2024. szeptember 11., szerda
US OPEN

Đoković végigrobogott az éjszakán

Vaskos meglepetések a második napon – Victoria Duval legyőzte Sam Stosurt – Ma Ivanović, Jovanovski és Tipsarević a pályán

A szerbiai teniszezők nagyszerű keddi rajtja után a folytatás már csak felemásra sikeredett. A világelsőNovak Đoković az esti programban könnyen legyőzte a litván Ricardas Berankist, valamivel korábban pedig Vesna Dolonc, habár derekasan harcolt, nem tudott túljutni a kanadai Alexandra Wozniak képezte akadályon. A hét közül tehát öt szerbiai jutott be a US Open 2. fordulójába, ami végül is jó teljesítménynek számít.

Đoković nagy lendülettel kezdett a tehetséges litván ellen, s ha az első játszmában 5:1-nél nem engedélyez három breaklabdát, akár 20 percnél kevesebb idő alatt is vezetéshez juthatott volna. A szerb azután sem húzta be a kéziféket, végig nagy lendülettel játszott. A 2. fordulóban a 32 éves és a ranglistán 87. német veterán Benjamin Becker lesz a vetélytársa. Csak egyszer játszottak, s Novak a 2008-as Australian Open 1. fordulójában könnyedén győzött.

Đokovićnak önbizalom terén jól jött ez a győzelem is (Fotó: Beta/AP)

Đokovićnak önbizalom terén jól jött ez a győzelem is (Fotó: Beta/AP)

A magasan rangsoroltak közül a férfi egyesben Tomáš Berdych, Roger Federer, Tommy Haas, JohnIsner és Miloš Raonićis gond nélkül jutottak tovább, ezzel szemben Nicolas Almagro, Jerzy Janowicz, Grigor Dimitrov és Vasek Pospisil kiábrándító vereséget szenvedett, ami egyben azt is jelenti, hogy Novak és Janko Tipsarević ágán kicsit ritkult a mezőny. A leggyöngébben a nagy tehetségnek tartott szlovák Martin Kližan játszott, aki csak némi szerencsével kerülte el, hogy nullára veszítsen az amerikai Donald Young ellen. Grand Slam-tornán háromszor 6:0-ra legutóbb a cseh Ivan Lendl nyert 1987-ben.

Nem múlt el meglepetések nélkül a női tornarész sem. A legnagyobbal a 17 éves, Haitiről származó amerikai Victoria Duval szolgált, hisz a 2011-es bajnok ausztrál Samantha Stosurt buktatta el. Mint kiderült, a legutóbbi Sportvilágban Stosurt jogosan zártuk ki az esélyesek köréből. Duval élete második nagy tornáján hihetetlen harciasságot mutatott, s minden tekintetben rászolgált a pompás sikerre. Még két ukrán lány is jeleskedett. A két hét múlva 19 éves Elina Szvitolina a tapasztalt szlovák Dominika Cibulkovát, a 23 éves, donyecki születésű, de izraeli állampolgár Julia Glushko pedig a még nevesebb orosz Nagyja Petrovát ütötte ki. Az esélyesek közül Azarenka és Errani egészen könnyen, Wozniacki és Kvitová pedig csak némi nehézségek leküzdése árán jutott a 2. fordulóba. Utóbbi lesz Bojana Jovanovski mai ellenfele, míg Ana Ivanović a nagy kihagyás után visszatéréssel próbálkozó, 24 éves és a ranglistán 214. román Alexandra Dulgheruval mérkőzik. Ma játszik Tipsarević is, akinek az izraeli Dudi Sela lesz a riválisa.

A US Open miatt persze nem állt le a teniszélet, s a héten is számos kis tornát tartanak. Az olaszországi Comóban folyó challengeren Dušan Lajović és Ilija Bozoljac is nyert a rajton. Lajović a 2. fordulóban az olasz Lorenzo Giustinóval, Bozoljac pedig a német Dustin Brownnal játszik. A lengyelországi Bytom ITF-tornáján Filip Krajinović a 2. kiemelt. A nyitókörben ismeretlen lengyelt vert, a másodikban is ugyanilyen következik. A zlatibori ITF-tornán Györe László megkínlódott a magyar Filipenko Viktorral, következő ellenfele pedig szerbiai selejtezős lesz, MarkoRajić vagy Srđan Jakovljević, így valószínű a negyeddöntőbe jutás.

Novak magasra tette a lécet

Novak Đoković: – Semmi sem változott, minden tornán a lehető legtöbbet várom el magamtól, így New Yorkban is magasra tettem a lécet.

Roger Federer: – Élvezet volt megnyerni a rengeteg tornát. Amiből azonban nem adódik, hogy jobban szeretem a teniszt. Csak szeretek győzni, átvenni a trófeákat, és a címoldalakon lenni.

Victoria Duval: – Amikor olyanok lesznek az ütéseim, amilyennek elképzelem őket, akkor új szintet érek el a teniszben. Most nem voltam teljesen elégedett, de kockáztattam, és kifizetődött.

Nyitókép: Đokovićnak önbizalom terén jól jött ez a győzelem is (Fotó: Beta/AP)