2024. szeptember 11., szerda
US OPEN

Novak ellenfele még egy ibériai

A világelső ma a spanyol Granolleresszel találkozik – Jelena kikapott Na Litől – Kiesett Haas, Kerber és A. Radwanska

Egyre csak tisztul Novak Đoković New York-i útja. Miután könnyedén legyőzte a portugál Joao Souzát, a világelső szerb a nyolcadöntőben újra az Ibériai-félsziget egy képviselőjével, a spanyol Marcel Granollersszel találkozik, s már tudja, hogy továbbjutás esetén sem lesz túl kemény ellenfele, hisz az addigra már valószínűleg egészen elcsigázott veteránok egyike, az ausztrál Lleyton Hewitt vagy az orosz Mihail Juzsnyij következik.

Đoković jobban játszott, mint az előző körben a német BenjaminBeckerrel, de még mindig nem azon a szinten teljesít, ahogyan szurkolóival együtt szeretne. Habár a portugálnak hét break mellett csak négy játékot engedett át, maradt a szépséghiba, a harmadik játszmában 5:1-es vezetésnél elveszített adogatás.

Granollers, akivel Novak eddig csak egyszer játszott, és a 2011-es Australian Open első fordulójában súlyos vereséget mért rá, kemény öt játszmában ütötte ki az utolsó amerikait, a 25 éves és szabadkártyával szerepelt Tim Smyczeket. Új csapás ez az amerikaiaknak, hisz Wimbledonban már a 2. forduló után nem maradt belőlük egy sem a férfimezőnyben, otthon pedig csak egy körrel többre voltak képesek.

Marcel Granollers nagy küzdő, s már csak az a kérdés, hogy tenisztudása mire lesz elegendő Novak Đoković ellen (Fotó: Beta)

Marcel Granollers nagy küzdő, s már csak az a kérdés, hogy tenisztudása mire lesz elegendő Novak Đoković ellen (Fotó: Beta)

Hewittnak nem volt különösen nehéz dolga az orosz Jevgenyij Donszkojjal, de biztosan az lesz ma Juzsnyij ellen, aki egészen váratlanul a szintén veterán német Tommy Haast győzte le. A két veterán egyike negyeddöntős lesz, ami nem lebecsülendő dolog. A felső ág másik részén alakul a MurrayBerdych negyeddöntő. A címvédő skótnak ehhez még az üzbég Gyenisz Isztomint, a csehnek pedig a svájci Stanislas Wawrinkát kell legyőznie. Egyikük sem adott ki magából vasárnap este sok felesleges erőt, míg az üzbég és a svájci vért izzadt, mire kiharcolta a továbbjutást a szívós olasz Andrea Seppi és a ciprusi Markosz Bagdatisz ellen.

A nőknél már egy érdekes elődöntő körvonalazódik a felső ágon. Miután kiesett Angelique Kerber és Agnieszka Radwanska, megjósolható, hogy a döntő egyik helyéért a címvédő Serena Williams és a kínai Na Li játszik. Rajtuk kívül egyébként a legjobb tízből még csak a fehérorosz Viktorija Azarenka maradt versenyben, aki az alsó ágon számít a legesélyesebb döntősjelöltnek. Ha az este legyőzte Ana Ivanovićot, Azarenka Daniela Hantuchovával vagy az amerikai Alison Riskével játszik, majd az elődöntőben egy abban a szakaszban újonc, Roberta Vinci, Camila Giorgi, Flavia Pennetta vagy Simona Halep következik.

Serena kényelmesen bánt el honfitársnőjével, Sloane Stephensszel, és még vissza is vágott neki a januári melbourne-i vereségért. Na Linak még könnyebb dolga volt a nagyon rossz napot kifogó Jelena Jankovićtyal, az orosz Makarova pedig nagy meglepetést okozott. Meccsükön A. Radwanska 4:0-ra húzott el az első játszmában, majd érthetetlenül leállt. A balos orosz nyolc játékot nyert zsinórban a szokásosnál sokkal több önhibát vétő lengyel ellen, aki a második játszmában még 0:2-ről 3:2-re fordított, amit követően végleg elhagyta a harcias játékmodorát. A nap legjobb női meccsét a német Kerber és a spanyol Carla Suárez Navarro vívták. Kezdetben a spanyol volt sikeresebb, majd a német némi szerencsével megkaparintotta az első játszmát. A folyatásban a spanyol óvatosabb volt, és mindkétszer valahogy megvédte az előnyt, így 15 év és Arantxa Sánchez után az első negyeddöntős spanyol nő lett a New York-i nagy tornán.

Na Li a nappalt szereti

Na Li: – Először játszottam New Yorkban éjszakai meccset. Jobban szeretem a nappali viadalokat, mert azután az egész napom szabad. Most egész nap csak várakoztam, ami sehogyan sem tetszett.

Viktorija Azarenka: – Ana nagyszerű teniszező és nagy bajnok. San Diegóban nehezen győztem le, s most is nagyon oda kell majd figyelni, mert különben baj lehet.

Greg Rusedki: – Nem lenne kifogásom az ellen, hogy Roger Federer rám cáfoljon, de kitartok a véleményem mellett, hogy New Yorkban nincs semmilyen esélye.

Nyitókép: Marcel Granollers nagy küzdő, s már csak az a kérdés, hogy tenisztudása mire lesz elegendő Novak Đoković ellen (Fotó: Beta)