2024. október 11., péntek

Izgalmas csaták

A vasárnap esti mérkőzések közül nem mindennapi módon alakult a Brighton–Tottenham találkozó. A vendégek a szünetben még kétgólos előnyben voltak, ám a hazai csapat a második félidőben szűk húsz perc alatt háromszor is betalált a Tottenham kapujába, így megfordította a mérkőzést.

Hasonlóan drámaian alakult a Frankfurt–Bayern München német bajnoki. A vendégek kezdtek jobban, Kim Min Dzsennek köszönhetően a vezetést is megszerezték. A bajorok lendülete azonban csakhamar alábbhagyott, és ezt kihasználva Omar Mamus és Hugo Ekitiké találataival a frankfurtiak az első félidő hajrájára megfordították a találkozót. Örömük azonban nem tartott sokáig, Dayot Upamecano ugyanis a hazai védelem figyelmetlenségét kihasználva még a szünet előtt kiegyenlített. A pihenőt követően a bajorok másodszor is előnybe kerültek. Michael Olise gólját követően több lehetőségük is volt, hogy lezárják a találkozót, helyzeteik azonban kimaradtak. Mindez a bírói ráadásban megbosszulta magát, ekkor Mamus második találatával pontot mentett a Frankfurtnak.

Olaszországban a Roma nagy lehetőséget szalasztott el, hogy közelebb kerüljön az élmezőnyhöz. A Farkasok, bár vezettek, mégsem tudtak nyerni az utolsó előtti helyen szerénykedő Monza otthonában. A drámai találkozók sorába beleillik a Fiorentina–Milan mérkőzés is, amelyet a firenzeiek nyertek meg, s amelyen a hazaiak egy, a vörös-feketék két büntetőt hibáztak el.

A francia bajnok PSG csak döntetlent ért el a Nice otthonában, így a Monaco megőrizte első helyét a francia pontvadászatban.
Már-már szokásos módon vasárnap este a Ferencváros vereséget szenvedett Pakson. A tolnaiak nagyon jól kezdték a találkozót, Osváth góljával már az első percekben előnybe kerültek, majd a kimaradt egyenlítési lehetőségeket követően Böde talált be egykori csapata kapujába. A második félidőben hatalmas fölényben játszott a címvédő, de mindez csak egy szépítő találatra volt elegendő. Kady gólját követően ugyan néhány percig benne volt a levegőben az egyenlítés lehetősége, de a csereként beállt Tóth gyorsan visszaállította a kétgólos különbséget, amivel el is döntötte a három pont sorsát.

Német bajnokság, 6. forduló: Frankfurt–Bayern 3:3, Stuttgart–Hoffenheim 1:1. Az élmezőny: Bayern és Leipzig 14, Frankfurt 13, Freiburg és Leverkusen 11 pont stb. Angol bajnokság, 7. forduló: Brighton–Tottenham 3:2. Spanyol bajnokság, 9. forduló: Sevilla–Betis 1:0, Real Sociedad–Atlético Madrid 1:1. Az élmezőny: Barcelona 24, Real Madrid 21, Atlético Madrid és Villarreal 17 pont stb. Olasz bajnokság, 7. forduló: Monza–Roma 1:1, Fiorentina–Milan 2:1. Francia bajnokság, 7. forduló: Brest–Le Havre 2:0, Reims–Montpellier 4:2, Strasbourg–Lens 2:2, Nice–PSG 1:1. Az élmezőny: Monaco 19, PSG 17, Marseille és Reims 14, Lille 13 pont stb. Magyar bajnokság, 9. forduló: Paks–Ferencváros 3:1 (Osváth 2., Böde 35., Tóth 69., illetve Kady 62.). Az élmezőny: Ferencváros és Puskás Akadémia 18, Paks 16, MTK 15 pont stb.

HAVERTZRE NEM SZÁMÍTHATNAK A NÉMETEK
Kai Havertznek térdproblémák miatt ki kell hagynia a magyarokkal azonos csoportban szereplő német válogatott következő Nemzetek Ligája-mérkőzéseit. Az Arsenal 25 éves játékosa sérülés miatt nem lesz ott a bosnyákok, illetve a hollandok elleni NL-meccseken, helyére pedig a Mainzban játszó Jonathan Burkardt kapott meghívót. A korábbi U21-es Európa-bajnok Jamie Leweling, valamint Tim Kleindienst mellett a harmadik újonc a csapatban. Julian Nagelsmann szövetségi kapitány Havertz mellett nem számíthat Jamal Musialára, Niclas Füllkrugra, valamint Marc-André ter Stegenre sem a következő két találkozón. Csípőproblémái miatt Robin Koch, a Frankfurt védőjének szereplése is kérdéses.

Ide tartozó hír, hogy a magyar kerethez meg Kerkez Milos és Horváth Krisztofer nem csatlakozik, helyettük Schön Szabolcs és ifj. Dárdai Pál került a csapatba. Az angol élvonalbeli Bournemouth játékosát és az Újpest futballistáját is sérülés hátráltatja. Az angol harmadosztályú Boltonban szereplő Schön eddig nyolcszor lépett pályára a nemzeti csapatban, legutóbb 2021 nyarán. A következő évben többször is kerettag volt, de a meccseken nem kapott lehetőséget, tavaly és idén viszont már nem számított rá Marco Rossi szövetségi kapitány. A német másodosztályú Herthát erősítő ifj. Dárdai eddig egyszer játszott a válogatottban, 2022 novemberében. A magyarok pénteken a hollandokat fogadják, három nappal később pedig Bosznia-Hercegovinában vendégeskednek a Nemzetek Ligája A divíziójában.

 

Nyitókép: Megbotlottak a bajorok (Fotó: Beta/AP)