2024. július 16., kedd

Kupagyőzelmek, kupadöntők, bajnoki címek

A vajdasági magyar labdarúgók elmúlt szezonbeli mérlege az anyaországban

A 2023/2024-es idényben a Magyarországon szereplő délvidéki futballisták közül a legtöbb sikerélményben a Paksot erősítő Könyves Norbertnek volt része, a moholi támadó ugyanis aktív részese volt a Tolna vármegyei klub szárnyalásának, amelynek során a zöld-fehérek történelmi sikert értek el, hiszen megnyerték a magyar kupát, a bajnokságban pedig a bajnok Ferencváros mögött a 2. helyen zártak. A magyar válogatottban is megfordult Könyves az NB I.-ben 11 gólt szerzett, amivel ő lett a paksiak házi gólkirálya, a Fradi elleni kupadöntőben pedig több veszélyes lövéssel vétette észre magát.

A magyar női kupa fináléja sem múlt el vajdasági résztvevők nélkül, az MTK–Győr döntőn a fővárosiak kezdőjében ott volt ugyanis a magyarkanizsai Vajda Orsolya és a zentai Pataki Georgina is, akik közül előbbi végig a pályán volt, míg utóbbi 72 percet töltött a zöld gyepen. Az Új Hidegkuti Stadionban megrendezett döntőt büntetőkkel a győri csapat nyerte meg, annak is köszönhetően, hogy az első sorozatban a csapatkapitányi karszalagot viselő Vajda a kapufára rúgta a tizenegyest. A sokszoros szerb válogatott magyarkanizsai focistalány később javított, mivel az MTK gárdája a bajnoki bronzérmet is büntetőpárbaj során nyerte meg: a Puskás Akadémia elleni bronzcsata visszavágóján a kék-fehérek Pataki látványos találatával 1:1-es döntetlent értek el, majd a tizenegyeseket ők lőtték pontosabban (Vajda itt már nem hibázott), így a végén az ő nyakukba került a 3. helyért járó bronzérem. Az elmúlt idényben egyébként Pataki újoncként három góllal segítette csapatát, a sokáig sérüléssel bajlódó Vajda pedig egyszer volt eredményes.

A magyar női futsal élvonalában szereplő Tolna együttese a bajnokságban és a kupában is döntőt játszhatott, a kék-fehéreknek azonban egyik sorozatot sem sikerült megnyerniük, a bajnokságban a fővárosi TFSE, a kupában pedig a debreceni DEAC állította meg Reveland Zoltán lányait. A tolnaiaknál 31 mérkőzésen pályára lépett az adai Fekete Edina is, aki így két ezüstéremmel zárta a szezont. A magyarkanizsai Metalmania és a Csepel egykori játékosa hatszor volt eredményes a női futsal NB I. 2023/2024-es idényében.

Az alacsonyabb osztályú pontvadászatokban két Tisza mentéről származó labdarúgó is alaposan kivette a részét csapata bajnoki címéből. Az NB III. délkeleti csoportját nagy fölénnyel megnyerő Békéscsaba egyik húzóembere az adai Pintér Norbert volt, aki 11 gólt szerzett a bajnokságban a lila-fehérek színeiben. A topolyai TSC és a Csíkszereda egykori játékosa a Tatabánya elleni osztályozón is csapata egyik legjobbja volt, amely meccset a békéscsabaiak elbukták ugyan, az MLSZ döntése értelmében azonban mégiscsak indulhatnak majd a másodosztályban, mivel a szombathelyi Haladás anyagi problémák miatt nem kapott licencet az új szezonra.

A Pest vármegyei I. osztályban az elmúlt idény a Dunaharaszti MTK együttesének sikerével zárult, mely csapat soraiban a tóthfalui származású Bata Csongor parádés teljesítménnyel rukkolt elő: a több harmad- és másodosztályú klubban is megfordult csatár ugyanis a dunaharasztiak 77 góljából egymaga 40-et szerzett, így nem meglepő, hogy a klubnál őt választották meg a szezon legjobbjának. Bata a magyar kupában sem tétlenkedett, ott négyszer iratkozott fel a góllövők közé.

Magyarországon minden évben megrendezik az amatőr kupa döntőjét is, ahová a magyar kupában legmesszebbre jutó két amatőr csapat jut be. Az idei finálét az MTK stadionjában a budapesti Unione FC és Mezőörs csapatai vívták, a trófeát pedig büntetők után az Unione gárdája hódította el. A fővárosi egyesület sikeréért sokat tett a nemesmiliticsi származású Szabó Tibor is, aki 47 évesen még mindig aktív labdarúgónak számít. A néhai Szabó Zoltán fivére pályafutása csúcsán több magyar élvonalbeli klubban szerepelt, tagja volt többek között a Debrecen, Diósgyőr, Ferencváros, Honvéd, Lombard Pápa és a Videoton gárdájának is. A nemrég zárult idényben három gólt jegyző Szabó rövid időn belül két trófeát is begyűjtött a fővárosiakkal, az amatőr kupa előtt ugyanis megnyerték a Budapest-kupát is.