2024. szeptember 27., péntek
BAJNOKOK LIGÁJA

Szoboszlai betalált, a Bayern gálázott

Kedden este kezdetét vette a Bajnokok Ligája megreformált, 2024–25-ös idénye. Az eddigi csoportküzdelmeket nyugodtan el lehet felejteni, mint korábban írtuk, ettől az évtől kezdve mind a 36 csapat egy ligában szerepel, mindenki nyolc mérkőzést játszik, majd az első nyolc helyezett azonnal a nyolcaddöntőbe jut, a 9–24. helyezettek rájátszásban küzdenek meg ugyanezért. Több szervezet is lemodellezte ezt a rendszert, s arra a következtetésre jutottak, hogy az első nyolcba kerüléshez legalább 16, a 24. helyhez pedig 10 pontra lenne szükségük. A lényeg tehát nem változott, a klubok csak jó szereplés esetén remélhetik, hogy megélik az egyenes kieséses szakaszt.

Az első nagyobb rangadóra Milánóban került sor, hiszen a Milan a Szoboszlai Dominiket is soraiban tudó Liverpoolt fogadta. Az olaszok villámrajtot vettek, Christian Pulisic gyorsan vezetést szerzett a vörös-feketéknek. Ezt követően érthetetlen módon visszaesett a vendéglátó, és az angolok Ibrahima Konaté és Virgil van Dijk fejeseivel még az első félidőben megfordították a mérkőzést. A második játékrészben Szoboszlai biztosította be csapata győzelmét.

A Bayern München a zágrábi Dinamót fogadta. A győztes kiléte felől eleve nem lehettek kétségeink, ám a történtek igencsak megleptek mindenkit. Először az, hogy a horvátok két góllal válaszoltak a három bekapott gólra, ám a bajorok végül teljesen bedarálták őket, mert a sorozat történetében egyedülálló módon kilenc góllal terhelték meg ellenfelük hálóját. Ezúttal is Harry Kane játszotta a főszerepet, egymaga négy gólt szerzett, háromszor büntetőből vette be az ellenfél kapuját.

A Real Madrid viszont a kezdetben szenvedett a Stuttgart elleni találkozón. Az első negyedórában egyértelműen a németek voltak veszélyesebbek, és egy kis szerencsével a félidő közepére már kétgólos előnyre tehettek volna szert. A királyi gárda jókora késéssel érkezett meg a mérkőzésbe, bár a félidő második felében már a spanyolok előtt is adódtak gólszerzési lehetőségek, a kapuk érintetlenek maradtak. A szünet után viszont fél perc sem kellett Kylian Mbappének, hogy Rodrygo átadásából megszerezze a hőn áhított vezető találatot. A folytatásban ismét elkényelmesedtek a spanyolok, amit a stuttgartiak kihasználtak, és Denis Undav egalizálta az állást. Mint oly sokszor, a hajrára ezúttal rákapcsoltak Carlo Ancelotti kiválasztottjai. Antonio Rüdiger Luka Modrić szögletét követően fejjel vette be a németek kapuját, majd az utolsó pillanatokban a fiatal Endrick adta meg a kegyelemdöfést az ellenfélnek, aki Raúl korrekordját adta át a múltnak.

A Juventus és az Aston Villa a várakozásoknak megfelelően könnyed győzelmeket arattak, és nyert a Sporting is. A portugálok győzelmében komoly szerepe volt Gyökeres Viktornak. A svéd válogatott szerzett vezetést csapatának, majd kiharcolt egy kiállítást, amit követően a Sporting győzelme nem forgott veszélyben.

Eredmények: Juventus–PSV 3:1, Young Boys–Aston Villa 0:3, Milan–Liverpool 1:3, Bayern München–Dinamo (Z) 9:2, Real Madrid–Stuttgart 3:1, Sporting–Lille 2:0.
Spanyol bajnokság, 6. forduló: Mallorca–Real Sociedad 1:0.

 

Nyitókép: A zágrábiak katasztrófája még nagyobb lehetett volna, mert Ivan Neviš- tić, a Dinamo kapusa több jó védést is bemutatott (Fotó: Beta/AP)