2024. augusztus 3., szombat
MAGYAR LABDARÚGÁS

A klubcsúcs közelébe ért a Fradi

Szombaton a mumus Diósgyőr következik – Edzőt váltott a Vasas, nincs nyugalom Újpesten

Miközben úgy tűnik, hogy a megbízott szövetségi kapitányként dolgozó Bernd Storck hosszabb távra szeretne berendezkedni a magyar válogatott élén, és minden stábtagot a saját választottjaira cserélt ki, addig az elmúlt egy hét során az NB I.-ben is történtek érdekes és váratlan dolgok.

Az senkit sem lepett meg, hogy a Ferencváros megőrizte veretlenségét, Thomas Doll csapata hazai pályán is legyőzte a Haladást 3:1-re, ezzel 15 pontra növelte előnyét, a szombathelyieket pedig a másodikról az ötödik helyre taszította. A Fradi immáron 32 meccse veretlen, és tényleg nem sok kell ahhoz, hogy megdöntse a klubcsúcsot. A zöld-fehéreknél az abszolút rekord 1931/1932 óta él, akkor 36 meccses bajnoki veretlenséget sikerült elérni, de az örökranglistán még a mostaniak előtt áll az 1966/67-es csapat is a 31 meccses veretlenségével.

Szombaton a DVTK ellen lehet folytatni ezt a szériát, és a csata azért lesz igazán pikáns, mert a Fradi legutóbb több mint egy éve kapott ki bajnokin, éppen Diósgyőrben. A felek eddig pontosan 100 alkalommal mérkőztek meg egymással.

A Diósgyőr legutóbb a Vasas otthonában győzött 1:0-ra, Bacsa Patrik gólja azt is jelentette, hogy a csapat első idegenbeli sikerét aratta a szezon során. Ami a borsodiaknak öröm volt, az angyalföldieknek bosszúság, a klubvezetés a meccset követően menesztette Szanyó Károly edzőt, és Simon Antalt bízta meg a feladattal, aki eddig is stábtagként üldögélt a kispadon, és nyilatkozott a meccsek után. Neki volt ugyanis egyedül Pro licence.

Optikailag jó szellemű volt a csapat, érvelt Vancsa Miklós, a Vasas ügyvezető igazgatója, de valószínűleg ő maga sem tudja, mit is szeretett volna ezzel a képzavarral közölni. „A döntés nem feltétlenül az igazságosság medrében zajlott, mert bár a csapat a nyáron csaknem 30 év után bajnoki címet nyert, és az NB I.-ben gyakorlatilag minden mérkőzésről elmondható, hogy optikailag is egy jó szellemben, jó hadrendben felálló csapat futott ki hétről hétre a pályára, de ki kell mondanunk, hogy ez az eredményességgel nem párosult, nem állt mellénk a szerencse” – nyilatkozta Szanyó, ugyanakkor kikérte magának néhány szurkoló reakcióját. „Úgy érzem, hogy legalább annyi tisztelet jár nekem is a nézőtérről, hogy ne nevezzenek újpesti cigánynak, és ne szidják az édesanyámat” – mondta. Ezek után persze a váltás szinte érhetőnek is tűnt, szombaton ugyanis éppen Újpest–Vasas derbire kerül sor.

Nincs könnyű helyzetben Nebojša Vignjević sem, az újpestiek ezúttal Pakson kaptak ki 1:0-ra, és augusztus 1-je óta nyeretlenek, kilenc bajnokin mindössze öt pontot sikerült szerezniük. Mintegy harminc drukker meg is várta a kedvenceket a csapatbusznál, és kérdőre vonta őket a lélektelen és eredménytelen futball miatt.

A Videoton beindult, Horváth Ferenc első bajnokiján 3:0-ra simán verte a Honvédot. „Álmaimban így képzeltem el a visszatérést” – nyilatkozta a klub korábbi csatára, aki azt is elmondta, jó erőben lévő csapatot vett át, így ez a siker még nem az ő keze munkáját dicséri. A folytatás kicsit nehezebbnek tűnik, Szombathelyen senki sem mehet manapság biztosra.

A Debrecen 7:0-ra kiütötte a Békéscsabát, és már a második helyen áll. Igazuk lett azoknak, akik kitartottak Kondás Elemér mellett, mert idővel helyre rakta a játékosokat. Kíváncsian várjuk a felcsúti folytatást.

A 13. forduló programja

Október 24., szombat: Puskás Akadémia–Debrecen (15.30), Békéscsaba–Paks (17.30), MTK–Honvéd (17.30), Haladás–Videoton (17.30), Újpest–Vasas (17.30), Diósgyőr–Ferencváros (17.30).