2024. július 18., csütörtök
LABDARÚGÓ-EURÓPA-BAJNOKSÁG – B CSOPORT

Egy félidő kellett a Fúriának

Rangadóval vette kezdetét a kontinenstorna B jelű csoportja, bár ehhez nem kellett túl sok, hiszen három nagynevű gárda, a spanyolok, a horvátok és az olaszok is itt küzdenek majd a továbbjutásért. Előbbi két csapat futott ki a berlini Olimpiai Stadion gyepére, amelyen a sikeres fiatalításon áteső Fúria és a rutinos klasszis veteránokkal teletűzdelt újkori sikergenerációs horvátok kemény, nyílt sisakos csatát vívtak.

A várt kiegyenlített küzdelem azonban az első félidő hajrájában felborult, legalábbis ami az eredményjelzőt illeti. A 29. percben ugyanis Morata törte meg a gólcsendet, amikor Ruiz saját térfélről érkező lapos kiugratásával rohant el, majd ellőtt Livaković mellett. Alig ért véget a spanyol ünneplés, máris még nagyobb bajba kerültek a Tüzesek, amikor egy hosszan lefolyó akció végén a korábbi előkészítő Ruiz kapta meg Pedritől a labdát a tizenhatos vonalának magasságában, majd kicsit befelé cselezett, végül a tizenegyespont környékén engedte el lövését, amely a jobb alsóban kötött ki (32.). Innen talán még lett volna visszaút a horvátoknak, akik több nagy esélyt is kihagytak, végül azonban harmadjára is nekik kellett kiszedniük a játékszert a hálóból, még a pihenő előtt: Yamal jobb oldali bekanyarításába Carvajal tette bele a lábát, túljárva a peches Livaković eszén (45+2.).

A horvátok a térfélcsere után is derekasan harcoltak, de a befejezéseknél pontatlanok voltak, illetve a hispán védelem állta a sarat. A 80. percben aztán végleg lemondhattak a pontmentésről. Ekkor a Rodri faultjáért megítélt büntetőt Petković a helyesen jobbra vetődő Simon kapusba lőtte, a sikeres duplázást pedig Oliver sípmester elvette az asszisztáló Perišić lesállása miatt.

Berlin: Spanyolország–Horvátország 3:0 (3:0)
Olimpiai Stadion, 68 844 néző, vezette: Oliver (angol). Gólszerzők: Morata a 29., Ruiz a 32. és Carvajal a 45+2. percben.
Spanyolország: Simon, Cucurella, Fernandez, Le Normand, Carvajal, Ruiz, Rodri (Zubimendi), Pedri (Olmo), Williams (Merino), Morata (Oyarzabal), Yamal (Torres).
Horvátország: Livaković, Gvardiol, Pongračić, Šutalo, Stanišić, Kovačić (Sučić), Brozović, Modrić (Pašalić), Kramarić (Petković), Budimir (Perišić), Majer.

 

Az UEFA Euro 2024 logója

Az UEFA Euro 2024 logója

Nyitókép: Fotó:Beta