2024. szeptember 11., szerda

Kicsi, nagy és közepes

Amíg Novak Đoković világelsőségének 95. hete tart, s közben gyűjtött már az idén annyi pontot, hogy zsinórban hetedszer se maradjon le az évzáró mestertornáról, a Bryan fivérek pedig biztosak lehetnek benne, hogy immár csúcsnak számító kilencedik alkalommal is a páros ranglista élén zárják az évet, a profi teniszezők a US Openre, az idény utolsó Grand Slam-tornájára készülnek. A torna befejeztével a spanyol Rafael Nadal – ha számára kedvezően alakulnak a dolgok – visszakerülhet oda, ahol 2011. július 3-áig összesen 102 héten át volt: a férfitenisz trónjára.

A US Opent a selejtező vezeti be, amelyben a férfiaknál két szerbiai és egy magyar is érdekelt. A múlt éjjel megtartott sorsoláson Dušan Lajović a francia Albano Olivettit, Boris Pašanski az argentin Facundo Bagnist, Fucsovics Márton pedig a belga Olivier Rochust kapta ellenfeléül. A három közül legmagasabban rangsorolt Lajović a névlegesen leggyöngébb Olivettit kapta, aki 203 centijével mégis a legmagasabb, a középső Pašanski a rangsorolása és magassága szerint is középső Bagnisszal játszik a rajton, míg a leggyöngébben rangsorolt Fucsovics a rang szerint legerősebb, egyben 162 centijével legalacsonyabb vetélytársat kapta. Pašanskiék és Fucsovicsék még nem játszottak, Lajović és Olivetti pedig 2011-ben Genfben és tavaly Bergamóban is megvívtak egymással a challenegereken. Előbb a francia, azután a szerb győzött.

A női selejtezőben két szerbiai lép fel, magyar versenyző pedig nem lesz. Aleksandra Krunić a 18 éves és a ranglistán 189. német Carina Witthöfttel, Jovana Jakšić pedig a 21 éves és a ranglistán 198. holland Richel Hogenkamppal játszik a rajton. Witthöft az idén az ausztrál Casey Dellacquát és a cseh Birnerovát, Hogenkamp pedig a spanyol Arruabarrenát és az ukrán Curenkót is legyőzte.

A New Haven-i női torna első magasan rangsorolt áldozata az olasz Roberta Vinci lett, akit a spanyol Carla Suárez győzött le, és kiesett a szerb Bojana Jovanovski is, aki jól állt a német Julia Görges ellen, de a döntő játszmában, 4:4 után nem volt képes megnyerni a saját adogatását. Bojana ezzel a vereséggel legalább hét helyet ront a ranglistán, és jövő hétfőn a legjobb esetben is csak 58. lesz.