2024. augusztus 4., vasárnap
MAGYAR LABDARÚGÁS

Végre futballozott a Fradi

Hajnalék az idény legjobb támadójátékát nyújtották, már csak az ultrák kellenének

A bajnokság során talán első alkalommal játszott úgy a Ferencváros labdarúgócsapata, amire még a legkritikusabb szurkolók is csettinthettek. A zöld-fehérek tavaly október 4-e óta nem kaptak ki az NB I.-ben, a diósgyőri vereség óta zsinórban kilenc mérkőzésen maradtak veretlenek, a Győri ETO elleni 3:0-s sikerrel pedig felléptek a dobogó harmadik fokára.

Thomas Doll egy hete egy sajtóbeszélgetésen azt mondta, a legnagyobb baj, hogy miután a Fradi megszerzi a vezetést, nem tud újabb és újabb gólokat szerezni, hogy megtörje az ellenfél ellenállását, hanem kínkeservesen végigküzdi a 90 percet.

Ezúttal is úgy tűnt sokáig, hogy a Győr jól áll a lábán, Miriuta László az első félidőben még elégedett lehetett a látottakkal. De aztán jött egy kapitális védelmi hiba, amit Roland Lamah kihasznált. És ekkor folytatódott a csoda, Hajnal Tamás pályafutása negyedik ferencvárosi meccsén megszerezte első gólját, csakúgy mint az éppen Győrből igazolt Varga Roland. Ez a 3:0 nagyon jó előjel a szombati, Nyíregyháza elleni idegenbeli fellépés előtt. Doll abban is bízhat, hogy egy szezonvégi éremmel alátámaszthatja egy német lapnak adott nyilatkozatát, miszerint Magyarországon okos és őszinte focit játszanak. Ezt rajta kívül kevesen gondolják így.

Csupán a szurkolókkal kellene kezdeni valamit, mert néhány ezer ultra ismét az aréna előtt szurkolt, tiltakozásul a szurkolói kártya ellen. És ez nagyon szúrja a szemét a vezetőségnek, hiszen nem tudja megoldani a problémát.

A Fradi még közelebb lopakodhat az élmezőnyhöz, főleg, hogy a forduló rangadóján a második helyezett MTK a listavezető Videotont fogadja. A kék-fehérek legutóbb bő félórát emberhátrányban futballozva is legyőzték a Honvédot, a kispestiek kilátástalan játékospolitikája lassan a kiesés szélére sodorja a csapatot.

Bezzeg a Videoton nem rontott, sima 3:0-ra verte a Nyíregyházát, természetesen a zentai Nemanja Nikolić is belőtte a maga gólját, a bajnokság során már a tizennyolcadikat. Az MTK az NB I. egyetlen csapataként nem játszott még döntetlent, eddig tizennégyszer nyert és ötször kikapott. Az összmérleg tekintetében is jobban áll, de 35 sikerével szemben a Vidi 34-nél jár, és a 90. meccsen nemcsak kiegyenlíthetné a két együttes örökmérlegét, de az újabb győzelemmel hatalmas lépést tenne az aranyérem felé vezető úton.

Érdekes összecsapás vár a címvédő és negyedik helyezett Debrecenre. A hajdúságiak egy hete gól nélküli döntetlent értek el az Újpest ellen, most Szombathelyen kellene javítaniuk. Ott, ahol az elmúlt 18 évben mindössze háromszor (2009-ben, 2010-ben és 2011-ben) sikerült a bravúr. A szombathelyieknek nagyon kell a pont, az utolsó helyezett a hétvégén Pécsen kapott ki.

Robert Jarni baranyai csapata bombaformában van, mindkét tavaszi bajnokiját megnyerte, és Diósgyőrben sem lesz esélytelen. Mondjuk ezt annak ellenére, hogy mégiscsak az ötödik helyezetthez látogat, de a hazaiaknál valami nagyon nincsen rendben. Tomislav Sivić együttese eddigi két idegenbeli meccsén gyatrán futballozott, Koman Vladimir nem találja formáját, a védelem lyukas, egyedül az lehet jó jel, hogy a hajdújárási Takács Tamás ismét eredményes volt, és megszerezte negyedik bajnoki találatát.

Be kell látni, hogy hibáztunk az átigazolási szezonban. Hátvéd nélkül nem lehet ezt a játékot játszani. Nem szeretnék beszélni arról, hogy ez kinek a felelőssége” – kritizálta Sivić a klubvezetést. Bár szavait olvasva szívesen feltennénk a kérdést: vajon ki a szakmai munka irányítója? Ha pedig nem ő döntött az érkezők és távozók sorsáról, akkor miért adja ehhez még a nevét?

A 20. forduló programja

Március 13., péntek: Diósgyőr–Pécs (19 óra)

Március 14., szombat: MTK–Videoton (14 óra), Puskás Akadémia–Honvéd (16 óra), Dunaújváros–Kecskemét (16 óra), Nyíregyháza–Ferencváros (16 óra), Haladás–Debrecen (18 óra), Újpest–Paks (20 óra)

 Március 16., hétfő: Győr–Pápa (19 óra)