2024. augusztus 4., vasárnap
LABDARÚGÁS - UEFA

Csányit és Šukert is beválasztották a végrehajtó bizottságba

Az ellenjelölt nélküli Platini maradt az elnök

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) bécsi kongresszusán Csányi Sándort, a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) és Davor Šukert, a Horvát Labdarúgó-szövetség elnökét is beválasztották az európai szövetség (UEFA) végrehajtó bizottságába. Az MLSZ a honlapján számolt be az UEFA bécsi kongresszusán született sportdiplomáciai sikerről. A 17 tagú bizottságban hét tisztségviselő mandátuma járt le, a megüresedett helyekre tizenketten pályáztak. Az új tagokat a 2015 és 2019 közötti időszakra választottak meg. Az UEFA végrehajtó bizottságnak eddig mindössze két magyar tagja volt: Sebes Gusztáv 1954-ben részt vett az európai szövetség megalakításában, és 1960-ig töltött be szerepet az UEFA irányításában. Két évvel később, 1962-ben Barcs Sándort választották be a végrehajtó bizottságba, ő 1978-ig töltött be mandátumot a grémiumban. A bizottságból történt 1978-as távozása óta, vagyis csaknem 37 éve magyar sportvezető nem kapott helyet az UEFA irányító szervezetében.

A végrehajtó bizottsági tagok megválasztása előtt a küldöttek újabb négy évre bizalmat szavaztak Michel Platininek, aki így a harmadik ciklusát kezdi meg a szervezet elnökeként. Az 59 éves francia sportvezetőnek nem volt kihívója, így az 54 tagország képviselője közfelkiáltással választotta meg újra.

Platini 2007 óta tölti be a posztot. A régi-új elnök felszólalásában közölte: tovább folytatják a huliganizmus elleni harcot, s igyekeznek mindennemű diszkriminációt megszüntetni.

Néha úgy érzem, ezeket a csatákat nem fogjuk sosem megnyerni, azonban tovább kell harcolnunk a dopping, a bundázás, az erőszak, a rasszizmus és a diszkrimináció többi megjelenési formája ellen. Úgy kell harcolnunk, mintha ez lenne életünk legfontosabb mérkőzése. Szeretném felhívni a figyelmet erre, hogy ne kísértsen ismét a múlt, az a múlt, amelyben a huligánok és a különféle fanatikusok voltak a stadionokban a hangadók. Szigorítani kell a büntetéseken, s szükség lenne európai sportrendőrségre is” – mondta Platini.