2024. október 7., hétfő
KÜLFÖLDI LABDARÚGÁS

Meglepetések

Az elmúlt egy évben több olyan mérkőzést is láthattunk, amikor a Bayer Leverkusen kétgólos hátrányból tért vissza az utolsó percekben. Nos, Fortuna ezúttal valamit visszavett korábbi adományaiból. A gyógyszergyáriak a forduló előtt sereghajtó kielieket fogadták, és Victor Boniface, valamint Jonas Hofman találataival gyorsan kétgólos előnyre tettek szert. Mindenki, köztük a hazai játékosok is elkönyvelték a három pontot, és utóbbiaknak végül erre fizettek rá.

Az újonc csapat ugyanis nem adta fel, Max Geschwill még a szünet előtt szépített egy szögletet követően, majd a második játékrészben Jann-Fiete Arp nagy meglepetésre kiegyenlített. A túlságosan elkényelmesedett címvédő már nem tudott váltani, így elbukott két, már-már zsebben levő pontot. Még rosszabbul járt a fővárosban vendégszereplő dortmundi Borussia. A hétközi Bajnokok Ligája-kötelezettség miatt enerváltan játszó vendégek a szünetre kétgólos hátrányt szedtek össze. A folytatásban ugyan rákapcsoltak, és Julian Ryerson kiváló lövésével szépítettek is, a vereség elkerüléséhez ez kevésnek bizonyult.

A 6. forduló: Augsburg–Mönchengladbach 2:1, Leverkusen–Holstein 2:2, Union Berlin–Borussia (D) 2:1, Bochum–Wolfsburg 1:3, Werder–Freiburg 0:1, St. Pauli–Mainz 0:3, Heidenheim–Leipzig 0:1. A Frankfurt–Bayern és a Stuttgart–Hoffenheim találkozó lapzárta után ért véget.

A következő forduló (október 18-án, 19-én és 20-án): Borussia (D)–St. Pauli, Freiburg–Augsburg, Hoffenheim–Bochum, Leverkusen–Frankfurt, Mainz–Leipzig, Mönchengladbach–Heidenheim, Bayern–Stuttgart, Holstein–Union Berlin, Wolfsburg–Werder.

SZENVEDVE, DE NYERTEK A NAGYOK
Ha nem is könnyen, de a dobogós csapatok nyertek az angol bajnokság hétvégi fordulójában. A Manchester City–Fulham találkozón nem kis meglepetésre Andreas Pereira révén a vendégek szereztek vezetést. Örömük azonban csak néhány percig tartott, mert Mateo Kovačić gyorsan kiegyenlített, sőt a horvát játékos a második játékrész elején megfordította a mérkőzést. A hajrában Jérémy Doku döntötte el az érdemi kérdéseket. Bár Rodrigo Muniz még az utolsó percekben szépített, de a bátran küzdő vendégek pontmentéséhez ez nem volt elég.

Hasonló volt a forgatókönyv az Arsenal–Southampton mérkőzésen, azzal, hogy Londonban az első negyvenöt percben érintetlenek maradtak a kapuk. A pihenőt követően felgyorsultak az események. Cameron Archernek köszönhetően a vendégek kerültek előnybe, de akárcsak Manchesterben, itt is gyorsan jött a válasz.

Kai Havertz egyenlítő találatát követően az Arsenal lendületben maradt, a csereként beállt Gabriel Martinelli góljával fordított, majd Bukayo Saka biztosította be az Ágyúsok sikerét. A Liverpool Diogo Jota korai találatával nyert a Crystal Palace otthonában. A házigazdáknak több lehetőségük is volt az egyenlítésre, de helyzeteiket rendre elrontották.

 

A City alaposan megszenvedett a Fulhammel

A City alaposan megszenvedett a Fulhammel

A 7. forduló: Crystal Palace–Liverpool 0:1, Arsenal–Southampton 3:1, Brentford–Wolves 5:3, Leicester–Bournemouth 1:0, Manchester City–Fulham 3:2, West Ham–Ipswich 4:1, Everton–Newcastle 0:0, Aston Villa–Manchester United 0:0, Chelsea–Nottingham 1:1. A Brighton–Tottenham találkozó lapzárta után ért véget.

A következő forduló (október 19-én, 20-án és 21-én): Tottenham–West Ham, Fulham–Aston Villa, Ipswich–Everton, Manchester United–Brentford, Newcastle–Brighton, Southampton–Leicester, Bornemouth–Arsenal, Wolves–Manchester City, Liverpool–Chelsea, Nottingham–Crystal Palace.

GYŐZELEM TISZTÁLDOZATTAL
A korábbi években a Villarreal gyakran megtréfálta a Real Madridot a Santiago Bernabéuban. Bár ezúttal is jól kezdett a Sárga Tengeralattjáró, a királyi gárda szombat este két átlövésgólnak köszönhetően győztesen hagyhatta el a pályát. Az első félidőben Federico Valverde, a másodikban Vinícius Júnior bombája zúgott be a vendégkapuba. A madridiak mégsem lehetnek maradéktalanul elégedettek, mert az utolsó percben Daniel Carvajal térdszalagszakadást szenvedett, és számára véget ért az idei futballidény. A szebb napokat is megélt Valencia továbbra sem tud kikecmeregni a hullámvölgyből, a forduló nyitótalálkozóján csak egy vérszegény gól nélküli döntetlenre futotta a Denevéresek erejéből a Leganés otthonában.

A bajnokságot jól kezdő Mallorca menetelésének az Espanyol vetett véget, amely Marash Kumbulla és Jofre találataival legyőzte a szigetlakókat. A Barcelona vasárnap délután Robert Lewandowski mesterhármasával könnyed győzelmet aratott az Alevés otthonában.

 

A társai már sejtették, hogy nagy a baj Carvajalnál

A társai már sejtették, hogy nagy a baj Carvajalnál

A 9. forduló: Leganés–Valencia 0:0, Espanyol–Mallorca 2:1, Getafe–Osasuna 1:1, Las Palmas–Celta Vigo 0:1, Valladolid–Rayo Vallecano 1:2, Real Madrid–Villarreal, Girona–Athletic Bilbao 2:1, Alavés–Barcelona 0:3. A Sevilla–Betis és a Real Sociedad–Atlétitoco Madrid találkozó lapzárta után ért véget.

A következő forduló (október 18-án, 19-én, 20-án és 21-én): Alavés–Valladolid, Athletic Bilbao–Espanyol, Osasuna–Betis, Girona–Real Sociedad, Celta Vigo–Real Madrid, Mallorca–Rayo Vallecano, Atlético Madrid–Leganés, Villarreal–Getafe, Barcelona–Sevilla, Valencia–Las Palmas.

THURAM ÉS RETEGUI ESTÉJE
Guillermo Maripán felelőtlensége alapjaiban határozta meg az Inter–Torino mérkőzést. Történt ugyanis, hogy a vendégjátékos letalpalta Marcus Thuramot, a milánóiak támadóját, amit a bírói némi videózás után piros lappal „honorált”. A sértett nemes bosszút állt, az első félidőben két bal oldali beadást követően bólintott a torinói kapuba, majd a szünet után kihasználva a vendégkapus és a védelem hibáját, összejött neki a mesterhármas is. A torinóiak részéről Duván Zapata az első, Nikola Vlašić pedig a második félidő hajrájában volt eredményes, de az emberhátrányban küzdő csapatnak nem volt reális esélye a döntetlen kiharcolására.

Elmaradt a várt nagy csata az Atalanta–Genoa találkozón. A bergamóiak ugyanis az előző idényben még a vendégeket erősítő és a kilencven perc során mesterhármast jegyző Mateo Retegui vezetésével kiütéses győzelmet arattak. Bár a Napoliban játszó Scott McTominaynek 25 másodperc is elég volt, hogy bevegye a Como kapuját, az újonc csapat az első félidőben nem játszott alárendelt szerepet, sőt Gabriel Strefezza még a szünet előtt kiegyenlített. A folytatásban azonban kijött a két csapat közötti tudáskülönbség, Romelu Lukaku előbb egy büntető értékesítésével újra előnyhöz juttatta a nápolyikat, majd gólpasszt adott David Nervesnek, akinek nem volt nehéz dolga lezárni a találkozót.

A 7. forduló: Napoli–Como 3:1, Verona–Venezia 2:1, Udinese–Lecce 1:0, Atalanta–Genoa 5:1, Inter–Torino 3:2, Juventus–Cagliari 1:1, Bologna–Parma 0:0, Lazio–Empoli 2:1. A Monza–Roma és a Fiorentina–Milan találkozó lapzárta után ért véget.

A következő forduló (október 19-én, 20-án és 21-én): Como–Parma, Genoa–Bologna, Milan–Udinese, Juventus–Lazio, Empoli–Napoli, Lecce–Fiorentina, Venezia–Atalanta, Cagliari–Torino, Roma–Inter, Verona–Monza.

LENDÜLETBEN A LILLE
A forduló nyitótalálkozóján a Marseille hazai pályán nagy meglepetésre csak egy pontot szerzett a sereghajtó Angers-vel szemben. A Lille-nek lendületet adhatott a Real Madrid szerdai legyőzése, szombaton ugyanis hazai pályán hátrányból fordítva a Toulouse-t is felülmúlta. A Monaco a Rennes otthonában jutott értékes három ponthoz, így ha átmenetileg is, de a táblázat élére lépett fel a hercegségbeli csapat. A St.-Étienne a csődbe menő Bordeaux csapatától megszerzett Zuriko Zdavitasvili vezetésével győzte le az Auxerre-t. A 23 éves grúz támadó mesterhármast jegyzett a mérkőzésen.

A 7. forduló: Marseille–Angers 1:1, St.-Étienne–Auxerre 3:1, Lille–Toulouse 2:1, Rennes–Monaco 1:2, Lyon–Nantes 2:0. A Brest–Le Havre, Reims–Montpellier, Strasbourg–Lens és a Nice–PSG találkozó lapzárta után ért véget.

A következő forduló (október 18-án, 19-én és 20-án): Monaco–Lille, Brest–Rennes, St.-Étienne–Lens, PSG–Strasbourg, Le Havre–Lyon, Auxerre–Reims, Nantes–Nice, Toulouse–Angers, Montpellier–Marseille.

 

Nyitókép: A dortmundiakat Berlinben tréfálták meg (Fotó: Beta/AP)