2024. július 16., kedd
EURO 2024 – E CSOPORT

Románia lelépte Ukrajnát

Az E csoport nyitánya Románia elsöprő győzelmével zárult. Ukrajna eleinte szépen kontrollálta a találkozót, Rebrov együttese módszeresen építette fel támadásait, többet birtokolta a labdát, mint Románia, így a 29. percben Stanciu bombagólja alaposan meglepte a kékmezeseket. A románok mélyen az ukrán térfélen belül szerezték meg a labdát, Man remekül asszisztált csapattársának, aki a tizenhatos széléről tűpontosan csavart a jobb felső sarokba.

A gól egyértelműen elbizonytalanította az ukránokat, ugyanakkor növelte a román védelem magabiztosságát – ha a román támadójáték döcögött is, hátul Drăgușin és Burcă remekül irányított Niță előtt. A félidő végén több kecsegtető helyzet is akadt, Stanciu szöglete csak centikkel kerülte el a kaput, míg a másik oldalon Zabarnij hagyott ki egy remek szabadrúgást.

A második félidőben a románok nem bízták a véletlenre, az első pillanattól agresszíven játszottak, így az újabb találatokra se kellett sokat várni: az 53. percben Răzvan Marin egy gyors kontra után 22 méterről mattolta Lunyint, majd négy perccel később Drăguș egy gyorsan elvégzett szöglet után volt eredményes. Az ukránok a folytatásban se tudtak eredményesebben és hatékonyabban futballozni, így Románia magabiztosan szerezte meg elős pontjait a tornán.

München: Románia–Ukrajna 3:0 (1:0)
Allianz Aréna,  vezette: Glenn Nyberg (Svédország). Góllövők: Stanciu a 29., Marin az 53. és Drăguș az 57. percben.
Románia: Niță, Rațiu, Drăgușin, Burcă, Bancu, M. Marin (Rus), Man (Hagi), R. Marin, Stanciu (Racovițan), Coman (Mihăilă), Drăguș (Pușcaș).
Ukrajna: Lunyin, Konoplja (Timcsuk), Zabarnij, Matvijenko, Zicsenko, Sztepanenko (Brazsko), Saparenko (Jaremcsuk), Cihankov (Jarmolenko), Szudakov (Malinovszki), Mudrik, Dovbik.

 

Nyitókép: Beta/APMarin találatát alig négy perccel később követte Drăgușé (Fotó: Beta/AP)