2024. október 5., szombat

Egyszer már láttunk ilyet

Az Európa-liga 2. fordulójában bátran kezdett a Ferencváros a Tottenham ellen. Az első negyedórában több helyzetet is kialakítottak a zöld-fehérek, sőt Varga Barnabás be is talált az angolok kapujába, ám a VAR-szobában lesnek ítélték meg gólját. Gyorsan bebizonyosodott viszont, hogy bár sokan hiányoznak a vendégek kezdőcsapatából, a pályán levők is zavarba tudják hozni a lassan mozgó hazai védelmet. Pape Matar Sarr a félidő közepén előnyhöz juttatta a londoniakat. A második játékrészben a Ferencváros hadrendje egyre többször kinyílt az egyenlítés reményében, ezt kihasználva Brennan Johnson egy ellentámadás végén megduplázta csapata előnyét. A magyar bajnok továbbra sem adta fel, Varga gyorsan szépített, de az egyenlítésre, akárcsak az előző fordulóban az Anderlecht ellen, már nem maradt idő.

Pascal Jansen vezetőedző így foglalta össze gondolatait: „Amikor kikapunk, sosem lehetünk elégedettek, de vereség és vereség között is van különbség. A mai meccs új tanulságokkal szolgált. Elégedettek lehetünk a helyzetek mennyiségével, de lőhettünk volna több gólt. Az első gólunk továbbra is kérdéses számomra, mi alapján sikerült találni egy olyan vonalat, hogy lesnek minősítsék. Aztán a kapott gól megváltoztatta a meccset. Azon kell dolgoznunk, hogy csapatként minden meccsen egyre jobbak legyünk.”

A mérkőzésnek sajnálatos módon egy „áldozata” is volt, súlyos sérülést szenvedett ugyanis Raul Gustavo. A zöld-fehérek brazil védője a találkozó utolsó pillanataiban maradt lent a földön, az oldalvonal mellett rögtön eltakarva ápolták őt. A Nemzeti Sport késő este arról számolt be, hogy a 25 éves brazil védőnek eltört a kulcscsontja, a vállában pedig elszakadt egy szalag. A Ferencváros a 3. fordulóban október 24-én a francia Nice együttesét fogadja.

Az Európa-liga többi találkozója közül kiemelendő a fordulatos Porto–Manchester United összecsapás, amelynek elején a Vörös Ördögök gyorsan kétgólos előnyre tettek szert, ám a portugálok a szünetre ledolgozták hátrányukat, sőt a második félidő elején meg is fordították a mérkőzést. A manchesteriek gondját tetézte, hogy Bruno Fernandes felelőtlensége miatt emberhátrányba kerültek. Ennek ellenére Harry Maguire a a bírói ráadásban pontot mentett csapatának.

Európa-liga, 2. forduló: Ferencváros–Tottenham 1:2, Hoffenheim–Dinamo (K) 2:0, Lazio–Nice 4:1, Makkabi (T.-A.)–Midtjylland 0:2, Olimpiakosz–Braga 3:0, Qarabağ–Malmö 1:2. Real Sociedad–Anderlecht 1:2, RFS–Galatasaray 2:2, Slavia (P)–Ajax 1:1, Athletic Bilbao–Alkmaar 2:0, Beşiktaş–Frankfurt 1:3, Elfsborg–Roma 1:0, Porto–Manchester United 3:3, Glasgow Rangers–Lyon 1:4, PAOK–FCSB 0:1, Plzeň–Ludogorec 0:0, Royale Union–Bodø/Glimt 0:0, Twente–Fenerbahçe 1:1.

 

Nyitókép: Guglielmo Vicariónak, a Tottenham kapusának volt dolga rendesen, a felvételen Varga Barnabás elől húzza le a labdát (Fotó: MTI)