2024. július 16., kedd

Fordulatok

Nem okozott csalódást a sokak által várt Bayern München–Real Madrid BL-elődöntő első találkozója. A bajorok rögtön a találkozó elején nekiestek ellenfelüknek, és ha Andrij Lunyin nem véd hatalmasat már az első percben, a királyi gárda gyorsan hátrányba kerülhetett volna. A félidő közepére kifulladt a házigazda lendülete, és ezzel párhuzamosan a spanyolok rendezték soraikat. Sőt, Toni Kroos mesteri indításából Vinícius Júnior vezetést szerzett a vendégeknek. A Bayern legnagyobb egyenlítési lehetősége az első félidőben Harry Kane szabadrúgása volt, ám az angol válogatott ekkor még pontatlannak bizonyult, lövése mintegy fél méterrel tévesztett célt. A szünet után a spanyolok kezdtek jobban, Kroos előtt lehetőség nyílt a gólszerzésre, de Manuel Neuer bravúrt bemutatva hárított. Ezt követően a németek percei következtek: előbb Leroy Sané egy éles szögből nagy erővel leadott lövéssel egyenlített, majd Kane értékesítette a Lucas Vázquez butasága miatt megítélt büntetőt, ezzel egyúttal megfordította a mérkőzést. A házigazda továbbra is támadásban maradt, és egy kis szerencsével további gólokkal terhelhette volna meg a vendégek kapuját. Carlo Ancelotti ekkor – érezvén fiai zavarodottságát – cserékkel frissíttette fel csapatát. Luka Modrić pályára lépése változást hozott a játékba, karmesterhez illően összefogta társait, majd remekül indította Viníciust, de a brazil nem tudott túljárni Neuer eszén.

A hajrá még tartogatott egy fordulatot, Kim Min Dzse megmutatta, miért csak vészforgatókönyv a bajorok védelmében: felelőtlenül lerántotta Viníciust a tizenhatoson belül, és a megítélt jogos büntetőt maga a sértett váltotta gólra. A találkozó érdekessége, hogy Modrić 38 évesen és 234 naposan a Real Madrid legidősebb játékosa lett, aki a BL-ben vagy a korábbi BEK-ben pályára lépett. Ezt megelőzően Puskás Ferenc volt a spanyol csapat doyenje, 1965. november 17-én 38 évesen és 229 naposan játszott a skót Kilmarnock elleni nyolcaddöntőben.

„Nagyon jól kezdtünk, az első percben vezetést szerezhettünk volna, de aztán nem tartottuk magunkat a tervhez, nem tudom, miért, így gólt kaptunk, és a dolgok utána nehézzé váltak számunkra. A második félidőben már jobban ment a játék, megfordítottuk az állást, és több helyzetünk is volt. Be kellett volna lőnünk a harmadikat. Furcsa meccs volt, főleg, hogy a Real két helyzetéből kettőt gólra váltott. A helyzet most egyértelmű: nyernünk kell Madridban, hogy a Wembley-be juthassunk. Még mindig egyenlőek az esélyek, majd meglátjuk, mi történik” – értékelt Thomas Tuchel, a bajorok trénere. „Érdekes meccs volt. Játszhattunk volna jobban, egyértelműen messze voltunk a legjobb teljesítményünktől. Az első félidőben problémát jelentett, hogy túl mélyen védekeztünk, de aztán elkezdtünk nagyobb nyomást helyezni rájuk, és feljavult a játékunk. A második félidőre próbáltunk változtatni, és ugyan jól kezdtünk, de aztán akkor kaptunk két gólt, amikor jobban ment a játék. Amikor 2:1-es hátrányba kerültünk, akkor igazán nehézzé vált a helyzetünk, ráadásul Bellinghamnek görcsei voltak, elfáradt. Örömteli volt viszont látni, hogy Vinícius kezdi megérteni, miért fontos számára, hogy befelé is mozogjon, ne csak a vonal mellett” – nyilatkozta Ancelotti.

A szerda esti találkozón a Borussia Dortmund a PSG-t fogadta. A vendéglátó kezdeti lendülete után a francia sztárcsapat átvette a játék irányítását, ugyanakkor a párizsiak mezőnyfölénye meddőnek volt mondható, komoly gólhelyzetet nem tudtak kialakítani, egyedül Ousmane Dembélé próbálkozott távoli lövésekkel. A dortmundiak viszont a félidő hajrájában Niclas Füllkrug találatával előnybe kerültek. A második játékrész elején a vendégek fokozták a nyomást, közel jártak az egyenlítéshez, volt, hogy egy támadáson belül kétszer is eltalálták a kapufát, de gólt nem tudtak szerezni.

BL, elődöntő, első mérkőzések: Bayern München–Real Madrid 2:2, Borussia Dortmund–PSG 1:0.
Szuperliga, alsóház, 33. forduló: Novi Pazar–Javor 1:0, IMT–Radnik 5:2, Spartacus–Železničar 1:1, Radnički (N)–Voždovac 2:0. Az élcsoport: Novi Pazar 42, Radnički (N) 40, Spartacus 39 stb.

I. liga, felsőház, 33. forduló: Smederevo–Mačva 0:0, Radnički (M)–Grafičar 1:0, OFK Beograd–Inđija 3:0, Jedinstvo–Tekstilac 2:1. Az élcsoport: OFK Beograd 71, Jedinstvo 55, Inđija 53 pont stb.

 

Nyitókép: Kim Min Dzse végzetes megmozdulása Vinícius Jr. ellen (Fotó: Beta/AP)