2024. szeptember 11., szerda

Nadal Agassi nyomában

Akárcsak a Roland Garros, a montreali torna is az elődöntővel ért véget. Tisztelet és becsület Miloš Raonićnak, aki rövid pályafutása során először jutott be a legjobb tíz közé, de a döntőben megközelítőleg sem tudott annyit nyújtani, hogy a Nadal elleni mérkőzés árnyékba szorítsa az egy nappal korábbi Nadal–Đoković meccset. Mindez azonban a spanyolt nem érdekelheti. Ő becsületesen és magas szinten végigjátszotta a kanadai tornát, ahol immár harmadszor lett bajnok, begyűjtötte idei 8., összesen 58. serlegét, az 1000-es rangú mestertornákon pedig 25 elsőséggel abszolút csúcstartó. Nadal a nyílt tenisz korszakában a 9. helyet foglalja el a tornagyőzelmeket számláló öröklistán. Még két tornagyőzelem kell neki, hogy utolérje Andre Agassit, s csaknem biztos, hogy erre már az idén sor kerül.

A nőknél Serena Williams Torontóban 54-re növelte tornagyőzelmei számát. A döntő ott is egysíkú volt, az addig bravúrosan szereplő román Sorana Cirstea nem volt képes méltó ellenállást tanúsítani a világelső amerikaival szemben, aki a tornagyőzelmek száma szerint az 5. helyen áll, s még egy siker kell neki, hogy utolérje Lindsay Davenportot. Amikor ez sikerül neki, már csak az utolérhetetlen Martina Navratilova, Chris Evert és Steffi Graf lesz előtte.

Nadalnak a tornagyőzelem a ranglistán is előrelépést jelentett. Most harmadik Đoković és Murray mögött, s ez a trió folytat majd a továbbiakban harcot a világelsőségért. Roger Federer az 5. helyen már jócskán lemaradt, mi több, a naprakész listán, tehát ha már levontuk az e héten védett pontokat, a svájci már hatodik. A férfilistán szépen haladt még Jerzy Janowicz, aki 14., és Vasek Pospisil, aki 31-et lépve már 40.

A szerbek és a magyarok helyezései: 1. Đoković, 20. Tipsarević, 61. Troicki, 144. Lajović, 196. Pašanski, 237. Fucsovics, 318. Krajinović, 338. Bozoljac, 342. Zekić, 507. Balázs, 514. Krstin, 650. Györe (eddigi legjobbja), 657. M. Janković, 768. Madarász stb. A magyar Madarász Gergely, aki a múlt héten Zomborban nyert futures tornát, a hét csúcstartója, hisz 492 helyet javított a ranglistán.

E héten a németországi Meerbuschban Filip Krajinović a szlovák Mečirrel kezd, Miki Janković pedig a tábláért és három új pontért a holland Koolhoffal vívott meg, és magabiztosan nyert.

A női ranglista élcsportjában eget rengető változás nem történt, bár Jelena Janković biztosan nem örül annak, hogy helyet cserélt Ana Ivanovićtyal, s most 15., míg Ana a 14. helyen Szerbia legjobbja. A további szerb és magyar teniszezőnők helyezései: 51. Jovanovski, 90. Babos, 94. Dolonc, 160. Krunić, 162. Jakšić, 209. Czink, 233. Arn, 261. Jani, 333. Mirčić, 344. Bukta, 362. Erić, 398. Bonić stb.