2024. szeptember 11., szerda

Jelena újra a legjobb tíz között

Csak ma derül ki, hogy a WTA azonnal törli-e a ranglistáról a kedden visszavonult Marion Bartolit, vagy a francia mindaddig ott marad, amíg a megszerzett pontok révén megérdemli, ettől függetlenül azonban bizonyos, hogy Jelena Janković újra a legjobb tíz között foglal helyet. Megtörténhet tehát, hogy hivatalosan még 11. lesz, de semmi akadálya annak, hogy a jövő hétfőn kezdődő New York-i Grand Slam-tornán már a 10. kiemelt helyét kapja meg. Janković a héten ötöt lépett a listán a Cincinnatiben kiharcolt elődöntőnek köszönhetően, amelyben pályafutása 800. profi meccsét játszotta. A jubiláris találkozót ugyan elveszítette a fehérorosz Viktorija Azarenka ellen, így a mérlege 520 győzelem és 280 vereség.

Rafael Nadal ismét csak egy lépésre van a világelső Đokovićtól (Fotó: Beta/AP)

Rafael Nadal ismét csak egy lépésre van a világelső Đokovićtól (Fotó: Beta/AP)

Janković a negyeddöntőben nagyon jól játszott az olasz Roberta Vinci ellen, a múlt éjjel pedig csak az első játszmában volt méltó ellenfél. Ez a játszma egészen szokatlanul alakult, hisz az első hat játékban egyikük sem nyerte el a másik adogatását, amikor Jelenának végre sikerült. A szerb 4:3-as vezetése után újabb három break következett, vagyis a ranglistán második Azarenka egy játszmában ötször is leadta az adogatást, Janković pedig ugyanezt négyszer tette. A döntőben az éjjel Serena Williams és Azarenka csatázott a serlegért.

Novak Đoković újra mulasztott, s könnyen megeshet, hogy a világelsőségről sokkal korábban lemond, mint azt bárki is hitte. Đoković ugyanis Cincinnatiben a negyeddöntőben kapott ki John Isnertől, s 420 pontot veszített, Rafael Nadal pedig legyőzte Roger Federert és Tomáš Berdychet, s ha az este Isnert is felülmúlta – ami a várható fejlemény –, akkor az új 2000 ponttal már lőtávolságba kerül, s New Yorkban a tornagyőzelem kell neki, hogy újra világelső legyen, azzal az egy feltétellel, hogy Novak ott se legyen döntős.

A negyeddöntőben nem csak Đoković gyönge játéka és veresége volt a meglepetés, hisz Berdych is kiütötte Andy Murray-t, az elődöntőben pedig Isner óriási csatában felülmúlta Juan Martín del Potrót is. Már tudható, hogy Federer lecsúszik a hetedik helyre, hisz Berdych és Del Potro is megelőzik.

A héten két rangos tornát tartanak egy szerbiai teniszezőnő részvételével, kedden pedig New Yorkban a selejtezőkkel indul az idény utolsó nagy tornája, a US Open. A férfiak ezen a héten Winston Salemben játszanak, ahol Berdych az első kiemelt, a nők pedig New Havenben lépnek pályára, ahol az első tízből négyen, Errani, Kerber, Kvitová és Wozniacki is neveztek. A táblán van Bojana Jovanovski, aki az 1. fordulóban a német Julia Görgesszel találkozik. Érdekelt volt Vesna Dolonc is, de a selejtező 1. fordulójában 3:6, 6:4, 6:1-re veszített az olasz Flavia Penneta ellen.

A héten két edzőcsere is figyelmet keltett. Az orosz Marija Saparova mindössze egy lejátszott meccs után felmondott Jimmy Connorsnak, Sam Stosur pedig három év együttműködés után köszönte meg a közreműködést Dave Taylornak, és a US Openen már a volt játékostárs Alicia Molik, az ausztrál Fed-kupa-válogatott kapitánya ül majd a páholyban. Érdekes, hogy 2010-ben Taylor ugyancsak a Fed-kupa csapatának kapitányi posztjáról vállalta el Stosur edzéseinek irányítását.

CINCINNATI. – A férfitorna negyeddöntőjében: Isner–Đoković 7:6, 3:6, 7:5, Berdych–Murray 6:3, 6:4, Nadal–Federer 5:7, 6:4, 6:3, Del Potro–Turszunov 6:4, 3:6, 6:1, elődöntő: Isner–Del Potro 6:7, 7:6, 6:3, Nadal–Berdych 7:5, 7:6, nők, negyeddöntő: Janković–Vinci 6:0, 6:4, S. Williams–Halep 6:0, 6:4, Azarenka–Wozniacki 6:3, 7:6, elődöntő: Azarenka–Janković 4:6, 6:2, 6:3, S. Williams–Na Li 7:5, 7:5.