2024. augusztus 4., vasárnap
MAGYAR LABDARÚGÁS

Válogatott játékosokkal erősített az NB I.

Hajnal a Fradiban, Koman a Diósgyőrben folytatja – Eddig 32 új légiós érkezett

A magyar klubcsapatok is kihasználták a téli átigazolási szezont, és felfrissítették a kereteiket. Akadtak olyanok, ahol a szisztematikus csapatépítés abban mutatkozott meg leginkább, hogy egy-két játékost szerződtettek mindössze, ami viszont a Budapest Honvédnál, a Haladásnál és Nyíregyházán történt, arra nehéz ép ésszel magyarázatot találni.

Az NB I. alsóházában lévő három csapathoz özönlöttek a futballisták, a nyírségiek és a szombathelyiek nyolc-nyolc, a kispestiek kilenc játékossal erősítettek. A Honvédhoz ráadásul kilenc légiós érkezett, akiknek sorsáról azt sem tudni, ki döntött. A klubnál teljesen átláthatatlan a George F. Hemingway tulajdonos alatti hierarchia. A hírek szerint Fabio Cordella nemzetközi igazgató volt élet és halál ura, aki nemcsak futballistákat adott és vett úgy, mint egy tinédzser az online menedzserjátékokban, de az edzői munkába is beleszólt.

Így érkezett a nyáron Pietro Vierchowod, így nevezte ki a helyére tavaly októberben Csábi Józsefet, akiről aztán néhány napja kijelentette, már nem szimpatizál vele, mivel nem tartja jó trénernek. És bár visszahozta azt a Marco Rossit, akivel a csapat 2012–13-ban volt már bajnoki bronzérmes, végül a klub kedden szerződést bontott Cordellával is. Ezek után kíváncsian várjuk, hogy a régi-új edző miként tud azonosulni egy olyan kerettel, amelynek kialakításában nem vett, nem vehetett részt.

A légióshullám még biztosan nem csillapodott le, a magyar átigazolási időszak csak február 23-án zárul, azaz szűk két hét még a csapatok rendelkezésére áll. Kedd estig összesen 32 új külföldi érkezett, a legtöbben – tizennégyen – a délszláv régióból, és miután eddig 25 külföldi távozott, összességében minden bizonnyal nőni fog a külföldi kontingens.

Akadtak azért minőségi érkezők is. Két válogatott középpályás is visszatért az NB I.-be, közülük eddig csak az újra ferencvárosi Hajnal Tamás játszott a magyar élvonalban. De ő is csupán két mérkőzésen léphetett pályára 1996-ban, majd az FTC előbb eladta a Vácnak, ahonnan szinte azonnal a Schalkéhoz került. Az 59-szeres válogatott játékos 1998 és 2004 között játszott Gelsenkirchenben, onnan a belga Sint-Truiden, a Kaiserslautern, a Karlsruhe, a Dortmund, a Stuttgart és az Ingolstadt következett. Az biztos, hogy Thomas Doll számára nem ismeretlen, hiszen 2008-ban az ő kérésére szerződtette a Dortmund is, de miután a szakembert menesztette a klub, már nem dolgozhatott együtt a magyar középpályással.

A Fradiba még két ember érkezett, az U20-as vb-bronzérmes Varga Roland Győrből igazolt az Üllői útra, míg a négyszeres ecuadori válogatott balhátvédet, Cristian Ramírezt a Fortuna Düsseldorf június 30-ig adta kölcsön.

Koman Vladimir helyzete még érdekesebb, a 36-szoros válogatott, ugyancsak korábbi U20-as vb-bronzérmes középpályás a 2004/2005-ös bajnokságban 16 évesen a Haladás színeiben mutatkozott be az NB II.-ben, innen szerződtette a Sampdoria, majd megfordult az Avellino, a Bari, a Monaco, az FK Krasznodar és az FK Ural csapatában. Közel 250 napig klub nélkül volt, végül Diósgyőrben kötött ki.

„Nagyon nehéz időszak áll mögöttem, remélem, hogy ez többet nem fog előfordulni. Nem vagyok a topon, de jó időben tudtam igazolni, előttem áll a téli felkészülés java. Biztos vagyok abban, hogy gyorsan formába fogok lendülni” – nyilatkozta Koman.

Fehérváron egyelőre nem volt nagy mozgás, a listavezető két játékost vett, a macedón válogatott csatárt, Mirko Ivanovszkit (CFR) és a francia védőt, Rémi Marévalt (Maccabi Tel-Aviv). A zentai születésű Nemanja Nikolić egyelőre még a Videoton játékosa, noha januárban már összeboronálták az angol Crystal Palace és Reading, a spanyol Celta Vigo, a francia Bordeaux, illetve a cseh Sparta Praha csapataival is.

A tavaszi idény két hét múlva kezdődik hivatalosan, igaz, a jövő héten a Paks és a Nyíregyháza már pályára lép, bepótolni egy őszről elhalasztott bajnokit.