2024. augusztus 4., vasárnap
MAGYAR LABDARÚGÁS

Hogyan tovább, kapitány?

Dárdai Pál megérezte első vereségét, de úgy véli, hogy egyszerűsödött az élete

Hosszú évtizedek óta nem fordult elő, hogy komoly külföldi futballcsapat élére magyar edzőt nevezzenek ki. Legutóbb Csernai Pál kapott munkát a Bundesligában még 1991-ben, érdekes módon pont annál a Herthánál, amely két hete Dárdai Pált nevezte ki vezetőedzőnek. Olyan szakember viszont, aki magyar bajnokságban futballozva és dolgozva igazolt volna külföldre, 1987 óta nem volt: akkor a Videotonnal az UEFA-kupa döntőjéig menetelő Kovács Ferenc kiesett a Las Palmasszal, Dunai Antal viszont benntartotta a Murcíát.

Persze azóta is akadtak magyar edzők itt-ott, Bicskei Bertalan dolgozott Egyiptomban, Dél-Koreában és Svájcban, Kiss László, Dzurják József, Temesvári Miklós és Urbányi István nélkül nem lehet beszélni a Maldív-szigetek labdarúgásáról, de olyan lehetőséget, amit Dárdai kapott, senki sem mutathatott fel.

Már az a meglepetés erejével hatott, hogy tavaly szeptemberben elvállalta a magyar válogatott irányítását, ezzel 1930 óta a legfiatalabb szövetségi kapitány lett Magyarországon. Tapasztalatlanságát a népszerűség és a szerencse ellensúlyozta, így aztán a magyar csapat egy bátor bukaresti 1:1 után kiharcolt két 1:0-s sikert a feröeriek és a finnek ellen.

Bizony megmosolyogtató volt, ahogy a Magyar Labdarúgó-szövetség azzal magyarázta a decemberi újabb ideiglenes megbízatást, hogy Dárdaira akár még a Hertha nagycsapatánál is feladat várhat. Hiszen ki hitte el, hogy vészhelyzetben a berlini klub éppen az U15-ösök edzőjének szavaz bizalmat?

És láss csodát, az MLSZ-nek igaza lett, február 5-én a Hertha menesztette Jos Luhukayt, és helyére Dárdait nevezte ki. A Bundesligában korábban sohasem fordult még elő, hogy egy klubhoz aktív szövetségi kapitány érkezzen klubedzőnek, ebben is úttörő lett. De igazán kiben is bízzon ilyen helyzetben a klub, ha nem a szurkolók nagy kedvencében, egy olyan legendában, aki játékosként 286 Bundesliga-mérkőzésen 17 gólt szerzett, és aki akkor sem hagyta el a Herthát, amikor a nagy Bayern München hívta?

Dárdait az egykori játékostárs, a jelenlegi sportigazgató, Michael Preetz is segítette, az egykori csatár talán úgy gondolta, ha valaki a mélyponton lévő magyar válogatottat rendbe tette, akkor ott is sikeres lehet, ahol szőröstül-bőröstül ismer mindent. A szerencsefaktor még az első meccsen működött, bemutatkozásként úgy vezette 2:0-s győzelemre csapatát Mainzban, hogy a hazaiak az első félidőben emberhátrányba kerültek.

Aztán jött a vasárnapi, Freiburg elleni hazai csata és a nagy pofon. A Freiburg úgy nyert az Olimpiai Stadionban, hogy a Herthának momentuma sem volt. A sajtó úgy vélte, talán nem kellett volna annyira támadószellemben játszani, hogy még a védekező középpályás posztjára is olyan játékos kerüljön, mint Ronny, aki két éve még 18 gólig jutott a 2. Bundesligában.

Még az edző sem akarta elhinni, amit látott – összegzett a Berliner Kurier, míg a B.Z. helyi bulvárlap szerint túl gyorsan kifulladtak az új edző által hozott impulzusok. Edzőként eddig szinte mindig nyertem, akár az U15-nél, akár a magyar válogatottnál. De most éreztem, hogy veszíteni fogunk. De semmi baj, ezt is tudni kell kezelni. Az volt a tervünk, hogy az első 15 percet megnyomjuk, de ez nem működött, mert mindenhonnan lemaradtunk két méterrel. Nem olyan teljesítményt nyújtottunk, amit vártam, most elemeznünk kell a történteket – nyilatkozta Dárdai a Kickernek.

A statisztikák szerint a két csapat ugyanannyit futott, csak éppen nem azonos intenzitással. A párharcok többségét a Hertha nyerte, és a berlinieknek több jó passzuk volt, mint az ellenfélnek. Ez az a mérkőzés, amikor jobb, ha a statisztikát a kukába dobod – véleményezte Dárdai. Kesergésre nincs idő, vasárnap a második helyezett Wolfsburg otthonában kell helytállni, majd az ötödik helyen álló Augsburg érkezik Berlinbe.

Hogy Dárdai meddig bírja az iramot és a két munkát, az a jövő zenéje. A tavaszra tervezett válogatott-összetartás elmarad, de miután a magyarok játékáról eddig is a tévéből és a számítógépes elemzésekből tájékozódott, úgy véli, nem lesz ebben hiba. Szerintem picivel több időm is marad a válogatottra, mert a felnőttcsapat irányítása kevésbé időigényes. Ebből a szempontból most egyszerűsödik az életem – mondta.

Március végéig a Herthára még öt bajnoki vár (közte egy Stuttgart és egy Hamburg elleni kiesési rangadó), a március 29-i, hazai, Görögország elleni Eb-selejtező pedig megmutathatja, érdemes-e még Európa-bajnoki részvételről álmodnunk.