2024. szeptember 11., szerda
US OPEN

Janković a 32 között

Legyőzte Klejbanovát, a japán Kurumi Nara következik – Kiesett Venus Williams, Del Potro szenvedett – Novak Đoković ma a német Benjamin Beckerrel csatázik

A szerbiai teniszezők közül elsőként Jelena Janković jutott a legjobb 32 közé a US Openen. A volt világelső egészen jól és minden tekintetben magabiztosan játszott az orosz Alisza Klejbanova ellen, és a nyolcaddöntőért a 22 éves és a ranglistán 19. japán Kurumi Nara lesz az ellenfele, aki tegnap nagy meglepetésre 7:5, 6:1 arányban felülmúlta a román Sorana Cirsteát. Janković fölényét a 6:3, 6:2-es győzelem során alátámasztja, hogy egyetlen kettős adogatási hibát sem vétett, a 73 perces meccsen pedig az összpontok aránya 61:37 volt a szerb javára, aki négyszer nyerte el riválisa kezdőütését, a sajátját pedig csak egyszer adta le. Tegnap este játszott Ivanović, Tipsarević és Jovanovski, míg Novak Đoković ma a német Benjamin Beckerrel vív meg a 3. fordulóért.

Venus Williamsnek már sok a három játszma… (Fotó: Beta/AP)

Venus Williamsnek már sok a három játszma… (Fotó: Beta/AP)

Az esős szerdán a szervezők mégis minden tervezett férfimeccset lejátszattak, a műsoron levő 16 női meccs közül pedig 8-at kellett elnapolni. A legjobb meccset a 2009-es bajnok argentin Juan Martín del Potro és a spanyol veterán Guillermo García López játszották. A motivált spanyol alaposan ráijesztett az argentinra, még játszmát is nyert ellene, végül azonban Del Potro örülhetett a továbbjutásnak. Nem lesz kimondottan könnyű a következő meccse sem, hisz a 2. fordulóban a volt világelső ausztrál Lleyton Hewitt-tal csatázik. Az amerikai szurkolók James Blake-et tapsolták meg, aki 2:0-s vezetésről kapott ki a hórihorgas horvát Ivo Karlovićtól, ami a korábbi bejelentéssel összhangban a pályafutása végét is jelentette. Nagy meglepetés az amerikai Rajiv Ram fölényes győzelme az utóbbi időben kiváló formát mutató olasz Fabio Fogninivel szemben. A magasan rangsoroltak közül könnyen nyert a címvédő skót Andy Murray és a svájci Stanislas Wawrinka, míg a múlt héten Winston Salemben bajnok osztrák Jürgen Melzer az első akadályon bukott el.

A nőknél a 2. fordulóban véget ért a torna a volt világelsőVenus Williams számára. A visszavonulásra még nem gondoló Venust a kínai Zsi Zseng győzte le három érdekes játszmában. Továbbjutott Agnieszka Radwanska, Sloane Stephens és Na Li is. Utóbbi a 3. körben a brit tehetség Laura Robsonnal játszik, amiben az az érdekesség, hogy tavaly is ugyanebben a fordulóban találkoztak, és meglepetésre a brit nyert, tehát a kínai előtt a visszavágási alkalom.

Az olaszországi Comóban folyó challengeren Dušan Lajović váratlanul kikapott az olasz Lorenzo Giustinótól, Ilija Bozoljac viszont kisebb meglepetésre legyőzte a jamaicai származású német Dustin Brownt. A lengyelországi Bytom ITF-tornáján Filip Krajinović két újabb meccset nyert, s már elődöntős. A 2. fordulóban lengyel, a negyeddöntőben pedig cseh vetélytársat vert, és a döntőért a portugál Rui Machadóval mérkőzik. Ha nyer, a zombori pályafutása során másodszor jut be a 300 legjobb közé. A zlatibori ITF-tornán Györe László legyőzte a selejtezőből érkezett szerb Srđan Jakovljevićet, és rövid karrierje során ötödször jutott negyeddöntőbe. A két új pont a zentai legjobb ranglistahelyezését jelentheti, ha pedig legyőzné az 1. kiemelt, 25 éves és a ranglistán 366. Miljan Zekićet is, a 620. hely fölé jutna.

Blake nem aludt

James Blake: – Nem gondoltam volna, hogy a búcsú pillanata ennyire lelomboz. Aligha tudok majd aludni az éjjel.

Venus Williams: – A hátsérülésem a múlté, egyre jobban adogatok, s jó alkalmakat teremtek magamnak a pályán. Csak az a baj, hogy ki is hagyom őket.

Juan Martín del Potro: – Nagyon nehéz meccs volt ez az első fordulóra, most pedig következik Hewitt, a legjobb a nem kiemeltek között, aki mellesleg az eszményképem is.

Nyitókép: Venus Williamsnek már sok a három játszma… (Fotó: Beta/AP)