2024. július 18., csütörtök
B CSOPORT

Az albán sas rövid röpte

A címvédő Olaszország elleni nyitómeccsen Albánia nem nagy meglepetésre kikapott, de az Adria túloldalán szomszédos sasok annyit azért elértek, hogy a talján szurkolók első pizzafalatja megakadjon a torkukon, mivel Nedim Bajrami révén az outsider albánok már az első támadásuk végén, a 23. másodpercben vezettek! Ezzel az övék lett a valaha leggyorsabban megszerzett gól egy Európa-bajnokságon, a korábbi rekord az orosz Dmitrij Kiricsenkóé volt, aki 67 másodperc elteltével vette be a görögök kapuját 2004-ben csoportmeccsen.

Az olaszok ellen előtte a francia Bernard Lacombe talált be leggyorsabban, aki 31 másodperccel a kezdés után volt eredményes az 1978-as világbajnokság csoportmérkőzésén. Ezért azonban nem búslakodtak az olaszok, mert tizenöt perc alatt megfordították a meccset, ezzel Olaszország 2016 óta sorozatban immár tizedik Eb-fellépésén őrizte meg veretlenségét.

A vezető találatot megünneplő albánok perceken belül teljesen beszorultak a térfelükre, s a 11. percben ebből már profitáltak is, hiszen a kisszögletet követően Pellegrini beadását Bastoni két méterről fejelte a kapu közepébe. A címvédő következő találatára sem kellett sokat várni, hiszen a 16. percben egy kipattanó labdát Barella 17 méterről, kapásból félmagasan a kapu jobb oldalába bombázott. Ekkor már megnyugodtak az olaszok, kényükre-kedvükre támadgathattak, mert az albánok a látottak alapján nem túl sok mindenre képesek, hiszen a következő épkézláb helyzetük a góljuk után pontosan 89 perc múlva következett, amikor a hosszú felívelést Manaj valahogy lekezelte, s kis híján átemelte az előző Eb hősét, Donnarummát, de az az oldalbordájával valahogy eltolta a kaputól a labdát, így megóvta a második félidőben már lazító, de azért még korántsem sem catenacciót játszó csapatát.

Az albán válogatott brazil szakvezetője, Sylvinho a meccs után töredelmesen bevallotta, hogy játékosai annyira izgatottak voltak a góljuk után, hogy utána teljes kudarcot vallottak, mert a meccs közben gyakorlatilag nem volt kapura lövésük. Ha ennél többet akarnak, fel kell tűrni a pöndölt, mert a következő két ellenfél Horvátország és Spanyolország.

Ide tartozó hír, hogy több mint ötven futballszurkolót vettek őrizetbe a meccs előtt. A helyi rendőrség figyelt fel egy nagy létszámú csoportra, akik arcukat maszkkal eltakarva, különféle tárgyakkal felszerelkezve szemeltek ki nagyjából 30 albán szimpatizánst a belvárosban. A két ország szurkolói közötti összecsapás végül elmaradt a rendfenntartók közbelépése miatt.

Dortmund, Olaszország–Albánia 2:1 (2:1)
Westfalen Stadion, 60 512 néző, vezette: Zwayer (német). Gólszerzők: Bastoni a 11., Barella a 16., illetve Bajrami az 1. percben.
Olaszország: Donnarumma, Di Lorenzo, Bastoni, Calafiori, Dimarco (Darmian), Jorginho, Barella (Folorunsho), Chiesa (Cambiaso), Frattesi, Pellegrini (Cristante), Scamacca (Retegui).
Albánia: Strakosha, Hysaj, Arjeti, Djimsiti, Mitaj, Asllani, Ramadani, Bajrami (Muci), Seferi (Laci), Asani (Hoxha), Broja (Manaj).

 

 

 

Az UEFA Euro 2024 logója

Az UEFA Euro 2024 logója

Nyitókép: Fotó:Beta