2024. július 17., szerda
LABDARÚGÁS

A magyaroktól függ Capello sorsa?

Alighogy lezajlottak a hétvégi Eb-selejtezők, máris barátságos felkészülési mérkőzéseket játszanak a válogatottak, annak ellenére, hogy egészen március végéig szünetel a selejtezősorozat. Sokat tehát nem lehet készülni az akkori mérkőzésekre, elvégre addig bárki lesérülhet, formahanyatlás és -javulás változtathatja meg a kereteket, a magyar és a szerb csapat háza táján pedig akár újabb kapitányváltás is jöhet, ami természetesen a jelenlegi válogatottkeretek jelentős változásával járhat.

A fenti állítás különösen igaz a pénteken Dánia ellen, hazai pályán, üres lelátók előtt 3:1-es vereséget szenvedő Szerbiára, amelynek éléről távozott a holland Dick Advocaat, helyét pedig megbízott szövetségi kapitányként Radovan Ćurčić vette át, aki az ifiválogatottal a címvédő spanyolokat búcsúztatva kiharcolta az Eb-részvételt. Ćurčić korábban, még Siniša Mihajlović kinevezése előtt négy meccsen már volt megbízott kapitány, akkor a válogatottal egyaránt 2:0-ra kapott ki Chilétől és Hondurastól, ugyanilyen arányban győzött Örményország ellen, illetve Ciprus ellen 0:0-s végeredmény született. Ezúttal Krétára utazik csapatával, ahol Magyarország következő Eb-selejtezős ellenfelével, a hét közben a szerbeknél is nagyobb blamázst, a Feröer szigetek elleni 0:1-et elszenvedő Görögországgal csap össze. A két csalódott csapat mérkőzésére a szerb keretből csak 19 játékos utazik, elvégre Aleksandar Kolarov, Matija Nastasić, Dušan Tadić, Zdravko Kuzmanović és Milan Biševac egyaránt sérüléssel bajlódik, így visszatértek klubjaikhoz, a kapitány pedig a helyükre nem hívott be senkit a nemzeti csapatba, a maradék 19 játékost viszi Krétára, tehát nem készül különösebb kísérletezésre.

A szerbiai sajtóban a napokban többször is lehetett olvasni, hogy a fenti sérülések nem mindegyike valós, hanem egyes játékosok elutasították, hogy a válogatottban játsszanak, ezt azonban Ćurčić cáfolta: „Nem helytálló az az információ, hogy bárki is elutasította volna, hogy a válogatottban játsszon.”

A magyar válogatott az egykori elnyomó, a Szovjetunió utódállamával, Oroszországgal csap össze Budapesten, a Groupama Arénában, és a mérkőzésen látottaktól nagyban függhet, hogy a jelenlegi szövetségi kapitány, Dárdai Pál, aki a legutóbbi három Eb-selejtezőre – amelyeken hét pontot szerzett a csapata – és erre a barátságosra vállalta a megbízatást, folytatja-e a nemzeti csapat kispadján.

Más okok miatt, de ugyanez igaz a vendégek sztáredzőjére, Fabio Capellóra is, akinek már többhavi járandóságával tartozik az orosz szövetség, ráadásul Vitalij Mutko orosz sportminiszter a szombati 1:0-s bécsi vereség után úgy fogalmazott, rendkívüli változások várhatók a válogatottnál: „Tízéves lemaradásban vagyunk, visszasüllyedtünk az európai középmezőnybe, ezzel a játékkal senki sem lehet elégedett. Drasztikus változások várhatók.”

A mérkőzés pikantériája a múlt politikai összefonódása mellett az is, hogy Dárdai éppen az oroszok ellen, 2010 márciusában, egy 1:1-re végződött mérkőzésen játszott utoljára a nemzeti csapatban.

A magyar keretből csaknem mindenki bevethető, Varga József vírusos fertőzés miatt nem játszik majd a mérkőzésen, míg Juhász Roland szereplése a finnek ellen elszenvedett bordasérülés miatt kérdéses.

Barátságos válogatottmérkőzések: Kína–Honduras (12.35, Sportklub 1), Görögország–Szerbia (18.00, RTS1), Fehéroroszország–Mexikó (18.00, Sport1), Ausztria–Brazília (19.00, Arena Sport 2), Magyarország–Oroszország (20.30, m1), Lengyelország–Svájc (20.45, Sport2), Argentína–Portugália (20.45, Arena Sport 3, Digi Sport 1), Spanyolország–Németország (20.45, Digi Sport 2), Skócia–Anglia (21.00, Sportklub 1), Franciaország–Svédország (21.00, Sport1), Bolívia–Venezuela (0.00, szerda, Arena Sport 3), Peru–Paraguay (2.00, szerda, Arena Sport 3).