2024. szeptember 11., szerda

Magas testfal Novak előtt

Novak Đoković könnyen, 50 percen belül jutott túl Cincinnatiban a nyolcaddöntőn. A világelső szerb teniszező könyörtelenül bánt el a belga David Goffinnel, és az esti negyeddöntőben a mezőny legmagasabbjával, a 29. évében járó John Isnerrel mérkőzött. Isner tett róla, hogy amerikai teniszező csak egy hétig ne legyen a legjobb húsz között, hisz a kanadai Miloš Raonić feletti győzelmével visszajutott a legszűkebb élvonalba, onnan pedig Janko Tipsarevićet taszította ki, aki a 21. helyről várja az idény folytatását. Đoković és Isner mérlege 3:1 a szerb javára, az amerikai az egyetlen győzelmet tavaly Indian Wellsben jegyezte, Novak pedig az idén, a februári Davis-kupa meccsen vett visszavágót. Đokovićnak ez a torna rendkívül fontos, hisz az US Open előtt helyreállíthatná kicsit megingott önbizalmát, statisztikai szempontból pedig azért, mert végső győzelemmel az egyetlen teniszező lenne, aki valamennyi 1000-es Mestertornán megkaparintotta a serleget. Összehasonlítás kedvért, Nadalnak és Federernek 7-7 van a lehetséges kilencből. Mindennek tetejében Novak egy saját csúcsát is védi, hisz 2011-ben öt 1000-es tornán nyert, Nadalnak pedig az idén négy győzelme van, tehát Cincinnatiban társulhatna a szerbhez.

Fotó: Beta/AP

Fotó: Beta/AP

Várható volt, hogy Đokovićnak csak az ellenfele testmagasságát illetően akad „méretes” akadálya a negyeddöntőben, és ugyanez ígérkezik az elődöntőben is, ahova a szintén langaléta, bár nem esetlen argentin Juan Martin del Potro következhet, ha legyőzte a torna meglepetésemberét, a második ifjúságát élő orosz veterán Dmitrij Turszunovot.

A másik ágon fantasztikus párosítással tartottak negyeddöntőt. A ranglistán második Andy Murray az ötödik helyre felkapaszkodott, és nagy sikerekre örökösen éhes cseh Tomáš Berdychhel, a ranglistaharmadik Rafael Nadal pedig 31. egymás közötti meccsükön (Nadal 20:10-re vezet) a minden idők legjobbjának is tartott címvédővel, a svájci Roger Federerrel vívott meg. Đoković szurkolóinak nem lenne kifogása, ha Berdych és Federer győznének, hisz ez esetben kedvencük világelsősége lényegesen szilárdulna, a papírforma viszont az ellenkezőjét jósolja. Murray és Nadal az esélyesek, s ha nyernek is, közben pedig Del Potro bejut az elődöntőbe, Federer lecsúszik a ranglista hetedik helyére. Az viszont jó ideig nem lenne veszélyben, hisz a jelenleg nyolcadik francia Jo-Wilfried Tsonga még mindig nem épült fel wimbledoni sérüléséből, és már az US Opent is lemondta.

A női tornán S. Williams–Halep, Vinci–Janković és Azarenka–Wozniacki párosítással tartják meg az elődöntőt, amelyre a kínai Na Li már bejutott, hisz a lengyel Radwanska a csütörtök esti győzelme után sérülést jelentett, és feladta a mai mérkőzést. A fentiből adódik, hogy a román Simona Halep legyőzte Sam Stosurt, hogy Wozniacki kiütötte Petra Kvitovát, Vinci jobbnak bizonyult honfitársnőjénél, Sara Erraninál, Jelena Janković pedig Sloane Stephenset búcsúztatta. Zsinórban harmadik drámai csatájában is nyerni tudott a szerb, aki így az este a ranglista 11. helyért játszott Roberta Vincivel. Pontosabban a tizedikért, hisz Marion Bartoli 7. helye a visszavonulása miatt már csak dísz, vagyis Jelena az esti győzelemmel az US Open 10. kiemeltje lehetne.