2024. július 16., kedd

Southgate-et marasztalnák a játékosai

Gareth Southgate, az angol válogatott szövetségi kapitánya úgy fogalmazott, Spanyolország együttese megérdemelten nyerte meg a németországi Európa-bajnokságot, mert a torna legjobb csapata volt. Mint rávilágított, az utolsó lépést még mindig nem tudták megtenni, de számos tehetséges, ígéretes fiatal futballistájuk van, akik még nyolc év múlva is a válogatott erősségei lehetnek, ezért a közeljövőben is jó eredményekre számíthatnak, bár ez pillanatnyilag nem vigasztalja. „Büszke vagyok a csapatomra. Mindent beleadtunk, a döntő legvégéig versenyben maradtunk, de ma nem voltunk elég jók a győzelemhez. Spanyolország volt a torna legjobb csapata, és megérdemelten nyerte meg a címet.” Elismerte: nem akadt sok lehetőségük a gólszerzésre, a labdabirtoklásuk sem volt megfelelő, és a végén elkövettek néhány hibát, ez jelentette a különbséget a két csapat között. Felidézte, hogy ellenfelük nyomás alá helyezte őket, és ezzel nem tudtak mit kezdeni, ez pedig azt eredményezte, hogy a spanyolok jobban kontrollálták a játékot.
Harry Kane úgy fogalmazott: nehéz menetelés volt, amelynek során rendkívül jól teljesítettek, ennek köszönhetően jutottak el a döntőig, de az utolsó mérkőzés alapján fogják megítélni őket, és ez még sokáig rendkívül fájdalmas lesz számukra. „A döntőben vereséget szenvedni a legnehezebb dolog. Nagyon jól visszajöttünk a meccsbe, amikor egyenlítettünk, ezt a lendületet felhasználhattuk volna a fordításra, de nem tudtuk megtartani a labdát, a spanyolok pedig megbüntették ezt”
– magyarázta Kane, aki klub- és válogatottszínekben pályafutása hatodik fináléját is elvesztette.

Hangsúlyozta, jelenleg hatalmas csalódást éreznek, de mindannyian azt szeretnék, ha Southgate maradna a kapitány. A szakvezető szerződése december végén jár le, a finálé után azonban nem mondott konkrétumokat a jövőjével kapcsolatban: „Teljesen megértem a kérdést, és megértem, hogy fel kell tenni, de beszélnem kell fontos emberekkel a színfalak mögött. Először nem nyilvánosan fogom megvitatni ezt a témát” – szögezte le. Hozzátette: nem hiszi, hogy ez a megfelelő alkalom egy ilyen döntés meghozatalára.

„Spanyolország negyedszer nyerte meg az Európa-bajnokságot. Nem is lehetnék boldogabb! Ez egy jó nap számunkra. Nagyon büszke vagyok, még annál is büszkébb, mint néhány nappal ezelőtt” – mondta Luis de la Fuente, a spanyolok szövetségi kapitánya, aki szintén úgy vélekedett, hogy megérdemelten végeztek az élen.

„Nagyon boldog vagyok, mert történelmet írunk. Reméljük, a sikereink már a következő világbajnokságon folytatódnak” – mondta az első spanyol gólt szerző Nico Williams. Hozzátette: már a torna előtt megmondta, hogy senki sem állíthatja meg őket. „Ez a legjobb ajándék, amit kaphattam, egy valóra vált álom” – közölte az egy góllal és négy gólpasszal záró Lamine Yamal, aki szombaton ünnepelte 17. születésnapját. A győztes gólt szerző Mikel Oyarzabal térdsérülés miatt lemaradt a 2022-es katari világbajnokságról, most pedig nagyon szerencsésnek tartja magát, hogy átélhette ezt a hatalmas sikert és örömet. „Én szereztem a győztes gólt, de bármelyik csapattársam lőhette volna. Hihetetlenül boldog és büszke vagyok. Tettem a dolgomat, és szerencsém is volt a győztes találatnál” – nyilatkozta a Real Sociedad futballistája, akinek ez volt a 12. gólja a spanyol válogatottban.

De la Fuente úgy fogalmazott, Oyarzabal mindig biztos pontja a csapatnak, a két szélen és középcsatárként is tud játszani. „Ma gólt szerzett, de mindig ad nekünk valamit. Kilenc éve dolgozunk együtt, és még soha nem hagyott cserben” – mondta a kapitány, aki már a korosztályos csapatokban is edzette Oyarzabalt.

 

Nyitókép: A megvalósulatlan álom: Southgate és az Eb-trófea (Beta/AP)