2024. július 18., csütörtök

Megszenvedtek a nagyok

A válogatottak utolsó felkészülési mérkőzéseiket játsszák a jövő pénteken kezdődő kontinensviadal előtt. A magyar válogatottal egy csoportban levő Skócia semleges pályán, Portugáliában mérkőzött meg Gibraltárral, az egyik leggyengébb európai csapattal. A várakozásoknak megfelelően a skótok hatalmas mezőnyfölényben játszottak az első félidőben, tizenhét alakalommal adtak le lövést az ellenfél kapujára, ám gólt nem szereztek. Nyomasztó fölényük ellenére majd egy órát kellett várni a vezető találat megszületésére, ekkor egy kapu előtti kavarodás során Ryan Christie juttatta előnyhöz csapatát. Gibraltár a folytatásban sem jelentett komoly veszélyt, ám a skótok csak a 85. percben nyugodhattak meg teljesen, amikor Ché Adams közelről bombázta be a játékszert a gibraltári kapuba.

Horvátország Rijekában fogadta Észak-Macedóniát, és Lovro Majer két találatával már az első negyvenöt percben eldöntötte a mérkőzést. A második félidőre visszaesett a játék tempója és színvonala, de egy gólt így is láthatott a közönség, a hajrában ugyanis Marco Pašalić is betalált a vendégek kapujába. A magyar válogatott másik csoportellenfele, Németország, bár hazai pályán végig nagy fölényben játszott, csak gól nélküli döntetlent ért el Ukrajnával szemben. Sokáig érintetlenek maradtak a hálók az Anglia–Bosznia-Hercegovina találkozón is. A 60. percben végül Cole Palmer egy jogos büntető értékesítésével szerzett vezetést a házigazdának. Az angolok fölényük ellenére csak az utolsó percekben Trent Alexander-Arnold, valamint Harry Kane találataival biztosították be győzelmüket.

Felkészülési mérkőzések: Skócia–Gibraltár 2:0, Horvátország–Észak-Macedónia 3:0, Albánia–Liechtenstein 3:0, Anglia–Bosznia-Hercegovina 3:0, Németország–Ukrajna 0:0.

 

Nyitókép: Majer két gólt lőtt a macedónoknak (Fotó: Beta/AP)