2024. augusztus 4., vasárnap
LABDARÚGÁS – HAJDÚJÁRÁS

Második hely Münchenből

A hajdújárási Vinogradar pionírcsapata (2002–2003-as generáció) a második helyet szerezte meg azon a müncheni nemzetközi kispályás labdarúgótornán, amelyet 1999 óta évente két alkalommal rendeznek meg. A mérkőzéseket kézilabdapályán játszották elég érdekes szabályok szerint, hiszen egy találkozó 8 percig tartott, egyik oldalon faltól játszottak, és csak a másik oldalon kintre, a labdát nem bedobták, hanem begurították. Az eredmény másodlagosnak számított, a legfontosabb, hogy a gyerekek játéklehetőséghez jutottak. A 2002–2003-as korosztályban tizennégy együttes, főleg németországi iskolai csapatok neveztek a tornára. A Vinogradar tíztagú (5 idősebb és 5 fiatalabb játékosból álló) csapata a csoportból öt ponttal (1:0, 0:0, 0:0) került a negyeddöntőbe, ahol hosszabbításban nyertek, amit megismételtek az elődöntőben is. A döntőre már elfáradtak a zöld-fehérek, és 23 másodperccel a vége előtt, egy szerencsétlen góllal szenvedtek vereséget. A mérkőzések mellett megtekintették München nevezetességeit, a Bayern München edzőközpontját, a szurkolói boltokat, a rengeteg serlegnek otthont adó csapatmúzeumot.

Mi már azzal győztesnek számítottunk, hogy részt vehettünk a kiválóan megszervezett tornán. A német edzők ügyesnek látták a játékosainkat, én pedig elégedett voltam a gyerekek teljesítményével. Nemcsak a pályán voltunk egy csapat, hanem azon kívül is, a gyerekek ugyanis példásan viselkedtek, egyetlen probléma sem volt velük a három nap során. Nagy örömömre szolgál, hogy a torna legjobb csatárának játékosunkat, Klebecskó Csongort választották. Ezúton köszönném meg Čedo Hajdernek, a Szabadka és München közötti együttműködés koordinátorának, és Maglai Jenőnek, Szabadka polgármesterének a segítségét, hiszen nélkülük nem vehettünk volna részt ezen a tornán – mondta Nagy Torma Ricsárd, a Vinogradar csapatának edzője.

A klubban jó utánpótlásképzés folyik, hiszen a müncheni siker mellett a 2004–2005-ös korosztályos együttes megnyerte a Mini-maxi Ligát, a legjobb játékosnak pedig Krisztin Dominik bizonyult. A fiúk készülnek a Foci 7 versenysorozat tavaszi folytatására, ahol jelenleg a középmezőnyben foglalnak helyet.

A Vinogradar felnőttcsapata január 24-e óta készül a Szabadkai Körzeti Liga hétvégi rajtjára. A barátságos mérkőzések során majdnem minden meccset megnyertek a zöld-fehérek, csak az Elektrovojvodinával játszottak döntetlent, az adorjáni Tiszától pedig egygólos vereséget szenvedtek. A csapatot ketten hagyták el: Slaviša Stipančevič a Szabadka csapatába igazolt, Engi Tihamér pedig Németországban vállalt munkát, az érkezők száma szintén ennyi, ugyanis Szalma Dávid újra zöld-fehér mezt öltött, Engi Viktor pedig pár év szünet után újra visszatért a focipályára.

Minden évben megcélozzuk a legmagasabb pozíciót, egy kis szerencsével ebben az idényben sikerülhetne is. Fő célunk azonban a klub életben tartása, hiszen a finanszírozás még nincs megoldva. A várostól kaptunk egy bizonyos összeget, ez azonban a költségeknek kicsivel több, mint a felét fedi, hogy a többit honnan teremtjük elő, fogalmam sincs – mondta Haskó István, a Vinogradar Labdarúgóklub elnöke.

A hajdújárásiak vasárnap a Csóka ellen kezdik meg a tavaszi idényt. Néhány napja még úszott a hajdújárási pálya, a hétvégén azonban már csak a lelátó felőli részen fedezhetők fel kisebb-nagyobb víztócsák. Ha az időjárás is úgy akarja, akkor a bajnoki meccset Hajdújáráson játsszák, ha nem, akkor valamelyik környékbeli csapat otthonában indul el a labda tavaszi útjára.