2024. szeptember 11., szerda

Janko megállt a lejtőn?

A montreali torna kicsit felforgatta a férfi-világranglistát, a cincinnati 1. forduló pedig felrázta Janko Tipsarevićet. A januárban a listán még nyolcadik helyezett, 29 éves teniszező hétfőn este végre nyert egy kemény meccset, amivel az Australian Open utáni időszakban lejátszott meccsei mérlegét 8:15-re javította. A 28. helyezett amerikai Sam Querrey elleni váratlan diadala valóban arra utalhat, hogy a szerb versenyző lassan kilábal a mély hullámvölgyből, hisz a korábbi esztendőkben az Ohio állambeli városban összesen csak egy meccset nyert, Querrey-vel pedig negatív volt a mérlege. Ezúttal jól játszott, s nemcsak fizikai, hanem lelkiereje is volt a csatához, amelyben az első játszmát a rövidítésben balszerencsésen veszítette el. Janko tehát e hét után valószínűleg nem esik ki az első 20-ból, hacsak a közvetlenül mögötte helyet foglalók közül valaki nem jegyez olyan eredményt, mint Montrealban a kanadai Vasek Pospisil, és van rá esélye, hogy ő lépjen egyet előre. A legnehezebb időszak Tipsarević számára a US Opennel ér véget, ahol negyeddöntőt véd, azután pedig, ha folytatni tudja a sikeres szerepést, újra előreléphetne a listán. Janko a 2. fordulóban a kanadai Miloš Raonić és a fiatal amerikai Jack Sock meccsének továbbjutójával találkozik. Raonićtyal 0:2-re áll, de rendkívül szoros csatákat vívtak, hisz a hat játszmájukból ötször is a rövidítés döntött, a 20 éves és a ranglistán 87. Sockkal pedig még nem mérkőzött.

Novak Đoković – akinek Cincinnati esély arra a bravúrra, hogy elsőként nyerje meg az összes 1000-es torna serlegét – ma rajtol, ellenfele pedig az argentin veterán Juan Monaco lesz. Novak 7:0 arányban vezeti az egymás közötti mérleget, kemény pályán pedig csak egy játszmát veszített, azt is még 2007-ben a US Open nyolcaddöntőjében.

A németországi Meerbuschban Filip Krajinović kikapott a szlovák Miloslav Mečirtől. Az első játszmában a zombori 1:4-ről 4:5-ig jutott, és volt labdája az egyenlítéshez, a másodikban pedig 2:5-ről már nem tudott talpra állni. Ugyanott a selejtezőn túljutott 19 éves Miki Janković az 1. fordulóban a spanyol Jose Checa Calvóval mérkőzik.