az általa ígért 5–7 ponthoz a szigetországban mindenképp nyerni kell: „Nagy lesz a kontraszt, a telt házas, hangorkános bukaresti meccs után most egy barátságos hangulatú, kis stadionban lépünk pályára, ráadásul ezúttal mi számítunk esélyesnek. De a feröeri nem egy olyan csapat, amelyet megtöm mindenki, nagyon kevés csapat lő nekik 2-3 gólt is. Nyerni szeretnénk, mert akkor a megígért öt–hét pontból négy már meglenne, és akkor én garantálom, hogy a finnek elleni meccsen is meglesz a három pont.” Kissé derűlátó nyilatkozatnak tűnik, ellenben jól is esik hosszú idő után ilyen határozottan pozitív hozzáállású szövetségi kapitányt hallgatni, aki mer győzelemről is beszélni.

A szerb együttes sokkal kellemetlenebb ellenfélre számíthat, nemcsak azért, mert a két nemzet között meglévő feszültség miatt egyébként is felfokozott állapotban lesz mindenki Belgrádban, hanem azért is, mert ez az albán válogatott rendkívül masszív, és remek eredményeket ért el az utóbbi időben. Elég csak az I csoport táblázatára vetni egy pillantást: Albánia Dániával megosztva első helyen áll, négy pontot gyűjtött, ráadásul úgy, hogy szeptemberben idegenben legyőzte 1:0-ra Portugáliát, szombaton pedig hazai pályán a dánokkal játszott 1:1-et. A védekezésük kifejezetten kemény, amit jól mutat, hogy két gólnál többet legutóbb még a 2012-es Eb-selejtezők során, a Franciaország ellen 3:0-ra elvesztett meccsen kaptak. A belgrádi találkozón egyébként nem lesznek albán drukkerek.

Dick Advocaat szövetségi kapitány úgy látja, hogy az albán csapat nem védekezik annyi emberrel, mint az örmény, így talán könnyebb is lehet majd megbontani őket: „Az eredményesség kérdése nem oldható meg olyan egyszerűen, hogy az ember 2-3 csatárt küld a pályára. A modern fociban mindenkinek játszania kell támadásban és védekezésben egyaránt, muszáj üres területekre futnia. Mi a középpálya közepén túl könnyen vesztjük el az ellenőrzést a labda felett, különösen, ha vesztésre állunk, és ez a mi legnagyobb problémánk. De ez javítható, és hiszem, hogy már a következő mérkőzésen jobbak leszünk.”

Európa-bajnoki selejtezősorozat (20.45), D csoport: Németország–Írország (Sport1, Sportklub 2), Gibraltár–Grúzia, Lengyelország–Skócia (Sportklub 3), E csoport: San Marino–Svájc, F csoport: Feröer szigetek–Magyarország (m1), Finnország–Románia, Görögország–Észak-Írország, I csoport: Dánia–Portugália (Sport2, Sportklub 1), Szerbia–Albánia (RTS1), Örményország–Franciaország (barátságos mérkőzés, 18.00, Sportklub 2).