2024. augusztus 3., szombat

Az USA és Németország triplázásra készül

Szombaton kezdődik Kanadában a 2015-ös esztendő egyik legrangosabb labdarúgó-eseménye, a 7. női világbajnokság, amelyen a sportág történetében először huszonnégy válogatott vesz részt. A világ legjobb női válogatottjai június 6. és július 5. között hat kanadai városban mérik össze erejüket, a vb a Kanada–Kína mérkőzéssel veszi kezdetét Edmontonban, a döntőre pedig a montreali Olimpiai Stadionban kerül majd sor.

A várhatóan sok szurkoló érdeklődését kiváltó torna előtt történtek érdekes dolgok, nemi diszkrimináció miatt ugyanis női válogatott labdarúgók egy csoportja pert indított a FIFA és a kanadai szövetség ellen, mivel a világbajnokság mérkőzéseit műfüves pályákon rendezik, a torna egyik állandó ázsiai résztvevőjét, az észak-koreai csapatot pedig kizárták a versenyből, mivel a 2011-es németországi vb-n öt játékosuknak is pozitív lett a doppingtesztje. A világbajnokság csoportbeosztásának elkészítése sem ment zökkenőmentesen, a sorsolást végző Jerome Valcx, a FIFA szóvivője ugyanis összesorsolta a brazilokat Kolumbiával, ez pedig ellenkezett a szabályokkal, mivel azonos kontinensbeli együttesek – az európaiakat kivéve – nem kerülhettek egy csoportba. A komoly baki után a nemzetközi szövetség elöljárójának arcára fagyott a mosoly, de végül is sikerült javítani a hibát, és Dél-Korea válogatottja került a seleção csoportjába. A Németországban megrendezett legutóbbi női világbajnokságot egyébként Japán nyerte meg, a távol-keletiek egy parádés fináléban 2:2-es döntetlen után a tizenegyesek jobb értékesítésével győzték le az Egyesült Államok csapatát.

A csoportok, A csoport: Kanada, Kína, Új-Zéland, Hollandia. B csoport: Németország, Elefántcsontpart, Norvégia, Thaiföld. C csoport: Japán, Svájc, Kamerun, Ecuador. D csoport: USA, Ausztrália, Svédország, Nigéria. E csoport: Brazília, Dél-Korea, Spanyolország, Costa Rica. F csoport: Franciaország, Anglia, Kolumbia, Mexikó.

Eddigi győztesek: kétszer az USA és Németország, egyszer-egyszer Norvégia és Japán.