2024. október 5., szombat

Több volt ebben…

A TSC az Asztana ellen nyitotta szereplését a Konferencia Liga idei kiírásában, s bár a topolyai alakulat rengeteg helyzetet dolgozott ki Almatiban, a szerencse ezúttal a házigazda mellé pártolt. A kazah együttes a 15. percben Kažukolovas góljával megszerezte a vezetést, majd a lefújásig meg is őrizte azt. A topolyaiak a pontok tekintetében ugyan üres kézzel távoztak Kazahsztánból, ám a látottak alapján a folytatásban semmiképp sem szabad leírni a bácskaiakat.

A néhány héttel ezelőtt kinevezett vezetőedző, Jovan Damjanović jó mederbe terelte a munkát, a játékosokon a korábban tapasztalt fásultság helyett inkább a bizonyítási vágy látszik, aminek a továbbiakban biztosan meglesz a gyümölcse.

„Gratulálok a játékosaimnak, ilyen attitűddel kell Európában képviselni a klub színeit, pontosan ezt vártam tőlük. A játék minden elemében felülmúltuk az Asztanát, rengeteg akciót, helyzetet dolgoztunk ki, erről árulkodik a statisztika is: több mint 25 kapura lövés és a három keresztléc többek között a mérlegünk. Mi tereltük ebbe a mederbe a meccset, mi irányítottunk, ami fontos, és nem leptek meg bennünket. Felkészültünk a gyors kontráikra, ezeket sikerült kivédekezni, egy pillanatig sem játszottunk alárendelt szerepet. A körülmények, a hosszú utazás, a szokatlan tengerszint feletti magasság nem befolyásolt bennünket, a fiúk remekül alkalmazkodtak ezekhez, tényleg nem lehet panasz a látottakra. Egyedül egy kis szerencse és a kulcsmomentumokban kicsit nagyobb összpontosítás hiányzott. Nem keresünk kibúvókat, mindenki láthatta, mit tett le ma az asztalra a csapat” – mondta a meccset követően Damjanović.

Sós Bence az első félidőben még a kispadról figyelte a történéseket, a szünet után azonban már lehetőséget kapott. „Az új edző új impulzusokat hozott magával, ezen a mérkőzésen mindenki számára nyilvánvalóvá válhatott, hogy milyen hatással volt a csapatra a váltás. Nem is emlékszem olyan mérkőzésre, ahol ennyi helyzetet alakítottunk volna ki. Jól kezdtünk, hamar mezőnyfölénybe kerültünk, rendkívül gólveszélyesen játszottunk. Az ellenfélnek ugyan voltak jobb periódusai, és ügyesen használták ki a szögletet követő kavarodást, de zömében mi irányítottunk. Sajnos ilyen ez a játék, csak a győzelemért jár a pont, azt pedig csak gólokkal érhetjük el. Ebben a tekintetben fejlődnünk kell, de a mutatott játékra építhetünk a folytatásban” – értékelte a találkozót Sós.

Palágyi Szabolcs, a TSC vezérigazgatója is elégedett volt a látottakkal, és jó alapként tekint a kazahsztáni összecsapásra. „Szinte végig diktáltuk az iramot, összességében jobb csapat benyomását keltettük, sajnos az ellenfél hamar kihasznált egy elkerülhető helyzetet. Sokkal érettebben játszottunk az Asztanánál, rengeteg akciót kidolgoztunk, ám ezeket sehogy sem sikerült gólra váltani. Megérdemeltünk volna legalább egy pontot, megdolgoztunk érte, sajnos a végelszámolásnál nem ezt nézik. Egyértelmű, hogy a folytatásban is legalább ilyen színvonalat kell nyújtanunk. Biztos vagyok benne, hogy a folytatásban még inkább összeáll majd a játékunk, és jönnek az eredmények. Nem szabad tragédiaként felfogni ezt a vereséget, inkább biztató jel a számunkra” – nyilatkozta Palágyi, majd kiemelte, hogy az utóbbi napokban az európai kupaporondon is bebizonyosodott, egyik csapatot sem szabad leírni, gyakran borul a papírforma, így egyetlen további találkozón sem fognak „feltartott kézzel” a pályára vonulni, a TSC-nek igenis van keresnivalója Konferencia Ligában!

A csapatra a kéthetes válogatottszünet előtt vasárnap még vár egy találkozó, az ubi Jedinstvót fogadják a TSC Arénában. Ezzel kapcsolatban hozzátette, abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy hosszú a padjuk, így holnap is lesz, aki helytáll. A gárda október 24-én folytatja a nemzetközi szereplést, a varsói Legiát látják vendégül Topolyán.

Konferencia Liga, 1. forduló: Cercle Brugge–St. Gallen 6:2, Dinamo (M)–Hearts 1:2, Asztana–TSC 1:0, Heidenheim–Ljubljana 2:1, Legia–Betis 1:0, Molde–Larne 3:0, Noah–Mladá Boleslav 2:0, Omonia–Vikingur 4:0, Borac–Panathinaikosz 0:1, Chelsea–Gent 4:2, Københaven–Jagellonia 1:2, Fiorentina–TNS 2:0, LASK–Djurgården 2:2, Lugano–Helsinki 3:0, Petrocub–Paphos 1:4, Shamrock–APOEL 1:1.