2024. szeptember 11., szerda

Előzetes a Davis-kupára

Novak Đoković az éjjel az argentin Juan Monacóval mérkőzött Cincinnatiben az 1. fordulóban, s ha nyert, ma a montreali meglepetés Vasek Pospisil lesz a következő vetélytársa. Cincinnati tehát sajátságos előzetes lehet a szeptemberben Belgrádban esedékes Szerbia–Kanada Davis-kupa-meccsre, hisz Janko Tipsarević az éjjel vívott meg a juharlevelesek legjobbjával, a montenegrói származású Miloš Raonićtyal.

Jelena Janković kisebb bravúrt vitt véghez, és Cincinnatiben a wimbledoni döntős német Sabine Lisickit győzte le az első fordulóban. A mérkőzés nem volt különösebben színvonalas, hisz az elnyert adogatások aránya 7:6 volt a szerb javára, aki 9:8-ra a kettős adogatási hibákban is „erősebbnek” bizonyult. Ez utóbbi adat szerencsére nem volt perdöntő. Janković a második fordulóban a balkezes, 25 éves és a ranglistán 24. orosz Jekatyerina Makarovával mérkőzik, és ez lesz az első találkozójuk.

Nem járt szerencsével viszont Ana Ivanović, aki a francia Alize Cornet ellen kimondott esélyesnek számított. Ana az első játszmát meg is nyerte, azt követően azonban sokat hibázott, amit a francia ki tudott használni. Mindketten rosszul adogattak, amit a kettős hibák 12:12-es aránya is igazol, azt pedig, hogy Ana volt mégis a jobbak fél, noha veszített, a 7:6-os breakarány és az összesített 114:111-es pontarány is bizonyítja. A ranglistán most Ana és Jelena egyformán 2940 ponttal foglalják el a 14. és a 15. pozíciót. Jelena újra honfitársnője elé kerülhetne, sőt ha legyőzi Makarovát, a belga Flipkenset is megelőzi, őt viszont még az orosz Kirilenko és a Sarapovát verő amerikai Sloane Stephens körözheti le.

A női tornán Cincinnatiben Marija Sarapován kívül kiesett még az utóbbi időben jó formát mutató Flipkens és Cibulková, a férfiaknál pedig Kej Nisikori és Ernests Gulbis búcsúzott időnap előtt.

A németországi Meerbusch challengerén győzött a rajton a 19 éves szerb Miki Janković, aki a második fordulóban a tapasztalt holland Jesse Huta Galunggal mérkőzik. A ranglistán 657. Janković már kilenc pontot gyűjtött, és 65 helynyi haladást biztosított, vagyis hétfőn már a legjobb 600 között találja magát.