2024. szeptember 7., szombat

Kicsikart döntetlen

Az előzetes várakozásoknak megfelelően kezdődött a Szerbia–Spanyolország Nemezetek Ligája-találkozó: a hazaiak megszállták saját térfelüket, és fegyelmezett védekezéssel igyekeztek megnehezíteni a vendégek dolgát a helyzetek kialakítására. Bár a spanyolok közel 70 százalékban birtokolták a labdát, csak elvétve tudtak ziccerbe kerülni, Ayozé Pérez járt a hispánok közül legközelebb a gólszerzéshez, de lövését Predrag Rajković kapus magabiztosan hárította. A szerb válogatott támadásokra rendezkedett be, a félidő hajrájában Luka Jović előtt adódott ideális alkalom a gólszerzésre, de tíz méterről leadott lövése alaposan célt tévesztett. A második játékrészben még nyomaszóbbá vált az Európa-bajnok fölénye, többször is a szerb tizenhatoson belül folyt a játék, míg a hazai ellentámadások ekkora teljesen veszélytelenekké váltak. A hazai csapat legjobb játékosa kétségkívül Rajković kapus volt, aki négy nagy védést bemutatva életben tartotta csapata pontszerzési reményét, Alejandro Grimaldo, Lamine Yamal és Fabián Ruíz sem tudott túljárni az eszén. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Joselu közeli fejesénél már a hálóőr is csak imádkozni tudott, mindezt sikerrel tette, mert a vendégek csatára pontatlannak bizonyult.

Összességében elmondható, hogy az alaposan átalakított szerb válogatott kihozta magából a maximumot, fegyelmezett védekezéssel és némi szerencsével pontot szerzett.

Bár Dragan Stojković szövetségi kapitány kénytelen volt lenyelni egy újabb békát – nem sokkal a találkozó kezdete előtt derült ki ugyanis, hogy az elvileg sérült Aleksanadr Mitrović és Sergej Milinković-Savić edzésbe álltak az al-Hilalnál –, mégis elégedetten nyilatkozott a mérkőzést követően: „A spanyol Európa legjobb csapata, és a labdabirtoklása nem okoz gondot számukra. Bárki ellen játszanak, ők irányítják a játékot, és nekünk fegyelmezettnek kellett lennünk a védekezésben, önfeláldozóan mindent ki kellett adnunk magunkból. Boldog vagyok, nem az eredmény miatt, hanem azért, ahogy a fiúk játszottak, kihajtották magukat.”

Belgrád: Szerbia–Spanyolország 0:0
Rajko Mitić Stadion, 35 000 néző, vezette: Gözübüyük (holland).
Szerbia: Rajković, Eraković (Simić), Milenković, Pavlović, Nedeljković, Ilić (Mitrović), Lukić, Birmančević, Samardžić (Grujić), Živković (Belić), Jović (Ratkov).
Spanyolország: Raya, Carvajal, Le Normand, Laporte, Cucurella (Grimaldo), Zubimendi, Fabián (Pedri), Yamal, Olmo (Joselu), Nico Williams (Ferrán Torres), Ayeze Pérez (Oyarzabal).


A csoport másik találkozóján Dánia Svájcot fogadta. Gól nélküli első félidőt követően az első fordulatot Nico Elvedit kiállítása hozta. Bár a hazaiak sokáig nem tudtak élni emberelőnyükkel, végül a mindössze 19 éves Patrick Dorgu mégis megszerezte számukra a vezetést. Ezután kicsit elszabadultak az indulatok, a helvétek hevesen reklamáltak a találat jogosságát illetően, amiért gyorsan egymás után négy sárga lapot is begyűjtöttek. Leginkább Granit Xhaka vesztette el a fejét, aki hamarosan begyűjtötte második sárgáját is. A hajrában Pierre-Emile Höjberg biztosította be a hazaiak győzelmét.

Az 1. csoportban Portugália Horvátországot fogadta. A találkozó hazai fölénnyel kezdődött, amelyet Diogo Dalo gólra váltott. Az igazi hangorkán viszont akkor tört ki a stadionban, amikor Nuno Mendes beadását követően Cristiano Ronaldo megszerezte 900. találatát. A félidő hajrájában Dalo megmutatta, hogy a saját kapujára is veszélyes, ám mivel a második játékrészben nem sok érdemleges esemény történt, az öngól is belefért.

Izgalmasan alakult a kvartett másik találkozója, a Skócia–Lengyelország összecsapás. Habár a szünetben a vendégek Sebastian Szymanski és Robert Lewandowski találatával már kétgólos előnyben voltak, a skótok a második játékrészben Billy Gilmournak és Scott MacTominaynak köszönhetően ledolgozták a hátrányukat. Az igazi fordulat azonban csak ekkor következett, a 96. percben a vendégek büntetőhöz jutottak, amelyet Nicola Zalewski értékesített, így a lengyelek három ponttal tértek haza.

A D divízióban San Marino több mint 20 év és 140 mérkőzést követően ismét nyert. A szenvedő fél – akárcsak 2004 áprilisában – ezúttal is Liechtenstein volt.

Nemzetek Ligája, 1. forduló, A divízió, 1. csoport: Skócia–Lengyelország 2:3, Portugália–Horvátország 2:1. 4. csoport: Szerbia–Spanyolország 0:0, Dánia–Svájc 2:0. C divízió, 1. csoport: Azerbajdzsán–Svédország 1:3, Észtország–Szlovákia 0:1. 3. csoport: Fehéroroszország–Bulgária 0:0, Észak-Írország–Luxemburg 2:0. D divízió 1. csoport: San Marino–Liechtenstein 1:0.

 

Nyitókép: Beta